Reporter: Domnule Mircea Geoana, sunteti perceput ca un lider aparent de multa lume. Cum va veti descurca cu cei doi spini din coasta: Nastase si Mitrea?
Mircea Geoana: (dupa o pauza) Este interesant ce s-a intamplat in acesti ani, de cand am fost activ politic in PSD. Initial, lumea a spus ca Geoana nu este decat un tehnocrat, dupa aia a spus ca este doar un diplomat, apoi a spus ca este doar un fost ministru de Externe si iata ca, in pofida a ceea ce foarte multi credeau - sau sperau - toata aceasta constructie a fost infirmata. De genul meu, sunt un om serios. Intru intr-o operatiune, o duc la bun sfarsit. Uneori, mai apar si momente de criza, de infrangere, de deruta - si am avut si eu parte de aceste lucruri, in special dupa campania de la Bucuresti. Si, sa recunosc, chiar si dupa alegerile parlamentare, cand eram foarte convinsi ca vom forma Guvernul. Dar, educatia mea este sobra, educatia mea este de om serios si de educatia mea tine ca niciodata sa nu ma apuc de ceva si sa nu duc la bun sfarsit. Asadar, cei care astazi - dintr-un motiv sau altul - incearca sa acrediteze ideea ca la Congres a fost un vot aranjat prin culise, ca nu stiu ce grupuri de interese din PSD l-au propulsat pe Geoana si tot ele, eventual il "controleaza”, ca nu stiu cine din conducerea partidului ar avea intentia sa creeze o structura de conducere in care sa existe o autoritate difuza in partid - se insala amarnic si acest lucru se va vedea in perioada urmatoare. Eu sunt absolut convins ca masura noastra, de schimbare a conducerii, a fost necesara, sunt absolut convins ca partidul trebuie sa continue si sa nu opreasca procesul de modernizare, sunt absolut convins ca PSD-ul va reveni, relativ repede, ca o alternativa credibila pentru actuala guvernare.

Geoana crede ca a dezinhibat PSD

Rep: V-ati declarat un om serios, care duce lucrurile pana la capat. Alegerea dumneavostra a "sters” secera si ciocanul de pe emblema PSD-ului. Din pacate insa, mostenirea ii cuprinde si pe "baronii” locali - reconfirmati in fruntea filialelor partidului. Ce veti face cu toata aceasta "nobilime”?
M.G.: Dati-mi voie sa va spun un simplu lucru: cred ca unul dintre avantajele venirii mele la conducerea partidului este ca suntem, la ora aceasta, ca partid, mult mai putin inhibati de trecutul nostru. Putem acum sa ne asumam, fara nici un fel de problema, partile bune din trecutul nostru. Vreau sa va spun ca avem primari de comune care sunt, de treizeci si ceva de ani, primari, care au fost comunisti, dupa aia au fost FSN-isti, apoi au fost PDSR-isti si acuma sunt PSD-isti, iar eu sunt foarte mandru de ei, sunt oameni seriosi care sunt placuti de oameni. Eu unul nu sunt complexat, sub nici o forma, de trecutul partidului, nu-l simt ca o povara sau ca o responsabilitate personala - lucru care s-a intamplat cu alte generatii si intr-o conjunctura din care eu nu am facut parte. Sunt capabil sa discern intre lucrurile bune si lucrurile mai putin bune - si asta si fac. Mai cred ca este vorba de o perceptie pe care si noi o accentuam atata vreme cat avem tendinta de a generaliza si de a ingrosa tusele atunci cand e vorba de PSD - PSD este un partid fost comunist, este un partid cripto nu stiu ce, este un partid de corupti, este un partid de baroni...

Asemanarea cu Iliescu: reaxarea morala

Rep: De fapt, chiar despre asta este vorba: coruptii, baronii PSD-ului, mai exact ce se va intampla cu ei.
M.G.: Vreau sa va spun ca si pe zona de mostenire a trecutului - buna sau rea - si pe zona de oameni valorosi pe care ii avem, alaturi de uscaturi, lucrurile nu pot fi generalizate. In mod cert, si aici a fost vina noastra pentru ca nu am luat masuri ferme la timp. Eu sunt convins ca, daca dezlipeam, raschetam la timp aceste etichete - in urma cu doi-trei ani de zile, cand au inceput sa apara - si scapam de aceasta tusa mai groasa care, pana la urma, a facut ca PSD-ul sa nu poata forma Guvernul si sa pierdem alegerile, am fi avut o sansa. In egala masura insa, eu nu sunt dispus sa accept sau sa nu reactionez atunci cand cineva incearca sa generalizeze cateva cazuri singulare - care trebuie tratate asa cum se cuvine la nivelul intregului partid. E un partid de oameni seriosi, un partid - in marea lui majoritate - de oameni onesti si eu cred ca obligatia mea este sa fiu sigur ca avem puterea si fermitatea necesare pentru a ne delimita de cine trebuie acolo unde sunt chestiuni care depasesc legea, dar, in egala masura, sa avem si taria si credibilitatea de a-i apara pe nevinovatii care, dintr-un motiv sau altul, sunt asimilati la pachet cu astfel de etichete. Aici putem vorbi de un alt avantaj al noii conduceri a PSD-ului: eu nu am nici un fel de problema, sunt absolut relaxat din punct de vedere moral si poate ca asta este - va va surprinde afirmatia - cea mai mare asemanare intre mine si Ion Iliescu. Desi facem parte din generatii diferite, cu stil diferit, cu preferinte diferite, pe zona de moralitate si pe zona de cinste cred ca sunt mai aproape de ceea a reprezentat si de valorile in care Ion Iliescu a crezut.
Rep: Se tot vorbeste de "innoirea” PSD-ului. De fapt, sunteti singurul lider nou - mai ales ca ati aterizat recent, se poate spune, in politica damboviteana. Restul - si ii vom numi doar pe Nastase si Mitrea - sunt veterani faimosi deja ...
M.G.: Mai sunt Mihai Tanasescu, Titus Corlatean, Ioan Mircea Pascu si multe alte nume care formeaza cu totii o echipa de profesionisti. Eu spun - cu o mandrie retinuta pentru ca nu este bine sa fim prea zgomotosi la inceput de mandat - ca avem o echipa foarte buna. Sa-mi arate mie cineva cate partide din Romania au la varf o echipa de calitatea celei care este astazi la conducerea PSD-ului. Aratati-mi mie un partid din Romania care este capabil sa puna in fata 14 oameni de calibrul celor pe care i-am pus noi acum.
Rep: Taman la vicepresedinti voiam si noi sa ajungem. Majoritatea lor sunt cotati ca adepti ai "ritului nastasian”, ca sa spunem asa. Credeti ca apartenta lor la tabara lui Nastase va constitui un impediment pentru aplicarea reformelor pe care Mircea Geoana - atentie, doar Geoana, nu conducerea partidului luata en-gros - vrea sa le faca in PSD?
M.G.: Nu am crezut si nu cred in tabere, in rituri si nici macar in ritualuri. Sunt niste oameni de foarte buna calitate, care au primit votul colegilor lor. Sunt aici (in conducerea partidului - n.r.) oameni care au fost adusi in partid de Adrian Nastase - asa cum am fost adus si eu. Sunt oameni cunoscuti ca apropiati ai lui Ion Iliescu si care, inclusiv la Congres, au sustinut, pana la ultima picatura de energie, cauza domnului Iliescu - Corina Cretu sau Ioan Mircea Pascu. Cu totii sunt colegii mei si prietenii mei, cu totii credem in acelasi ideal: intr-un PSD reformat si care se duce inainte. Eu sunt extrem de bucuros ca toti acestia fac parte din conducere. O foarte placuta surpriza pentru mine a fost alegerea domnului Vacaroiu si a domnului Dorneanu de catre colegii nostri, pentru ca un partid nu poate fi facut numai din primadone si oameni care exclusiv dau bine pe sticla, cum se spune. Un partid este facut si din oameni care reprezinta si orizonturi diferite profesionale, si orizonturi diferite politice. Este un ditamai partidul care acopera de la stanga stangii pana la centrul centrului si in mod firesc trebuie sa avem si reprezentarea acestor curente de gandire in conducerea partidului. Revin la intrebarea mea: spuneti-mi un partid care este capabil sa puna 14 nume de calibrul nostru la bataie si dupa aceea mai discutam.

"Gogoasa lui Basescu nu tine de foame”

Rep: Spuneti-ne, va rog, 2-3 masuri - dar concrete - menite sa atraga de partea PSD-ului electoratul de care nu a avut inca parte - asa-numitul electorat cult si segmentul tinerilor.
M.G.: Cred ca principala problema a PSD-ului a fost credibilitatea - si este in continuare. Nu sunt atat de naiv incat sa cred ca am reusit sa-i convingem pe cei la care va referiti ca schimbarea este una de fond, una profunda, una care va continua si nu una de fatada doar prin schimbarea de la varf - desi cred ca ea a fost acceptata pozitiv inclusiv in aceste medii. Principala provocare a urmatoarei perioade, pentru mine si pentru noua echipa de conducere, este sa demonstram ca ceea ce am facut la Congres nu a fost doar un exercitiu democratic - si a fost, nu a fost doar un exercitiu mediatic - si a fost un mega-show mediatic, ci o schimbare structurala, o schimbare profunda. Eu cred ca este o singura cale de a face acest lucru: sa iesim cu proiecte concrete, cu mesaje concrete, cu masuri concrete care, repetate cu energie si obstinatie, pot convinge. Acestea nu trebuie doar comunicate la televizor, ci direct oamenilor. Trebuie sa mergem in universitati, in orase mai mici de provincie si la tara - unde exista extrem de multa resursa intelectuala. Peste tot trebuie sa incerci sa te duci cu modestie, fara sa ai neaparat cu tine o liota de ziaristi sau de colaboratori. Eu si ceilalti lideri ai partidului trebuie sa aratam ca PSD a invatat ceva din lectia aspra a alegerilor, ca am invatat sa coboram din ceruri pe pamant si sa putem sa vorbim cu oamenii despre problemele lor. Eu mai sunt convins ca, foarte rapid, oamenii se vor convinge ca aceasta gogoasa umflata care s-a numit campania - foarte simplista, dar extrem de eficace - a lui Traian Basescu in principal, nu tine de foame si nu tine loc nici de educatie si sanatate, nici de infrastructura si nici de pregatire pentru integrarea europeana si ca, pana la urma si la urma, PSD-ul ramane un partid capabil sa produca proiecte si care are si calitatea de manager eficient. In afara erodarii actualei puteri, bineinteles ca depinde si de noi cat de repede vom da acest semnal de credibilizare a mesajului puternic de la Congres.