moshemordechai.wordpress.com: Dupa

Discutam foarte mult despre votul la referendum si pierdem din vedere ceva mult mai important: ce se va intampla dupa referendum. Pentru ca, ma tem, votul de duminica nu va reprezenta si sfarsitul acestei crize politice. Nici macar in cazul in care referendumul va fi validat, iar votul va fi covarsitor pentru demiterea lui Traian Basescu. Chiar si in aceasta situatie este de asteptat ca Basescu sa invoce frauda, sa starneasca un nou balamuc. Nici de partea cealalta lucrurile nu par tocmai asezate. Afirmatiile recente ale unora din conducerea PNL, legate de repetarea referendumului (eventual pana la obtinerea rezultatului dorit) sunt cel putin stupefiante.
Rezultatul cel mai probabil ar putea fi acela in care votul va fi semnificativ in favoarea demiterii, dar nu va putea fi validat din cauza lipsei participarii cerute de lege. Un astfel de rezultat ar putea croniciza criza deja existenta. Pot anticipa ca, intr-o astfel de ipoteza, Basescu (la fel de lipsit de bun-simt, ca intotdeauna) nu va ezita sa priveasca esescul referendumului ca pe o victorie personala. Cu siguranta, daca asa vor sta lucrurile, duminica seara nu se va sfii sa iasa pentru a striga ca romanii l-au ascultat. Pentru ca (nu e asa?) el le-a cerut romanilor sa nu iasa la vot si ei l-au ascultat. Pe el, nu pe cei de la USL care au chemat la vot. Si in felul asta, in maniera cu care ne-am obisnuit, Basescu se va auto-proclama castigator al referendumului, va invoca o noua legitimitate, care de fapt nu exista.
Ambele tabere par a realiza ca, la acest moment, miza nu mai este reprezentata de demiterea lui Traian Basescu. In privinta asta lucrurile par mai mult sau mai putin lamurite. Adevarata batalie se va duce pe valorificarea rezultatului referendumului. Care tabara va reusi sa fie mai convingatoare, sa demonstreze ca un referendum nevalidat (dupa toate probabilitatile) ii da dreptate. Pentru ca asta se poate demonstra decisiv in batalia din toamna. Iar daca USL nu reuseste in mod convingator sa demonstreze ca are sustinerea populara pe care nu inceteaza sa o invoce, momentul referendumului ar putea fi momentul incetarii declinului PDL si sansa inceperii revenirii. Iar alegerile din toamna devin mult mai complicate decat s-a crezut.
Cred ca cei de la USL au ales o strategie total gresita. Au jucat intreg capitalul de incredere, toate resursele de simpatie, ba chiar si enormele resurse de ura indreptate impotriva PDL si Traian Basescu, mizand pe o guvernare de o vara, in care au preferat sa atace pe toate fronturile, in loc sa isi consolideze, cu calm si rabdare, o credibilitate oricum fragila. Au facut singurul lucru care nu trebuia facut: au ajutat la refacerea legaturii dintre Basescu si PDL, intr-un moment in care incepuse sa devina evidenta o fisura acolo. S-au aruncat intr-o batalie pe care nu au reusit sa o controleze, urmand un scenariu care prevedea doar propriile mutari, dar care nu tinea nicicum seama de posibilele si previzibilele reactii ale lui Basescu & PDL.
Sper, totusi, ca duminica referendumul sa poata fi validat. Altfel...