Corina Dragotescu se intreaba pe ImpactNews "De ce este nervos Traian Basescu?"
S-a vorbit mult despre altercatia dintre Traian Basescu si avocatul Dan Chitic. Toata lumea a analizat daca a venit palma si din ce parte a venit ea. Daca lovitura este contestata, starea de nervozitate si replicile agresive ale lui Traian Basescu nu sunt subiect de disputa. Pur si simplu, toata lumea a acceptat ca pe un fapt normal ca presedintele s-a enervat brusc si l-a facut dobitoc pe Chitic.
Intrebarea nepusa este de ce e atat de nervos presedintele? Reactia sa a fost cea a unui om aflat cu nervii intinsi la maximum. Din cate stiu eu, Traian Basescu reactioneaza asa ori de cate ori se afla sub presiune sau este extrem de obosit.
Cand a dat cu levierul in genunchiul unui sindicalist, pe vremea cand era ministru, iar greva ceferistilor bloca tara de zile bune, a facut-o pentru ca folosise deja si ultimul argument rational de negociere cu acestia.
In campania din 2004, cand a avut loc incidentul cu copilul, era foarte stresat. Il inlocuise pe Stolojan in ultimul moment, era la final de turneu electoral si stia ca, dupa alegeri, daca nu castiga, i se pregatise de catre PSD arestarea. Era deci o situatie care l-ar fi putut determina sa reactioneze cu gesturi scapate de sub control.
Cand a injurat o ziarista, putem sa-i gasim scuza ca era hartuit deja de o ora, cat timp isi facuse cumparaturile.
Cand s-a repezit la sinistrati, poate ca era depasit de situatie si marcat de drama acelor oameni.
Dar care sa fi fost motivul pentru care s-a infipt in avocatul Chitic?
In mod normal, Traian Basescu are pielea tabacita si trece peste injurii sau proteste gratie experientei sale de atatia ani. Acum chiar nu avea niciun motiv sa-l faca dobitoc pe un necunoscut, decat daca in spate este altceva.
Poate ca Traian Basescu are probleme cu PDL, sau poate ca ar vrea sa-l schimbe pe Boc dar nu stie cum. La fel de posibil este sa-i fie teama de noua majoritate care i-ar putea aduce suspendarea.
Exista asadar un motiv necunoscut pentru care presedintele este atat de nervos. Cunoasterea acestuia ar fi mult mai interesanta decat incidentul de la Ciresica, pentra ca ar putea fi vorba de lucruri care vor influenta direct viata noastra.
Mai exista o teorie aparuta prin diverse medii si pe care am regasit-o in niste comentarii de pe net, suspect de informate si la obiect. Se spune ca Traian Basescu ar fi suferind de o afectiune numita Korsakoff, care-i da aceste stari imprevizibile. Ar putea fi si asa, cu toate ca, in nenumarate randuri, Administratia prezidentiala si presedintele au dezmintit categoric orice boala, indiferent cum s-ar numi ea.
Ca om care am trecut printr-o boala grea, mi-ar parea rau daca presedintele ar avea vreo afectiune medicala si nu pot decat sa sper ca nu-i asa, pentru ca nu as dori nimanui sa fie bolnav, nici macar de o gripa severa.
Ca cetatean insa, am nevoie sa stiu ce este in spatele starii de nervozitate prezidentiale si, mai ales, as vrea ca presedintele sa-i prezinte scuze dobitocului pentru ca, intr-o seara de vara, in concediu, a reactionat asa cum n-ar fi trebuit sa o faca.