Reprezentantii opozitiei continua sa caute capetele de acuzare pentru suspendarea presedintelui Basescu. Senatorul Ion Iliescu considera ca Basescu nu respecta legile, Constitutia, institutiile statului, creeaza stari conflictuale in societate. Liderul PRM, C.V. Tudor, il acuza pe presedinte de legaturi cu grupuri de interese "de la Golden Blitz, Vulpescu si Besiu".
Carmen Corbu
Fostul presedinte al PSD, senatorul Ion Iliescu, considera ca Traian Basescu este principalul vinovat pentru situatia de criza politica din Romania, intrucat "nu are liniste, nu poate sa traiasca in conditii normale chiar cu aliatii sai". "Eu cred ca este impardonabila aceasta iesire la rampa a domnului Basescu. Domnia Sa se afla in fata unei situatii date, pe care a provocat-o, pe care o pregateste de doi ani in mod continuu; nu are liniste, nu poate sa traiasca in conditii normale chiar cu aliatii sai. ßi a provocat o adevarata criza politica. Am asistat cu totii la acuze foarte grave de ambele parti, din partea ambilor competitori, si s-a nascut aceasta situatie foarte incordata", a afirmat Iliescu. Apreciind ca actualul sef al statului "nu e capabil sa intretina o comunicare fireasca chiar si cu cei care au venit la putere", Ion Iliescu a explicat demersurile de suspendare initiate de PSD. "Este singura cale prin care Parlamentul poate sa se afirme intr-un asemenea caz: un presedintele care nu respecta legile, Constitutia, institutiile statului, creeaza stari conflictuale in societate trebuie sa fie tras de maneca", a spus Iliescu.

PRM sustine consideratiile si actiunea PSD

Corneliu Vadim Tudor, liderul PRM, aduce in discutie cateva din momentele in care considera ca presedintele Romaniei a incalcat Constitutia si pentru care cere suspendarea acestuia alaturi de PSD. Printre acestea se numara neconstitutionalitatea unor proiecte de legi trimise Executivului de catre de Presedintie, incalcarea principiului separatiei puterilor in stat, precum si legaturi cu grupuri de interese "de la Golden Blitz, Vulpescu si Besiu, oamenii lui Basescu", potrivit declaratiilor liderului PRM. Vicepresedintele PRM Lucian Bolcas considera si el ca presedintele Traian Basescu este "cel mai neconstitutional presedinte, in sensul ca a incalcat de cele mai multe ori prevederile constitutionale". "Domnul presedinte a ales de la inceput sa fie un presedinte-jucator. Domnia Sa nu a inteles distinctia intre aceste doua notiuni si s-a jucat cu prevederile constitutionale", a apreciat Bolcas.

PNL, pro in fapt si contra in drept

In conditiile in care liberalii nu au luat inca o decizie privind demersul de suspendare a presedintelui Traian Basescu, pozitiile acestora raman diferite la nivel declarativ. Vicepresedintele PNL Crin Antonescu a vorbit despre o opinie personala referitoare la necesitatea suspendarii presedintelui Basescu. "Cred ca presedintele Basescu a fost de multe ori, cel putin in spirit, dincolo de limitele Constitutiei. (...) Daca ma intrebati pe mine sub specie personala, ca sa spun asa, sunt mai degraba inclinat sa nu votez in acest moment o suspendare a presedintelui, asa cum e ea construita", a afirmat Antonescu. Potrivit lui Antonescu, seful statului "s-a dovedit mai partizan decat oricand, mai incapabil decat oricand sa joace rolul de mediator si de factor politic si institutional deasupra jocului politic de partide si a dat frau liber obsesiei sale de un an jumatate, si anume doborarea imaginii si inlaturarea prim-ministrului Calin Popescu-Tariceanu".
Pe de alta parte, deputatul PNL Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, spune ca ceea ce s-a spus nu sunt decat declaratii politice si nu justifica suspendarea presedintelui. "Nu vom vorbi despre niciun fel de procedura vizavi de presedinte, pentru ca nu ne place presedintele Romaniei". Potrivit lui Olteanu, Basescu "isi asuma consecinte electorale si nu consecinte constitutionale".