Multe dintre masurile fiscale date de actualul executiv nu ajuta cu nimic mediul de afaceri pentru a iesi din criza financiara. IMM-urile suporta greul economiei si acuza statul ca face astfel incat micile companii sa se afunde si mai adanc in propria criza. Singura "bila alba" pentru guvern este programul "Prima casa" pentru tineri, dar depinde cum va fi aplicat.

La aproape o jumatate de an de la instalarea actualului guvern, mediul de afaceri este sprijinit foarte putin. Masurile fiscale care au fost adoptate nu rezolva nici pe departe problemele firmelor din economia romaneasca. Sefii patronatelor spun chiar ca firmele mici si mijlocii nu au fost ajutate sa poata sa iasa din criza, ci au primit doar promisiuni fiscale. Analistii sunt de parere ca Romania are o criza interna si ca s-a inteles prea tarziu cat de mari sunt cheltuielile bugetare. "In tara noastra, criza s-a dovedit in primul rand ca este una interna, cauzele nu coincid perfect cu cele din SUA si UE. Ea a fost declansata doar de criza financiara internationala", a precizat Radu Buziernescu, reprezentant al companiei de consultanta Professional Consulting. El a aratat ca executivul a incercat reducerea cheltuielilor administrative. "Atat guvernul Tariceanu, cat si guvernul Boc s-au confruntat cu diminuarea veniturilor bugetare. In orice criza, colectarea la bugetul statului este mai redusa din cauza lipsei de lichiditati. Desi prea tarziu s-a inteles faptul ca banii cei mai ieftini sunt cei pe care-i ai deja, oricat ar fi de putini, si s-a incercat printr-un pachet de masuri reducerea cheltuielilor bugetare administrative", a mentionat Radu Buziernescu. Ramane de vazut daca guvernul va reusi reducerea cheltuielilor bugetare si la nivel de salarii de lux si sporuri nepotrivite.

Care sunt masurile fiscale

Reprezentantii Professional Consulting au enumerat, pentru GdS, majoritatea masurilor fiscale adoptate de guvern. Exista masuri anticriza adoptate de guvernul Tariceanu. S-a majorat limita deductibilitatii la calculul impozitului pe profit a cheltuielilor efectuate in numele unui angajat la schemele de pensii facultative intr-un an fiscal de la 200 de euro la 400 de euro. A crescut nivelul de deductibilitate la calculul impozitului pe profit a cheltuielilor cu primele de asigurare voluntara de sanatate intr-un an fiscal de la 200 de euro la 250 de euro, pentru fiecare participant. S-a suspendat, pentru anul 2009, reportarea pierderii anuale rezultate din tranzactionarea titlurilor de valoare (altele decat cele rezultate din tranzactiile cu parti sociale si valori mobiliare, in cazul societatilor inchise). Incepand cu pierderea anuala aferenta anului 2010, aceasta se reporteaza in anul urmator. Pentru anul 2009, castigurile realizate de persoanele fizice din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valori mobiliare in cazul societatilor inchise, sunt venituri neimpozabile. Dobanzile pentru depozitele la termen si/sau instrumentele de economisire realizate incepand cu 1 ianuarie 2009 inclusiv sunt venituri neimpozabile. Introducerea unei cote de TVA de 5% pentru livrarea locuintelor, in anumite conditii. De anul acesta, pierderea fiscala se recupereaza din profiturile obtinute pe sapte ani consecutivi. S-a scos si impozitul pe dividendele reinvestite (dar normele de aplicare nu au aparut nici pana acum).

Impozitul forfetar, marea disputa

Noul guvern, instalat de aproape sase luni, nu a facut mare lucru pentru mediul de afaceri, spune vicepresedintele Consiliului National al Intreprinzatorilor Particulari Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Valentin Cristea. Reprezentantii firmei de consultanta Professional Consulting spun ca masurile anticriza propuse de guvernul Boc se bazeaza in principal pe: cresterea contributiilor sociale cu 3,8%; devansarea programului de crestere a accizelor la tutun si alcool; majorarea taxelor pe jocurile de noroc; scutirea angajatorilor timp de trei luni de plata contributiilor pentru indemnizatiile de "somaj tehnic" (textul este neclar si genereaza dificultati in aplicare); extinderea programului de reinnoire a parcului de autoturisme; capitalizarea CEC Bank si Eximbank; introducerea OUG nr. 34/2009 referitoare, printre altele, si la impozitul minim sau forfetar, impozit destul de controversat in mediul de afaceri. Programul "Prima casa", care presupune garantarea creditului bancar de catre stat, este considerat cel mai bun pentru populatie, dar si pentru banci si companiile imobiliare.

Impactul asupra IMM-urilor este aproape nul

Companiile sustin ca dintre masurile fiscale adoptate nici una nu este destinata deblocarii economiei, ci doar ameliorarii acesteia. "Impozitul minim (forfetar) este in avantajul firmelor mari. Dar IMM-urile sunt si mai mult bagate in criza. Firmele cu cifra de afaceri zero platesc degeaba 2.000 de lei pe an. La fel si IMM-urile, care au cifre de afaceri de pana la 200.000 de lei pe an, sunt discriminate de impozitul forfetar fata de firmele mari", sustine Valentin Cristea. Vicepresedintele CNIPMMR spune ca "guvernul nu a adoptat nici una dintre propunerile fiscale mai importante ale patronatului. La negocierile recente de la Ministerul Finantelor ne-au spus clar ca nu ne accepta propunerile, desi initial au promis ca le iau in considerare. Au fost numai promisiuni, care pana acum nu s-au concretizat, timp in care IMM-urile raman blocate de criza". Ajutorul de minimis, majorat recent de guvern, reprezinta ajutoare nerambursabile acordate IMM-urilor, dar conditiile ce trebuie indeplinite sunt greu de realizat.
Masuri pe care guvernul nu le-a adoptat
Scutirea de impozit a profitului reinvestit a fost o cerinta importanta a mediului de afaceri, dar refuzata de finantistii din guvern. CNIPMMR solicitase ca firmele bun-platnice in trecut sa primeasca o perioada de gratie de sase luni in care sa nu-si achite impozitele (sau macar TVA) pentru a iesi din impas. Nici aceasta nu a fost luata in calcul. Nici masurile deja adoptate nu au produs efectele dorite. "Degeaba au anuntat capitalizarea CEC si Eximbank daca nu le dau efectiv bani si nu reduc dobanzile covarsitor. Prin prisma concurentei, si celelalte banci comerciale si-ar reduce dobanzile la credite si s-ar relua creditarea si ar fi deblocate firmele", a precizat Valentin Cristea. Alta propunere a fost ca TVA sa fie deductibila in momentul incasarii facturii.
"Guvernul nu a adoptat nici una dintre propunerile fiscale mai importante ale patronatului. La negocierile recente de la Ministerul Finantelor ne-au spus clar ca nu ne accepta propunerile, desi initial au promis ca le iau in considerare. Au fost numai promisiuni, care pana acum nu s-au concretizat, timp in care IMM-urile raman blocate de criza".
Valentin Cristea, vicepresedintele CNIPMMR