Deputatul PD Cezar Preda a declarat ieri ca, in timpul sedintei comune a Parlamentului, i s-a spus ca premierul Tariceanu l-a catalogat drept "tampit", democratul replicand ca, daca a fost asa, atunci Tariceanu si echipa sa sunt astfel.
Cezar Preda a precizat ca a fost vorba despre o "discutie aprinsa" pe tema cvorumului necesar pentru citirea motiunii. "I-am spus ca daca incerci sa supui la vot citirea unei motiuni facuta cu acordul a 116 parlamentari, ceea ce inseamna o patrime, majoritatea parlamentara - oricare va fi ea - va respinge aceasta motiune, iar el mi-a dat mai tarziu dreptate. Noi, PD, consideram ca situatia creata astazi in Parlament ar putea duce la un precedent, care va crea premisele unei imposibilitati de a duce procedurile parlamentare la bun sfarsit. Daca votezi cu majoritatea cvorumului, niciodata nu va trece o motiune de cenzura", a afirmat Preda. Potrivit relatarilor, la finalul discutiei premierul a coborat in fata bancii ocupate de liderul deputatilor PNL, Crin Antonescu, si s-a intors catre bancile ocupate de senatorii si deputatii PD, carora - conform unor surse parlamentare - le-a cerut sa "nu stea ca niste momai" si sa voteze pro sau contra amanarii citirii motiunii de cenzura initiate de PD. Lui Tariceanu i-a raspuns, se pare, potrivit acelorasi surse, Vasile Blaga, iar in discutie a intervenit si deputatul PD Cezar Preda. Premierul nu a dorit insa sa discute cu democratul, dar se pare ca ar fi aruncat cateva cuvinte peste umar. Lui Preda i s-a spus ca premierul l-ar fi catalogat drept "tampit", asa ca democratul s-a ridicat in picioare, dorind explicatii direct de la Tariceanu. Colegii sai din PD au intervenit, calmandu-l pe vicepresedintele democrat, iar disputa a fost aplanata. Preda afirma ca nu l-a auzit pe premierul Tariceanu adresandu-i apelativul "tampit", ca acest lucru i-a fost adus la cunostinta de catre colegii sai, dar ca el ar fi replicat "Domnule, daca Domnia Sa a spus asa ceva, atunci asta este el si echipa lui". "Am spus ca numai in conditiile in care Domnia Sa a facut asa ceva ii adresez acelasi apelativ", a completat Preda la finalul sedintei.
Tot la finalul sedintei, premierul Tariceanu a negat ca ar fi existat un incident intre el si democratul Cezar Preda. "Nu am avut o disputa. Domnul Preda nu cred ca a inteles, ca si alti colegi de la PD, ca trebuie sa fie prezent activ in sala, nu numai sa asiste, pentru ca, asa cum ati vazut, s-a prelungit nespus de mult aceasta chestiune de procedura". (Dan Ghetu)