Emilian Isaila publica pe blog articolul ' Basescu, de la baia calda de multime la dusul rece cu huiduieli', pe care il puteti citi in continuare.
Traian Basescu trece prin prima criza majora din acest mandat. Huiduielile de la Iasi au facut o fisura in siguranta cu care isi manifesta puterea. Pare a fi primul semn de slabiciune si asta are legatura cu pensionarii - cea mai nemultumita clasa sociala din acest moment.
Reformarea sistemului de pensii are costuri enorme pentru cei aflati la putere. Orice om normal intelege faptul ca statul nu poate plati bani unui om care nu mai munceste de la 50 de ani. Dar ne-am obisnuit asa.
Traian Basescu trece printr-o perioada in care nimeni nu mai stie daca are solutii sau nu. Alianta dintre PSD-PNL si PC, desi nu are viitor, pe termen scurt pare o solutie pentru cei care nu vor sa li se taie pensiile.
Singura solutie de a iesi din actualul blocaj este schimbarea lui Emil Boc. Basescu trebuie sa se miste repede pentru ca acest esec de imagine de la Iasi le poate oferi lui Ponta si Antonescu o noua pozitie de negociere si ii poate ajuta sa formeze o noua majoritate in parlament.
Traian Basescu, cel care era fascinat de baile de multime, experimenteaza acum huiduielile. Multimea s-a intors impotriva lui. Pana acum, intr-un fel sau altul, a avut oamenii de partea lui. Chiar si acum se bucura de o incredere destul de mare (50 de procente), dar, in mod ciudat, nu si-a dat seama de efectele pe care le va avea reactia pensionarilor militari nemultumiti.
Lupta politica din Romania a trecut intr-o noua etapa. Victor Ponta si Crin Antonescu se bat pentru a pune mana pe putere. Traian Basescu si PDL lupta sa castige timp pentru ca iesirea din criza sa-si produca efectele si sa recapete increderea publicului.
Cea mai buna solutie pentru Traian Basescu in acest moment ar fi sa-i lase pe Antonescu si Ponta sa preia guvernarea si sa reziste la o incercare a acestora de a-l suspenda. Alianta ciudata dintre PNL-PSD si PC va pierde repede increderea publicului pentru ca va fi o cearta continua pe functii si pozitii. Iar PDL nu poate obtine un scor bun la alegerile din 2012 decat daca vine ca partid de opozitie cu Basescu la Cotroceni.
Formula construita in laboratoarele lui Vantu, Patriciu si Voiculescu nu are finalitate decat daca Basescu e suspendat. Si, nu stiu de ce, pare ca Basescu s-a dus special la Iasi ca sa fie huiduit si sa starneasca mila.
Ne asteapta o perioada de confruntari politice interesante, una in care pensionarii vor fi folositi pe post de munitie.
(Emilian Isaila lucreaza in presa din 1992. A ocupat functii de conducere la Evenimentul Zilei si Adevarul. In prezent scrie pe blog.)