Sedinta in plen a Consiliului Judetului a avut pe ordinea de zi alegerea, pentru a patra oara, a unui vicepresedinte. Consilierii judeteni au votat, in aproximativ 3 ore, de nu mai putin de trei ori.

Mediatizata intens, sedinta Consiliului Judetului (CJ) de ieri a adus, in sala multimedia a Muzeului de Stiinte ale Naturii, multi invitati veniti sa vada deznodamintul celei de-a patra alegeri a vicepresedintelui, dar si modul in care se va vota bugetul pe 2006. Dupa introducerea pe ordinea de zi a inca trei proiecte de hotariri, si votarea acesteia, au inceput discutiile pe marginea celor mai fierbinti puncte, validarea mandatului consilierului PSD, Ion Mocanu, analiza cererii consilierului David Craiu de a fi repartizat la una dintre comisiile de specialitate, constatarea demisiei lui Eugen Chebac din functia de vicepresedinte si declararea vacantei functiei, revocarea hotaririi privin alegerea unui vicepresedinte si alegerea unui vicepresedinte al CJ.

Prima discutie aprinsa a pornit de la propunerea vicepresedintelui liberal, Marcela Sighinas, de a se consemna numele consilierilor care voteaza impotriva sau care se abtin. "Iar imi miroase a anii 50", a fost replica consilierului Nicolae Bacalbasa.

Cerere de aminare

Consilierul democrat David Craiu a solicitat aminarea votarii punctului ce prevede validarea mandatului de consilier al lui Ion Mocanu, pe motiv ca in instanta s-a prezentat faptul ca Ion Mocanu a refuzat sa fie validat, intr-o prima faza, in functia de consilier. "Propun sa aminam acest punct. PSD sa se adreseze in instanta pentru corectarea acestui lucru", a precizat David Craiu. Secretarul executiv al PSD, consilierul Avram Trandafir, a precizat la rindul sau ca "instanta a anulat hotarirea prin care a fost validat Dieter Krampultz", motiv pentru care urmatorul pe lista de consilieri, dupa ce postul a ramas vacant dupa demisia lui Cristian Gisca, este Ion Mocanu.

Si-a gasit locul

Solicitarea consilierului PD, David Craiu, de a face parte dintr-o comisie de specialitate din cadrul CJ, a nascut iarasi discutii, unele dintre ele ironice. David Craiu a cerut sa intre in Comisia de Buget-Finante, dar liderii grupurilor de consilieri din CJ au ales altceva. De fapt hotarirea a fost luata de liderii grupurilor de consilieri la care PD nu a putut participa din cauza ca nu are, ceea ce prin lege se specifica a fi "grup", minim trei consilieri. Astfel Eugen Durbaca, liderul conservatorilor, Eugen Chebac, liderul social democratilor, Marin Costel, liderul independentilor, si Marcela Sighinas, liderul liberalilor, au hotarit ca David Craiu sa activeze in Comisia 3, de dezvoltare urbanistica, refacerea, conservarea si protectia mediului si a monumentelor istorice de arhitectura.

Voturi secrete

Odata trecuta si aceasta problema prin plenul CJ, s-a dat drumul show-ului in care consilierii au votat secret de nu mai putin de trei ori. Secretarul general al CJ, Dragu Togan, a sustinut ca votul sa fie secret, inclusiv in ceea ce priveste constatarea demisiei din functia de vicepresedinte a lui Eugen Chebac. Facind dovada de putin mai mult exces de zel, secretarul general al CJ a purces la organizarea votului, sustinind ca toate hotaririle cu privire la persoane sa fie luate prin vot secret. Astfel constatarea demisiei s-a facut prin vot secret, 29 de consilieri fiind de acord cu acest act unanim de vointa al lui Eugen Chebac, 5 fiind impotriva si unul abtinindu-se. Revocarea hotaririi privind alegerea unui vicepresedinte s-a facut tot prin vot secret.

A patra oara

Alegerea, pentru a patra oara, a vicepresedintelui CJ a fost din nou supusa votului secret. Propunerile pentru postul ramas liber au venit din partea PSD, Dan Lilion Gogoncea propunindu-l pe Eugen Chebac, si din partea PD, David Craiu propunindu-l, dupa o scurta introducere, "pe copilul meu", asa cum s-a exprimat consilierul, pe Iulian Arama. Rind pe rind cei 35 de consilieri judeteni au ridicat buletinele de vot si au mers in cabina, exprimindu-si optiunea fata de unul sau fata de celalalt candidat. Rezultatul votului l-a readus pe Eugen Chebac in functia de vicepresedinte, cu 23 de voturi "pentru", 9 voturi "impotriva" si 3 voturi nule.

Speculatii

Rezultatul votului era oarecum previzibil, chiar daca in ultimele zile s-au facut tot felul de scenarii si acuze. Secretarul de stat Victor Paul Dobre sustinea ca, daca la vot va iesi candidatul PSD, atunci "Eugen Durbaca si consilierii PC nu si-au tinut angajamentul luat". "In primul rind la alegeri votul este secret. Nu pot sti ce vor vota consilierii de la noi si cu cine vor vota. Trebuie sa fie mai multe candidaturi si ne vom da seama atunci cu cine vom vota. In ce ma priveste nu o pot convinge pe consiliera noastra, Adelina Hristea, sa voteze cu cineva din Alianta, atit timp cit a fost schimbata de la Tabere", declara, in urma cu citeva zile, presedintele PC, Eugen Durbaca.

Configuratia politica a CJ in momentul votului, tinind cont ca toti consilierii au fost prezenti la sedinta, era urmatoarea: PSD - 11 mandate, PNL - 10 mandate, PC - 9 mandate, Independenti - 3 mandate, PD - 2 mandate.

Eugen Chebac a primit 23 de voturi "pentru", ceea ce inseamna 11 voturi de la PSD, 9 voturi de la PC si alte trei voturi. Aceste trei voturi ramin totusi o enigma. Tot trei au fost si voturile nule. Pozitia celor trei consilieri aflati acum in curtea PNL, veniti insa de la PD, a fost de a se abtine de la vot, daca PD va veni cu acelasi candidat, Iulian Arama. Iata ca trei voturi nule ar putea aparea de aici. Dar, intr-o emisiune televizata, consilierul independent Marin Costel sustinea ca se va abtine la acest nou vot pentru vicepresedinte. Ar fi trebuit astfel sa existe 4 voturi "nule", dar nu au fost. Se poate presupune, astfel, ca de la PNL un vot a plecat spre Eugen Chebac.

Alegeri observate

La sedinta de ieri au fost prezenti in sala Liviu Dragnea, presedintele Uniunii Consiliilor Judetene din Romania si Valeriu Zgonea, euroobservator PSD. "In calitatea pe care o am ma intereseaza tot ceea ce se intimpla in consiliile judetene din Romania. Din pacate, de citeva luni de zile, in judetul Galati, datorita unei actiuni penibile a Aliantei, aceasta institutie fundamentala pentru administratia publica din tara nu a functionat la parametrii normali. Cred ca energiile tuturor consilierilor trebuie sa se canalizeze spre aducerea de fonduri in judet. Am discutat dimineata si cu presedintele Durbaca si era preocupat de faptul ca de luni de zile nu-si poate pune in aplicare proiectele de investitii. Voi transmite o adresa oficiala Guvernului sa-i rog sa inceteze din punct de vedere politic cu aceasta actiune, fiind un caz unic in care sa se repete pentru a patra oara un vot care are acelasi rezultat", a declarat Liviu Dragnea.

"Din monitorizarile pe care fiecare grup politic le face au aparut doua elemente exact pe aceste criterii ce prevad viitorul aderarii Romaniei la UE. Au aparut doua situatii inedite, cea de la Ialomita, rezolvata prin interventia directa a ministrului Administratiei si Internelor, si cea de la Galati, care pune in postura de a nu putea accesa chiar si fonduri europene dupa 1 ianuarie 2007, pentru ca echipa de la nivelul administratiei publice locale nu este completa", a precizat euroobservatorul PSD, Valeriu Zgonea.