Gandul : Meciul Antonescu - Ponta: faza pe economie. Cum au BLOCAT liberalii doua proiecte importante ale pesedistilor

Contrele dure in USL, declansate dupa numirile facute la Parchetul General si DNA, au continuat la sedinta de marti seara a Uniunii, liberalii respingand o serie de propuneri cu caracter economic avansate de colegii de guvernare de la PSD. Cu toate acestea, pixul ramane in mana primului-ministru.
Premierul Victor Ponta a facut la inceputul sedintei USL o prezentare a situatiei bugetare, explicand ca incasarile la buget nu sunt cele preconizate pentru primul trimestru. Situatia nu a fost una roza, remarcandu-se o scadere majora a incasarilor la impozitul pe profit platit de companii, chiar daca au crescut incasarile din TVA, taxe si accize. Daca la numirile pe Justitie, premierul Ponta, in calitate de ministru interimar, a spus ca nu are nevoie de consultarea partenerilor din USL, in privinta masurilor economice, liberalii au cerut sa le fie ascultat punctul de vedere.
Propunerea premierului Ponta de a impozita veniturile mai mari de 1.000 de euro ale bugetarilor a fost respinsa din start de liberali. Ideea nu era una noua in USL, ea fiind anuntata pentru prima data in vara lui 2012. Cu toate acestea, in frunte cu presedintele Crin Antonescu cei din PNL au fost radicali si i-au transmis premierului ca nu vor sustine o asemenea propunere.
"PNL se opune categoric oricarei supraimpozitari sau cresteri de fiscalitate, datorita atasamentului sau la principiul cotei unice, dar si pentru ca unul din angajamentele majore ale USL, la care tinem totii, este ca nu vor creste taxele si impozitele. nu putem accepta o asemenea formula pentru ca ea, pe de o parte, incalca angajamentele electorale, pe de alta parte nu rezolva problema bugetara. Trebuie luate masuri de fond pentru aparitia locurilor de munca si implicit incasarile la buget", a spus la finalul sedintei Crin Antonescu.
Liberalii au spus ca potrivit calculelor lor, o asemenea masura, va avea implicatii negative din punct de vedere electoral, dar nu rezolva problema incasarilor la buget.
In replica, Victor Ponta le-a pus in vedere liberalilor ca la rectificarea bugetara sa nu vina sa ceara suplimentarea fondurilor pentru ministerele pe care le coordoneaza.
Demisia lui Nita sau intelegerea pentru Medias
O alta problema discutata in interiorul sedintei USL a fost legata de mutarea conducerii Transgaz si Romgaz la Bucuresti. Ideea ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita, i-a iritat pe liberalii din teritoriu care au cerut asigurari ca sediul social al celor doua mari companii nu va fi mutat si el la Bucuresti. In cele din urma, s-a ajuns la o intelegere ca top-managementul si departamentul de relatii internationale sa fie mutat in Capitala, in timp ce sediul social al companiilor sa ramana la Medias. Astfel, nu vor aparea implicatii economice pentru judetul Sibiu. La Bucuresti se vor infiinta insa sedii secundare ale Romgaz si Transgaz, cum a cerut ministrul Nita.
"Am solicitat sa stiu ce presupune infiintare sediilor secundare si cum influenteaza aceastea Mediasul din punct de vedere economic. Sambata, ne vom intalni cu conducerea Romgaz Transgaz. Pe 27 martie am depus o declaratie politica pe aceasta tema si o intrebare clara care este situatia mutarii sediilor Romgaz si Transgaz. Domnul ministru a spus intr-un comunicat ca doreste mutarea Romgaz si Transgaz. Daca pana sambata nu avem un raspuns clar sa stim exact, muta sau nu muta, am hotarat sa nu mai continue niciun miting. Daca nu se intampla nimic, saptamana viitoare, luni, voi face o interpelare a premierului, voi cere o analiza in USL, chiar pana la demisia domnului Nita", a declarat pentru gandul presedintele PNL Sibiu, Mircea Cazan.
El a precizat ca i-a cerut ministrului Nita sa fie mai atent cu Mediasul si ce inseamna Romgaz si Transgaz pentru economia locala.
"Oamenii de la Medias sunt ametiti nu stiu ce se intampla. Nu spun ca trebuie schimbati ministri, ci doar sa li se spuna oamenilor. Nu cer demisia de dragul demisiei, ca nu este de competenta mea. Eu trebuia sa ii linistesc pe acesti oameni", a adaugat Cazan.
Liderul PNL Sibiu s-a aratat deranjat de faptul ca desi a adresat mai multe interpelari ministrului Nita, acesta nu a raspuns.
"Nu am primit nici un raspuns pana astazi 10 aprilie", a subliniat Cazan, care a precizat ca nu l-a sunat personal pe ministru.