Pe site-ul iliesarbu.ro puteti citi textul "Banateanul"
Parfum de toamna, parfum de liniste, parfum de dor si aduceri-aminte... O amiaza insorita si calma, de parca tot timpul unei zile de sambata ar curge cu acea liniste cu care se topeste vremea pe drumurile prafuite de tara, unde soarele se uita zambitor la tine, unde mireasma de gutuie coapta si de struguri proaspat zdrobiti pluteste in aer, unde glasul gastelor se aude pana la moara a carei roata mangaie apa cu iz de pamant reavan, iar ruginiul frunzelor te face sa te minunezi de cate frumuseti a lasat Dumnezeu pe pamant.
Au trecut ani... in incercarea mea de a regasi acea aroma inconfundabila a painii negre proaspat scoasa din cuptor, acea paine pe care numai tata, morar de meserie, reusea sa o faca. Au trecut ani... in incercarea mea de a regasi, in chipuri si priviri, acea sfintenie si intelepciune pe care le degaja doar mama.
Au trecut ani... ani plini de amintiri si de minuni, in acelasi loc si acum drag mie: satul Ciuta, comuna Obreja din judetul Caras Severin. O copilarie fericita si o adolescenta asemanatoare - cu nemurirea traditiilor, cu trainicia Sarbatorilor Sfinte, cu teama si credinta in Marele Anonim, cu libertatea de neconfundat - doar un copil de tara pare ca traieste, fara a resimti, catusi de putin, apasarea scurgerii, prea repede, a Timpului.
Trecerea spre o alta etapa a vietii, cu acea grija si acel tremur fata de tot ce inseamna necunoscut, a facut ca sarcinile si responsabilitatile sa apara mult mai devreme decat ma asteptam, lasand in urma, cu regret, unicitatea unei existente irepetabile. Da! Fiecare etapa este unica, efemera, poate si de aceea Atotputernicul incearca nenumarate minti si suflete, din dorinta de a trezi in noi dragostea si aprecierea fata de acest MARE DAT care inseamna viata!
Tributar pe vecie notiunii de familie, am incercat sa mentin, pe parcursul anilor, acel climat care intotdeauna te determina sa simti si sa crezi ca singura eliberare de tot ce este mai putin bun si frumos pe lumea asta, gasesti ACASA, locul unde, in permanenta, te asteapta omul ce-ti confera sprijinul, iubirea, intelegerea si iertarea fara de care tu nu ai avea puterea sa mergi mai departe.
Intalniri diplomatice, receptii somptuoase, proiecte si programe marete, mese rotunde, deplasari, forumuri si dezbateri... nu pot fi egale cu ceea ce lucrurile mult mai simple, ca imbratisarea sau mirosul cafelei duminica dimineata, plimbarea prin gradina sau dulceata de ghimbir, bradul de Craciun sau trandafirii rosii plantati in curtea casei, reusesc sa sadeasca in inima mea.
Cand sufla, cu putere si cant trist de toamna, vantul, gandul ma duce, fara sa vreau, la noptile si zilele ce s-au scurs si nu se mai pot intoarce, le-a inghitit vesnicul flamand si hain - timpul, el - ce de fiecare data invinge, el - cel iubit si urat, deopotriva, ne arata mereu ca ireversibilitatea lui nu este o gluma, ca de multe, poate de prea multe ori credem, in naivitatea noastra, ca suntem atemporali si chiar vesnic puternici si de neinvins.
Timpul a avut grija sa-mi ofere bune si rele, bucurii si necazuri, farmec si momente de neinteles, sprijin dupa fiecare infrangere si intrebari fara raspunsuri, dar si efortul de a trai dupa o anumita exigenta careia trebuie sa-i faci fata cu zambetul pe buze, cu amabilitati de care nu banuiai ca esti in stare, cu stoicismul ceasornicarului elvetian. Momentele solicitante sunt singurele care ma fac mult mai atent si ma edifica
Cu sufletul impovarat de greul zilei, de neomenia unora sau de fariseismul celor care nu au nimic de a face cu adevarul pe care-l clameaza cu inversunare, singurul miracol ce nu-l poate nimeni macula ramane ingerul cu ochi sclipitori si manute diafane, o mare bucurie pe care Dumnezeu ne-a putut-o face!
Inteleptii imi soptesc deseori ca viata are "farmecul" ei, destul de greu de crezut, de altfel, dar am ajuns sa ma conving ca trebuie sa invat sa vad frumusetile si bucuriile fiecarei zile, fiecarui anotimp, fiecarui an. Si am invatat! Am invatat sa vad si sa nu uit ca, dincolo de tumultul unei realitati intregi, narcisa rasare primavara, randunelele inseamna bucurie pe tot parcursul anului, carabusul apare in luna mai, regina noptii isi deschide petalele noaptea, doamna mea si-a cumparat un pulover alb, de Sfantul Gheorghe se mananca frunze proaspete de fag, un prieten mi-a scris dupa 25 de ani, Irinuca ma trage de par, o batrana ma binecuvanteaza, cainele meu, Cron, isi ridica labuta si ma priveste cu dragoste...
Aici, la poalele muntilor, unde linistea troneaza, iar Dumnezeu pare ca a oprit clipa pentru vesnicie, amintirile sunt intotdeauna mult mai puternice, mult mai vii, sunt trairi adevarate, reale care nu pot fi mimate si nici redactate, ele reprezinta viata, iar viata nu o putem falsifica in niciun fel!