Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis ca legea adoptata de Parlamentul de la Chisinau, conform careia persoanele cu dubla cetatenie nu pot candida pentru un mandat de deputat nu se justifica, facand totodata cateva recomandari in vederea modificarii acesteia. Cererea a fost depusa de vicepresedintele PLDM, Alexandru Tanase, si primarul capitalei moldovene, Dorin Chirtoaca.
In opinia Executivului de la Chisinau, persoanele care detin cetatenie dubla sau multipla ar putea fi dispuse sa sprijine decizii in favoarea statelor a caror cetatenie o detin.
Autoritatile moldovene se tem ca, oferind pasapoarte romanesti, Guvernul Romaniei incearca "sa asimileze" populatia Republicii Moldova, desi Executivul moldovean recunoaste ca si alte state ofera cetatenie moldovenilor in aceleasi conditii.
Parlamentul de la Chisinau a aprobat, in decembrie 2007, legea care interzice detinerea dublei cetatenii de catre persoane cu functii de raspundere, proiectul fiind votat de majoritatea comunista, in timp ce opozitia s-a opus adoptarii.