Ultimele zile ale premierului impopular Emil Boc
Nationl informeaza: Ultima misiune a maurul ui Boc!Dupa ce motiunea opozitiei pe Codul Muncii va fi re spinsa, premierul va face o miscare surpriza.
Politicianul va demisiona din fr untea Executivului, pentru a ramane in continuare pr esedintele PDL
Emil Boc va demisiona imediat dupa motiunea de cenzura, in schimbul asigurarii ca va fi reales presedinte al PDL. Scenariul e dat ca sigur de multi democrati.
Gestul i-ar permite presedintelui Basescu sa-l numeasca pe unul dintre tehnocratii la care viseaza de ceva vreme. Boc nu vrea insa sa dea vrabia din mana pe cioara de pe gard, prin urmare doreste garantii ca va fi reales in fruntea partidului. Asa se explica si intalnirea de ieri dintre Basescu si liderii PDL. Neobisnuit sa piarda, Traian Basescu a incercat inca o data sa-i convinga pe democratii fani ai lui Vasile Blaga ca partidul ar avea numai de castigat cu Boc presedinte si un premier tehnocrat.
Ultimul scenariu prezentat democratilor: Emil Boc isi da demisia dupa respingerea motiunii de cenzura, presedintele si partidul ii multumesc pentru sacrificarea imaginii personale in favoarea luarii masurilor anticriza si a celor cerute de FMI (adoptarea Codului Muncii, a legilor salarizarii unitare, pensiilor, educatiei si a celor care tin de mica reforma in Justitie), iar Boc se intoarce la partid, unde Vasile Blaga nu mai candideaza si astfel actualul lider al PDL are toate sansele sa fie reales presedintele formatiunii.
Vechea garda a mirosit pericolul
Varianta care nu surade insa liderilor PDL, care nu au nici un chef sa faca anticamera la un premier tehnocrat sau sa fie obligati sa sustina, in Parlament, tot felul de initiative ale "stranger"-ului. La randul lui, Vasile Blaga este decis sa candideze, iar de partea lui sunt nu numai vechii democrati, dar si cei mai multi lideri locali. Chiar ieri, in avanpremiera intalnirii cu Basescu, Ioan Oltean reafirma ca este impotriva unui premier tehnocrat, ba chiar diminua aura lui Boc, precizand ca premierul trebuie sa-si imparta meritele guvernarii cu partidul, care l-a sprijinit si a suferit alaturi de seful Executivului. In avantajul lui Basescu (implicit al lui Emil Boc) ar putea fi confuzia care domneste astazi in PDL. Lipsiti de aportul electoral al unei "locomotive" si apasati de cocoasa guvernarii pe timp de criza, pedelistii nu stiu realmente ce sa faca. Pe de alta parte, chiar daca ii vor face pe plac lui Basescu, pedelistilor le este frica de o "asanare" a vechii garzi a partidului, pornita dupa ce nici macar premierul nu le va mai apartine. "Asanare" prevestita de altfel de acelasi consilier prezidential Lazaroiu, care zilele trecute ii sfatuia pe democrati sa-i elimine de la comanda partidului pe liderii "grasuti", daca vor sa asigure PDL-ului o decolare usoara spre viitoarele alegeri. Ce trebuie sa faci cand "grasutul" Blaga vrea sa ajunga chiar la maneta partidului este exact intrebarea la care Basescu a cautat, ieri, raspuns.
Legile nepopulare ale premierului
• Reducerea salariilor bugetarilor, in 2010, cu 25%. Masura a afectat majoritatea angajatilor la stat, fiind puternic contestata si in prezent
• Majorarea TVA de la 19 la 24%. Aceasta modificare a dus la cresterea preturilor la produse si servicii
• Legea salarizarii unitare si-a propus sa stabileasca ierarhia functiilor publice si a profesiilor bugetare din Romania si sa stabileasca salariile la nivelul suportat de buget. Angajatii care au intat sub incidenta acestei legi sustin insa ca au pierdut sume importante de bani din cauza noilor grile de calcul
• Legea pensiilor. Adoptarea acestei legi a dus la inghetarea punctului de pensie pana in 2012, la cresterea varstei de pensionare precum si la majorarea stagiului de cotizare. Totodata, a fost reintrodusa obligativitate platii asigurarilor de sanatate (CAS - 5,5%), dar si impozitul pentru pensiile de 740 de lei.
• Legea educatiei. Contestata de toata suflarea profesorimii din tara pe motiv ca a dus la pierderea tuturor drepturilor mentionate in Statutul personalului didactic
• Mica reforma in justitie isi propune, in principal, accelerarea proceselor prin reducerea termenelor de judecata
• Codul Muncii. Considerat "revolutionar" de guvernanti, Codul Muncii "va instaura sclavia in Romania", daca ii asculam pe sindicalisti. Acestia sustin ca angajatorul are mana libera sa decida soarta angajatilor.