Cladirea care va gazdui targurile si expozitiile Camerei de Comert si Industrie a judetului Dolj nu va fi terminata la timp, astfel ca institutia risca sa piarda finantarea europeana de 600.000 de euro. Intarzierile la Centru complica situatia, deoarece cladirea Camerei este ipotecata in favoarea unei banci pentru un credit urias. Acuzele au fost aduse chiar de unii membri ai Colegiului de conducere al institutiei.

Camera de Comert si Industrie (CCI) a judetului Dolj a furnizat reteta despre cum sa pierzi 600.000 de euro, bani europeni castigati anterior: schimbi solutia tehnica, nu faci receptia proiectului si a materialelor, nu respecti termenele asumate prin contractul de grant. Institutia risca sa piarda acesti bani, nerambursabili, in cazul in care nu termina cladirea Centrului Expozitional Transfrontalier pana la inceputul toamnei. Unii dintre membrii Colegiului de Conducere al Camerei de Comert si Industrie a judetului Dolj au acuzat in Adunarea Generala a reprezentantilor, organizata luni, ca din cauza scandalurilor pe sefia institutiei nimeni nu s-a mai ocupat de Centrul Expozitional.
Octavian Vulpescu, membru in Colegiul de Conducere al CCI Dolj, a acuzat ca "proiectul Centrului Expozitional nu va fi gata nici 70% pana la toamna si cine va raspunde cand vom pierde finantarea de 600.000-700.000 de euro din fonduri PHARE. S-a primit proiectul si au stat cu el in brate, nu s-a facut receptia, nu au fost materiale suficiente, in timp ce Colegiul de Conducere al Camerei se ocupa de litigiul Vigaru-Raducanoiu", a spus Vulpescu. El a mai acuzat ca respectivul proiect a pornit pe vremea cand presedinte al Camerei era Gheorghe Albu si vicepresedinte Ioan Vigaru si, pentru a se construi Centrul Expozitional, s-a ipotecat chiar cladirea Camerei de Comert in favoarea unei banci de la care s-au imprumutat 700.000 de euro, pe 20 de ani. Urma ca, dupa ce se termina cladirea Centrului, ipoteca sa fie trecuta pe acel imobil. Vulpescu a mai spus ca s-a schimbat solutia tehnica a cladirii (ulterior, cei de la Camera dorind perete-cortina din sticla), ca a fost nevoie de o noua expertiza tehnica, fapt ce a umflat costurile lucrarii si le-a intarziat.

Bani europeni, lucru romanesc

In Centrul cu pricina ar urma sa aiba loc toate expozitiile Camerei, dar si targuri realizate in colaborare cu vecinii de peste granita. Ideea era apreciata de multi oameni de afaceri ale caror firme sunt membre ale Camerei de Comert. Se pare ca lucrarile au incetinit din cauza ca au existat neintelegeri la solutia tehnica, la sumele totale si nu a iesit la iveala a cui este vina pentru toate neajunsurile. Centrul Expozitional Transfrontalier se realizeaza in colaborare cu bulgarii si pentru cladire s-a obtinut finantare nerambursabila de la Uniunea Europeana printr-un proiect PHARE CBC 2005. "Valoarea grantului PHARE este de 600.000 de euro, din care s-au platit pana acum 130.000. Cladirea trebuie terminata pana pe 1 septembrie si noi credem ca va fi gata", a spus managerul de proiect, Gheorghe Dumitru, director in cadrul CCI Dolj, care nu a dorit sa comenteze de unde au plecat neintelegerile in proiect.
Lucrarea trebuia deja terminata, dar s-a obtinut o prelungire a proiectului pana in toamna. Constantin Raducanoiu, ex-presedintele CCI Dolj, a spus ca "este vina Camerei ca nu a functionat acest proiect. El a fost scos la licitatie cu 1,48 milioane de euro, dar, cu acte aditionale, s-a ajuns la mai mult. Daca nu se obtin banii europeni, Camera are propriii bani, in depozite bancare de 3,2 milioane de lei. Sa vedem ce va face noua conducere".

Vigaru: Nu vom recupera nici un ban din fondurile UE

In replica, Ioan Vigaru - ales ulterior presedinte al Camerei cu majoritate de voturi - a spus ca, initial, valoarea proiectului Centrului Expozitional Transfrontalier a costat 1,48 milioane de euro, dar, "din cauza evaluarilor domnului Vulpescu, a ajuns sa coste 1,88 milioane de euro". Vigaru este sceptic atunci cand vine vorba de imprumutul nerambursabil si are semne mari de intrebare si asupra ipotecarii cladirii Camerei de Comert: "Nu vom recupera nici un euro din fondurile europene. Cat despre ipotecarea cladirii Camerei de Comert, eu nu am fost de acord cu aceasta inca de pe vremea cand eram vicepresedinte al Camerei. Eu am spus ca trebuia sa garantam creditul cu planul de afaceri, nu cu cladirea. Ipoteca nu se poate transfera asupra noii cladiri a Centrului Expozitional, pentru ca aceea este realizata in parteneriat cu bulgarii si cu fonduri europene".
Ioan Vigaru a mai spus ca "exista un blocaj la realizarea Centrului ce pune in pericol rambursarea creditului contractat de Camera. Nerambursarea pune in pericol aceasta cladire (a CCI a judetului Dolj - n.r.)". Ieri, noul presedinte al Camerei a spus ca a cerut subalternilor sai toate documentele legate de realizarea Centrului Expozitional. "Trebuie continuata treaba si sa ne incadram in termene. Vrem sa nu se piarda nici un ban din fondurile UE", a spus Vigaru.

Pe santier se lucra de zor

Ieri-dimineata, pe santierul din incinta RAT de pe Calea Severinului era forfota. Mai multi muncitori lucrau de zor. "Azi-dimineata (ieri-dimineata - n.r.) am venit aici. Nu stiu nici cine este sef de santier", a raspuns unul dintre muncitori. Firma care lucreaza la Centrul Expozitional Transfrontalier este Novara Impex, iar directoarea companiei, Viorica Tomescu, a dat vina pe neintelegerile privind proiectul tehnic si a confirmat ca doua luni aproape ca nu s-a lucrat la Centrul Expozitional: "Am lucrat doua luni la capacitate minima, pentru ca nu am avut proiectul tehnic. Ne-a venit abia acum o saptamana. Cei de la Camera au solicitat o noua solutie tehnica. Au vrut perete-cortina din sticla si a trebui schimbat proiectul. Proiectant a fost Proiect SA, dar la Craiova s-a facut doar partea de arhitectura si la Timisoara s-a facut partea legata de structura de rezistenta".
Reprezentanta constructorului a mai spus ca nu depinde numai de Novara Impex terminarea lucrarii la termenele stabilite: "Mai sunt detalii pe care trebuie sa ni le puna la dispozitie proiectantul. Daca ei ne pun la dispozitie, atunci terminam pana pe 31 august lucrarea. Alta firma face peretele-cortina, prin incredintare directa".
Fostul director de la Proiect SA, Ioan Popescu, spune ca nu mai lucreaza in companie de o luna si nu mai este in masura sa dea detalii despre acest proiect tehnic.
"Nu vom recupera nici un euro din fondurile europene. Cat despre ipotecarea cladirii Camerei de Comert, eu nu am fost de acord cu aceasta inca de pe vremea cand eram vicepresedinte al Camerei. Eu am spus ca trebuia sa garantam creditul cu planul de afaceri, nu cu cladirea. Ipoteca nu se poate transfera asupra noii cladiri a Centrului Expozitional, pentru ca aceea este realizata in parteneriat cu bulgarii si cu fonduri europene".
Ioan Vigaru, actualul presedinte al CCI a judetului Dolj