De primavara trecuta incoace, mai exact de dupa aparitia in ziarul nostru a articolului "seful Politiei Judiciare a PNA are dosar penal”, in care au fost pomeniti si procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, si procurorul general al PNA, Ioan Amarie, procurorul sef al Serviciului teritorial Oradea al PNA (ce are competenta si asupra judetului Satu Mare), Ioan Moldovan a manifestat o curiozitate subita si deosebita fata de ziarul "Gazeta de Nord-Vest”. Frecvent, uzitind indeosebi mijloace din recuzita politiei politice, Moldovan s-a interesat in stinga si in dreapta cine sint si ce fac patronii ziarului nostru. Tot de atunci, ne-am dat seama ca telefoanele noastre sint mai ascultate ca niciodata. Fiindca si noi avem anumite curiozitati, inainte de a-i face o prezentare adecvata procurorului sef Moldovan, pentru ca sa stie si satmarenii cine conduce lupta anticoruptie pe aceste meleaguri (ca bihorenii stiu destul de bine in urma dezvaluirilor din presa locala), ne permitem sa-i adresam public mai multe intrebari. Reamintim ca in toamna anului 2001, in calitate atunci de procuror sef al Sectiei de urmarire penala din cadrul Parchetului de pe linga Curtea de Apel Oradea, Ioan Moldovan l-a facut curat si nevinovat pe fostul primar de Satu Mare, Horea Anderco, pentru acuzatii pentru care acesta a fost ulterior arestat (in primavara anului 2003) de structura centrala a PNA. Dar sa raminem, deocamdata, la intrebarile adresate procurorului sef Moldovan:

1. Daca este adevarat ca, in toamna anului 2001, nu numai ca a avizat rezolutia de neincepere a urmaririi penale fata de fostul primar Horea Anderco, ci a si conceput-o in numele altui procuror (Dan Chirculescu) pentru a o putea aviza in calitate de procuror sef de sectie, altfel trebuind avizata de procurorul general al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Oradea?
*2. Daca in toamna anului 2001, cind a avizat neinceperea urmaririi penale, si in toamna anului 2002, cind Serviciul teritorial al PNA s-a sesizat din oficiu in urma dezvaluirilor din "Gazeta de Nord-Vest”, a purtat convorbiri telefonice si a avut intilniri de taina cu fostul primar Horea Anderco intr-un local privat (cu circuit inchis) din Oradea?
*3. Daca a auzit vreodata ca, pentru obtinerea neinceperii urmaririi penale in toamna anului 2001, Horea Anderco ar fi oferit suma de 100.000 de dolari?
*4. Daca asupra acestui caz solutionat favorabil lui Anderco a avut discutii cu rectorul Universitatii de Stat din Oradea, Teodor Maghiar, lider local si senator PSD? Daca a predat in perioada respectiva la Facultatea de Drept a Universitatii de Stat din Oradea?
*5. Ce relatii a avut cu Gheorghe Ciocan, fost prefect al judetului Satu Mare si presedinte al organizatiei judetene a PSD? De ce-l vizita frecvent pe acesta, inclusiv in perioada cind nu mai era prefect ci doar lider judetean al partidului de guvernamint?
*6. Daca a primit vreo comanda cind l-a arestat pe omul de afaceri Dumitru Pop, patronul SC Cabrio SRL Satu Mare?
*7. De ce nu a dus ancheta pina la capat si nu a mai dispus arestarea preventiva in cazul fostului sef al Serviciului Pasapoarte Satu Mare, Vasile Neamt?
*8. De ce l-a pus in libertate pe fostul director al Sucursalei BCR Negresti Oas, stefan Pop, dupa ce l-a arestat pentru fraude de circa 80 miliarde de lei?
*9. in ce relatii se afla cu omul de afaceri Mircea Radu Pentie, patronul firmei Perami din Oradea, mare producator si comerciant de alcool? Cite solutii de neincepere a urmaririi penale sau de scoatere de sub urmarire penala i-a dat sau avizat acestuia in calitate de procuror? Daca stie ca Pentie a prejudiciat, ca sa nu zicem escrocat, si oameni de afaceri din judetul Satu Mare?
*10. in ce relatii s-a aflat cu fostul director al SRI, Virgil Magureanu? Daca este adevarat ca a ajuns ministru al Tineretului si Sportului, in 1990, in Guvernul Petre Roman, cu sprijinul acestuia? Ce a facut cu apartamentul de serviciu primit in noua zona civica a Bucurestiului in perioada cit a fost ministru?
*11. Daca este adevarat ca l-a angajat expert contabil la Serviciul teritorial al PNA pe fostul prim secretar judetean UTC de Bihor, Viorel Sabau, absolvent al Academiei PCR "stefan Gheorghiu”?
*12. Pe ce criterii l-a numit pe comisarul sef Ioan Dohotaru sef al Politiei Judiciare a Biroului teritorial al PNA Satu Mare si daca a efectuat minime verificari in acest caz?
*13. Daca acuzatiile publicate la adresa sa anul trecut de ziarele "Ziua” si "Gardianul”, inclusiv cum ca fiica sa s-ar fi sinucis la virsta de 17 ani intrucit a obligat-o sa intretina raporturi sexuale, sint adevarate? Daca a actionat publicatiile respective in judecata?
*14. Daca fiul sau Tudor Moldovan, avocat in Baroul Oradea, a fost implicat in afaceri de coruptie judiciara?
*15. in ce relatii se afla cu actualul ministru al Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, originar din Oradea si considerat mina dreapta a presedintelui Traian Basescu? Daca s-a laudat recent ca, cu sprijinul acestuia, dar si al presedintelui Basescu, cu care a fost coleg in Guvernul Roman, va ajunge procuror general al PNA sau secretar de stat la Ministerul Justitiei?

GNV