Bogdan Tiberiu Iacob explica, pe Inpolitics, cum l-au ajuns din urma pe Geoana propriile lucraturi.
Mircea Geoana are de ales intre doua variante: fie demisioneaza de la sefia Senatului de bunavoie si nesilit de nimeni, fie risca sa se confrunte, saptamana viitoare, cu retragerea sprijinului politic al PSD pentru functia respectiva, daca nu chiar cu excluderea din partid. si uite asa, ironia sortii face ca fostul lider al PSD sa manance exact painea pe care la randul sau le-a servit-o unor fosti colegi, candva, si, culmea, impachetata in acelasi ambalaj.
Recapitulam, pe scurt: zilele trecute, Victor Ponta il ataca dur pe Geoana intr-un interviu din "Evenimentul zilei", afirmand ca acesta e imaginea esecului, a compromisului si a umilintelor si ca, pe vremea lui, mogulii influentau 100% deciziile in partid. Geoana nu s-a lasat mai prejos, l-a acuzat de lipsa de barbatie si de faptul ca, pe vremuri, era copilul obraznic al PSD care era tolerat in partid s.a.m.d. Astazi, Ponta a anuntat ca, saptamina viitoare, conducerea partidului va analiza daca Geoana mai poate ramine membru al PSD, dupa ultimele critici la adresa conducerii. Fostul lider, la randul sau, crede ca miza o reprezinta postul de presedinte al Senatului, pe care o detine.
In realitate, adevarul e pe undeva pe la mijloc, daca e sa dam crezare unor surse de la varful PSD. Altfel spus, chiar daca Geoana e la un pas sa isi piarda statutul de membru al PSD si, implicit, de presedinte al Senatului, nu functia respectiva este cea care i-ar putea aduce "pieirea" politica. Ci altceva. Mai precis, Mircea Geoana isi pregateste in taina, de ceva vreme, iesirea puternica la rampa, la congresul extraordinar al PSD, din toamna, unde intentioneaza sa candideze la sefia partidului contra lui Ponta. Chiar daca tema congresului este modificarea statutului si nu alegerea unei noi conduceri, forul respectiv e suveran si poate decide si acest lucru. O noua infruntare pentru sefia PSD i-ar subrezi pozitia lui Victor Ponta, pentru ca ar veni insotita de atacuri si critici punctuale pe tema eventualelor nerealizari din primele 8-9 luni de mandat, iar actualul sef al partidului nu are chef de asemenea dureri de cap. In consecinta, prin recentele atacuri, lui Mircea Geoana i se da de inteles sa o lase moarta cu ideile-i de agitatie in partid, altfel va plati scump.
Ceea ce e important de remarcat, insa, e ca Mircea Geoana e ultimul care se poate plange de tratamentul care i se aplica. Fostul lider e cel care a instituit in partid delictul de opinie, amenintarea cu excluderea sau chiar aplicarea ei pentru critici samd. La scurta vreme dupa venirea la sefia PSD, Geoana a fost pe punctul de a-l exclude pe insusi Ion Iliescu, salvat, la Consiliul National de la Brasov de opozitia unor nume precum Marian Vanghelie. Asta nu l-a scutit pe fostul presedinte de un atac de cord care era sa il trimita intr-o lume mai buna, nu doar sub aspect politic. Cateva luni mai tarziu, in octombrie 2005, criticilor indreptatite ale lui Iliescu, Geoana le raspundea astfel: "Declaratiile pe care le-a facut in mod repetat, in ultimele zile, sunt declaratii pe care noi le-am inteles ca fiind o amaraciune subiectiva din partea unui lider important care a suferit o infrangere majora la congresul partidului. Il intelegem. Dar la 6 luni dupa alegeri, domnul Ion Iliescu are obligatia de a respecta conduita generala a partidului". Adica exact ce ii spune astazi Ponta lui Geoana.
Acelasi Geoana s-a facut vinovat de plecarea din partid ale unor nume precum Sorin Oprescu, Rodica Stanoiu, Dan Ioan Popescu si altii, dar, mai ales, de pierderea de catre PSD a sefiei Camerei Deputatilor, doar pentru a scapa de incomodul Adrian Nastase. In martie 2006, la celebra reuniune de la hotelul "Confort", Geoana a mers pina la a spune despre zecile de pesedisti care nu erau de acord cu debarcarea lui Nastase de la sefia Camerei ca sunt "golani" si "disperati", provocindu-i un atac de cord lui Ioan Solcanu si furia celor prezenti. In paralel, liderul PSD si membrii grupului de la Cluj aveau intalniri de taina cu cei ai PD, pentru a discuta despre cedarea sefiei Camerei catre Ioan Oltean sau Cristian Radulescu, desi finalmente, succesorul lui Nastase a fost liberalul Bogdan Olteanu.
Acum, Geoana se plange ca i se aplica exact tratamentul pe care el insusi l-a brevetat si aplicat cu atata sarguinta celor care au indraznit sa il critice. Inca o dovada ca roata se intoarce, inclusiv in politica. Cat despre afirmatia voit ironica potrivit careia familia lui Ponta a primit functii multe si bune in mandatul sau de presedinte, ea nu face, la o adica, decat sa devoaleze politica de cumetrie pe care el insusi a promovat-o cu sarg, in mandatul la cirma partidului.