Senatorul PD-L Iulian Urban a anuntat ca cererea a fost semnata de 48 de senatori ai PD-L, doi ai UDMR si sapte ai grupului independentilor.
"Pana astazi la ora 12.00, cand noi ne-am angajat sa depunem cererea, doar atatia sentori au fost in Senatul Romaniei, restul au apucat sa plece in teritoriu. De la PSD nu a semnat nimeni deocamdata, dar stenograma din 10 martie va arata dinamica votului", a declarat Urban. El a precizat ca exista mai multi independenti care nu au semnat, printre care si Cristian Diaconescu.
Iulian Urban a spus ca a discutat cu un senator al UDMR care la randul sau a vorbit cu presedintele Marko Bela care a incuviintat semnarea cererii de catre reprezentantii Uniunii. Asta desi liderul grupului UDMR a anuntat ca senatorii formatiunii pe care o reprezinta vor lua luni o decizie in legatura cu acest subiect. Urban a spus ca actiunea se inscrie in litera Constitutiei si a respins criticile formulate senatorul PSD Dan Sova care a acuzat ca este o actiune neconstitutionala.
In ceea ce priveste decizia CCR potrivit careia demersul de revocare trebuie sa vina din partea partidului care a propus presedintele Senatului, aceasta se refera, potrivit lui Iulian Urban, la doua forme de revocare: revocarea politica si revocarea ca forma de sanctiune.
"Platforma de revocare este una si aceeasi. Am adaugat si am completat la decizia CCR din 2005 posibilitatea pentru presedintele Senatului ca, in plenul sedintei din 10 februarie, sa vina sa se apere, pentru ca una dintre criticile care au fost aduse deciziei din 2005 a fost aceea ca presedintele Senatului nu are posibilitatea sa se apere", a incheiat Urban.
Miercuri, PD-L a anuntat ca cere suspendarea lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului pentru incalcarea Regulamentului, dupa ce acesta a refuzat solicitarea liderului independentilor, Liviu Campanu, de votare a suplimentarii ordinii de zi cu tema locurilor din comisiile permanente.
Geoana a atras atentia ca nu exista institutia suspendarii, ci cea a revocarii. Acesta a atras atentia ca potrivit unei decizii a CCR, singura posibilitate de revocare a presedintelui Senatului este cea avansata de grupul parlamentar care a sustinut acel presedintele in momentul initial al constituirii Parlamentului Romaniei in momentul respectiv.