Ghimpele.ro: MORDECHAI: Un posibil scenariu

Cei de la PDL/ARD n-au niciun chef sa se mute, pentru urmatorii patru ani, in baraca opozitiei. Cum rezultatul, previzibil, de pe 9 decembrie nu le ingaduie mari sperante, solutia e asteptata, ca intotdeauna, de la Cotroceni. Daca alegerile nu mai au cum fi castigate, cand vine vorba de jocul la butoane, cei de la PDL se mai pricep. Cum partenerii lor, popularii europeni, aflati inca la volanul UE, n-au mari nelinisti in privinta democratiei romanesti, singura lor grija fiind aceea de a se asigura ca arendasii lor storc tot ce se poate din Romania, acestia nu vor avea nicio jena sa ofere sprijinul celor de la PDL, daca le vor fi oferite, pur formal, minime pretexte.
Scenariul pe care par sa se alinieze cei de la ARD e conturat pe doua etape: cea de dinaintea formarii guvernului si cea de dupa. Pentru prima etapa este deja implementat mecanismul traditional de reclamare a fraudei. Care frauda nici nu trebuie sa existe, e suficient sa fie reclamata, astfel incat presiunile europene sa poata impinge negocierile de formare a noului guvern intr-o directie convenabila pentru Basescu.
N-ar fi deci nicio mirare daca, in ultima saptamana de campanie electorala, ne vom trezi asaltati de pseudo-stenograme care dezvaluiesc ipotetice conspiratii construite pentru a "frauda" votul. E foarte probabil ca, in aceeasi etapa sa avem parte de niscaiva "filmulete compromitatoare", "dezvaluiri soc" sau revelatii subite ale DNA. Toate vizand, evident, USL si proximitatea lui Victor Ponta.
In acelasi timp, obiectivul ARD este acela de a aduna, prin orice mijloace (si aici vorbim despre frauda autentica, de data asta) suficiente mandate pentru PDL, astfel incat Basescu sa se poata simti indreptatit la o noua reinterpretare a textului Constitutiei si sa nu se simta obligat la numirea unui premier din partea USL. Aici jocul e la limita si depinde enorm de reactia populara.
In faza urmatoare, la numirea premierului, vom putea asista la jocul "consultarilor" pe care Basescu va incerca sa il impinga suficient de mult, astfel incat sa poata testa si eventual anula orice reactie populara. Aceste consultari vor fi prilejul perfect pentru ca Basescu sa incerce sa construiasca o majoritate in jurul PDL, mizand pe previzibile tradari din USL. Putin probabil ca va reusi sa incropeasca aceasta majoritate, dar cu siguranta pot fi sadite semintele pentru o ulterioara dezbinare a USL. Oricum, aceste negocieri vor fi indeajuns de lungi si complicate incat sa subrezeasca pozitia si sustinerea de care se bucura Ponta in USL.
In fine, in situatia in care Basescu va fi silit, totusi, sa accepte un guvern USL, va urma "planul de sase luni". Adica sase luni de obstructie, opozitie la sange din partea PDL si lucraturile cu dosarele, pentru spargerea USL, la finalul carora guvernul USL, eventual condus de Ponta, sa poata fi demis si impus un nou guvern, cu o noua majoritate, convenabile pentru Basescu si USL. Termenul limita pentru un astfel de plan ar fi de 6, maximum 9 luni, pentru ca in primavara lui 2014 ne asteapta importante alegeri europarlamentare (criteriu esential pentru sustinatorii lui Basescu), dar si pentru ca, dincolo de acest termen, Basescu se va afla pe final de mandat, iar influenta sa, capacitatea sa de a ma manevra butoanele, vor fi serios diminuate.
In editiile viitoare vom analiza mai pe larg fiecare dintre etapele acestui posibil scenariu.