Lupta pentru sefia PD si pentru o eventuala schimbare doctrinara a acestui partid a intrat in linie dreapta dupa depunerea a doua motiuni - una de orientare populara, cealalta de factura social-democrata.
Vicepresedintele Cezar Preda - cu o motiune social-democrata - va incerca sa-i infrunte singur la Conventia Nationala pe Emil Boc si pe Adriean Videanu. El vrea sa mentina linia pe care a impus-o initial Traian Basescu cand a castigat sefia partidului in dauna lui Petre Roman. Intre timp, dupa castigarea alegerilor prezidentiale, Basescu s-a declarat adeptul unei orientari populare pentru partidul pe care l-a condus, ceea ce inseamna un cec in alb pentru tandemul Boc-Videanu.
Vicepresedintele democrat Cezar Preda, sustinut de Radu Berceanu, a depus ieri motiunea social-democrata “Romania puternica - Romania social-democrata. O noua etapa - aceleasi idealuri“. Preda si Berceanu nu vor candida in tandem la Conventia Nationala din 25 iunie - dupa modelul lansat de Boc si de Videanu - intrucat, dupa cum au explicat initiatorii motiunii social-democrate, statutul nu prevede in acest moment aceasta formula.
Cezar Preda a amintit ca motiunea cu care se va prezenta in fata celor patru mii de delegati de la Conventia Nationala urmeaza “angajamentele pe care PD si le-a luat incepand din mai 2001“ si fixeaza in tezele sale programul guvernamental, stabilind totodata obiectivele interne si externe ale PD pentru urmatorii patru ani.

Motiune pentru fostul lider

Liderul PD, Emil Boc, a depus duminica motiunea populara “Romania prospera. Romania democrata“, care, potrivit acestuia, isi propune sa clarifice “definitiv“ orientarea ideologica a PD, partid ce ar urma sa adere la PPE in cazul in care motiunea va fi castigatoare la Conventia Nationala.
Motiunea, prezentata in tandem de presedintele interimar al PD, Emil Boc, si de vicepresedintele Adriean Videanu - primul candidand pentru functia de presedinte al PD, celalalt pentru cea de presedinte executiv - stabileste ca PD este un partid situat pe centrul scenei politice romanesti. Boc a explicat ca documentul pune astfel de acord actiunea politica din ultimii ani a PD cu orientarea ideologica si doctrinara.
Potrivit lui Boc, motiunea populara respecta in proportie de 80 la suta tezele cuprinse in documentul “Romania puternica. Romania social-democrata“, cu care Traian Basescu a castigat in 2001 presedintia partidului, toate acestea fiind preluate si adaptate la contextul actual.
De altfel, intre punctele motiunii lui Boc si Videanu se regaseste si cel referitor la sustinerea lui Traian Basescu, in 2009, pentru un al doilea mandat de presedinte al Romaniei.
Motiunea lui Boc a fost semnata de 35 de presedinti de organizatii (Bucuresti, Vrancea, Suceava, Maramures, Braila, Bistrita, Brasov, Salaj, Ialomita, Botosani, Prahova, Dambovita, Tulcea, Bacau, Caras-Severin etc.), alaturi de semnatari existand si o lista de 70 de sustinatori, intre care se regasesc toti ministrii PD din Guvern, secretari de stat, deputati si senatori.
Boc a mai precizat ca, in cazul in care motiunea sa va fi castigatoare la Conventia Nationala din 25 iunie, numele si sigla Partidului Democrat vor ramane aceleasi, singura modificare urmand sa se produca in privinta culorilor, intrucat alaturi de albastru va aparea si portocaliul, aceasta fiind cromatica folosita de PPE.

FOTO: Emil Boc are sustinere din partea celui care l-a lasat presedinte interimar al PD