Senatorul Augustin Constantin MITU a sustinut o declaratie politica cu titlul 'Democratia, traita, nu vorbita. Rolul si responsabilitatea Parlamentului in democratie', pe care o puteti citi in continuare.


Anul acesta, data de 15 septembrie a marcat a cincea aniversare a Zilei Internationale a Democratiei, instituita de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite.
Pentru noi, democratia a reprezentat zeci de ani doar un deziderat, iar numeroase generatii au trait si au murit fara sa il vada transformat in realitate. Cu atat mai mult, o asemenea zi nu ne poate lasa nepasatori.
Este necesar ca scopul acestui eveniment, acela de incurajare a participarii comunitatii internationale, a guvernelor si parlamentelor, a societatii civile si a cetatenilor pentru crearea si consolidarea unor societati incluzive, fondate pe suprematia legii si pe respectarea drepturilor fundamentale ale omului, sa devina o realitate cat mai palpabila. Asa cum este necesar pentru noi, romanii, care, dupa doua decenii si un pic, invatam inca ce inseamna cu adevarat democratia, sa intelegem ca rolul primordial ne revine noua, fiecaruia in parte, indiferent de statutul social, profesional, material, varsta, sex sau etnie.
De-a lungul timpului, s-au folosit vorbe mari, s-au scris tomuri, s-au creat dezbateri, s-au dat definitii si s-a teoretizat la nesfarsit acest regim care a depasit de mult politicul, devenind forma de manifestare in sine a societatii contemporane la toate nivelurile sale.
Nu intentionez, stimati colegi, sa ingros si eu numarul acelora care sa vorbeasca frumos si pilduitor despre democratie. Cedez acest loc teoreticienilor, preferand concretul si democratia traita, nu vorbita.
Anul pe care mai avem putin si il incheiem a fost desemnat drept "Anul European al Cetatenilor", iar ziua pe care tocmai am celebrat-o s-a desfasurat sub tema "Sa facem auzite vocile tuturor, in sprijinul democratiei". Nimic mai sugestiv pentru ceea ce inseamna spiritul democratiei si nimic mai important pentru noi, stimati colegi, ca membri ai institutiei centrale a democratiei.
Am onoarea azi sa ma adresez si in numele Grupului Roman al Uniunii Interparlamentare, Uniunea Interparlamentara fiind, asa cum stiti, prima organizatie parlamentara internationala si singura cu vocatie mondiala.

Si, pentru ca am facut apel la lucruri concrete, as vrea sa va spun, doamnelor si domnilor, ce inseamna pentru mine si cum traiesc eu democratia, indiferent ca o fac din postura de parlamentar sau de simplu cetatean al unui stat democratic si sper ca aceste momente solemne sa ne determine sa intelegem realmente cat de importante sunt:
- Participarea constienta, avizata, civilizata si mai ales continua a oricarui cetatean la actul de decizie.
- Adevarata valorizare si valorificare a legii noastre fundamentale, ci nu folosirea ei aleatoare sau interpretarea abuziva si ignoranta.
- Un stat care sa isi respecte cetatenii si, la randul lor, acestia sa isi respecte statul. Nu teoretic, nu prin demogagie, nu prin populism sau calculat pe interese meschine precise.
- Membri ai Parlamentului care sa inteleaga cu adevarat importanta acestei institutii de baza a democratiei si sa se comporte ca atare. Nu putem cere credibilitate, stimati colegi, atit timp cat nu o oferim.
- Partide si oameni politici care sa inteleaga ca puterea si opozitia fac parte din circuitul democratic firesc si care sa isi asume cu decenta si responsabilitate rolurile.
- Cetateni care sa inteleaga ca votul este un drept, dar si o obligatie, rol de decizie, care nu se poate juca aleator, cu dezinteres, lipsa de informare sau sub forma de recompensa si politicieni care sa nu il mai trateze drept moneda de schimb.
- Depasirea stadiului in care cetatenii privesc circumspect si faptele pozitive ale guvernantilor, care trebuie sa dovedeasca ca numerosii ani de demagogie au fost depasiti si ca poate exista la modul real o relatie constructiva intre cetatean si reprezentantii statului, nu doar neincredere, acuze reciproce si masti.
- Legitimarea statului, a institutiilor sale, a guvernantilor, a partidelor politice, dar si a cetatenilor.
- Nu in ultimul rand, ‚agora’ se naste din idei, vorbe, dar se cladeste si dureaza prin fapte.

Din pacate, sunt constient ca, in conditiile actuale, va mai dura pana aceste lucruri absolut naturale sa devina si credibile pentru cei care le aud.
Cu totii, la toate nivelurile, fara nicio exceptie, am vorbit atat de mult in toti acesti ani, incat am uitat ce inseamna sa si traiesti democratia, confundand nefirescul cu normalitatea pe care acum o consideram exceptie.
Tocmai de aceea, ma bucur sa anunt, la randul meu, ca, in vederea consolidarii si reformarii democratice a institutiei parlamentare a carui reprezentativitate, transparenta, accesibilitate, responsabilitate si eficienta trebuie sa creasca, Uniunea Interparlamentara a lansat de curand proiectul ‚Indicatori pentru parlamente democratice’, proiect care va pune la dispozitie un nou instrument de masurare a performantei parlamentare, cat si un set de repere si tinte pentru programele de consolidare institutionala.
Consider ca, in actualele conditii, pornind de la cresterea numarului de parlamentari, majoritatea tineri, si ajungind pana la temele deosebit de importante aflate pe agenda noastra, acesti indicatori sunt mai mult decat bineveniti. Chiar daca finalizarea lor se va produce in primavara anului viitor, sunt de parere ca ar trebui folositi de pe acum. O autoevaluare obiectiva ar insemna ca ne-am inteles si asumat pe deplin rolul si responsabilitatile pe care acesta le presupune, iar urmatoarea celebrare a Zilei Internationale a Democratiei ar putea reprezenta prilejul cel mai potrivit pentru o dezbatere a acestei evaluari.