DeCeNews: Victor Ponta e noul lider al Romaniei (Autor: Bogdan Chirieac)

In ultimele saptamani, dupa numirea procurorilor, am vazut multe analize prin care se arata, altminteri corect, ca o apropiere a premierului Victor Ponta de Guvernatorul Traian Basescu se va solda cu un grav deficit de imagine pentru primul. Se pun la cale tot felul de scenarii, prin care Traian Basescu ar urma "sa-l intepe" si pe Victor Ponta, asa cum a facut-o cu toti aliatii sai. Cred ca perspectiva aceasta a relatiei Ponta-Basescu este gresita.
Astazi cand vorbim, cel mai puternic om politic din Romania a devenit Victor Ponta. Traian Basescu a incetat de a mai fi puternic, pe 29 iulie 2012, seara. Nu Ponta incearca sa se apropie de Basescu, ci Basescu de Ponta. "Mosul" - asa cum este denumit in Structuri - ramane pe zi ce trece mai fara putere. Ceea ce era esential pentru el, reintoarcerea in fostul partid PDL, nu s-a mai putut face. Infrangerea lui Basescu a fost fara echivoc. Mai departe, Miscarea Populara - asteptata sa izbucneasca ca un foc de artificii, la care sa adere, precum odinioara in jurul lui T. Basescu, intelectuali, sponsori grei, Servicii si, in final, poporul muncitor - nu a produs aproape niciun efect. D-lui Basescu nu i-a mai ramas decat lauda desantata la adresa premierului Ponta, in speranta unei pensii linistite
De partea cealalta, Victor Ponta are toate datele, astazi, de a fi omul politic al epocii sale. Conduce cel mai mare partid - poate singurul - din Romania, plus Guvernul. Structurile de forta, de la procurori si pana la Servicii, se indreapta, in mod natural, catre cel mai puternic. Asa au invatat de la Basescu. Astazi, dl Ponta are si functia si gradul necesare pentru ca tot sistemul de forta - cladit cu migala de Traian Basescu, pentru a-i servi propriilor interese - sa se mute catre un nou stapan. Sistemul stie bine, a invatat in 1989, ca un lider fara un minimum sprijin popular nu mai face doi bani, atunci cand ii vine sorocul pentru descalecare.
De fapt, Victor Ponta este un model mai nou de Traian Basescu. El reprezinta acelasi tip uman cu dl Basescu, categoric updatat insa timpurilor noastre. Mai inteligent, mai cultivat, mai rabdator, mai conectat si la fel de bun comunicator. Dl Ponta are la dispozitie doua cai. Fie sa apuce pe cea batuta de Traian Basescu, prin care sa-si exercite puterea in mod aberant si inutil, pentru a iesi invingator in toate disputele personale, in timp ce tara este devastata. Calea opusa este cea a dialogului, a constructiei, a sacrificiului in favoarea celor multi. Indiferent pe ce cale apuca dl Ponta, se vor gasi adoratori care sa-l preamareasca si sa explice ca distrugerea, de exemplu, este un proces necesar pentru reconstructie. In curand, slugile din presa ale d-lui Basescu isi vor cauta un nou stapan. Asta imi aminteste o replica dintr-un film celebru: "Diferenta dintre Dumnezeu si Diavol este doar o chestiunea de PR".
Singurul adversar de astazi al lui Victor Ponta este acelasi care l-a infrant pe atotputernicul Traian Basescu: criza economica. Si mai poate exista un adversar, atunci cand ai atata putere: propria constiinta. Dl Basescu n-a fost niciodata deranjat de aceasta. Iar rezultatele le vom resimti ani buni de-acum incolo.