Senatorul Alexandru-Petru Fratean a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Romania de astazi si de maine. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Democratie. Legi respectate. Dialog. Integritate. Competenta. Responsabilitate. Acestea sunt lucrurile fundamentale pe care eu mi le doresc pentru Romania de astazi si de maine, cea din strada si cea de dincolo de strada.
Acum 25 de ani am luptat pentru ca Romania sa devina o democratie si de 25 de ani incoace ne straduim sa consolidam mecanismele unui sistem democratic. Protestele acestor zile sunt si ele dovada ca Romania respecta principiile democratice. Sa nu uitam insa ca democratia functioneaza pe baza de legi si de institutii legitime. Recunoastem cu totii ca sistemul este departe de a fi perfect si ca nemultumirile acumulate sunt in mare masura indreptatite, insa avem obligatia, in astfel de momente, sa avem abordare echilibrata, inteleapta si cumpatata. Doar o tara stabila din toate punctele de vedere, cu institutii democratice functionale, poate lupta pentru indreptarea sau eliminarea cauzelor care au generat aceasta nemultumire. Ar fi pacat sa cadem in capcana unor derapaje. Anarhia, haosul si instabilitatea nu rezolva problemele si nu elimina cauzele frustrarilor legitime, ci, din contra, genereaza alte si alte probleme. Si nu cred ca romanii, cel putin cei care simt si gandesc romaneste, asta isi doresc.
Cu responsabilitate, printr-un dialog constructiv, cei implicati in politica, impreuna cu societatea civila, cu cei din strada, dar si cu cei multi care nu au iesit in strada, trebuie sa gandim si sa punem bazele unei constructii pe termen lung pentru aceasta tara.
Intr-adevar, unul dintre primele lucruri care trebuie facut este reformarea sistemului politic si a clasei politice, desi personal nu agreez acest subiect colectiv al clasei politice. Clasa politica este formata din oameni, iar oamenii nu sunt la fel. Nu toti cei care muncim in politica suntem la fel. De aceea sunt intru totul de acord ca de acum incolo sa faca politica doar cei care intr-adevar fac ceva pentru oameni, care isi asuma responsabilitatea faptelor lor, care nu mai inchid ochii la ilegalitati sau nereguli, care nu ezita sa-i sanctioneze pe cei care gresesc si care nu fac politica lui lasa ca merge si asa”. Nu mai merge si asa si spun raspicat si tare: vreau integritate si competenta. Sa respectam si sa aplicam legile. Iar cei care nu respecta legea sa fie judecati si sa plateasca pe masura, de la primul pana la ultimul.
Pentru adevarata schimbare a societatii romanesti fiecare dintre noi, oameni politici sau nu, trebuie sa ne schimbam mentalitatea: sa nu mai toleram demagogia, impostura, falsitatea, sa stam drepti in fata legii si sa nu mai acceptam compromisuri din partea nimanui, sa ne folosim de instrumentele democratice cum este, spre exemplu votul, si sa mergem inainte doar cu cei care sunt pentru romani si pentru Romania.
Fii tu schimbarea pe care o vrei in lume, spunea Mahatma Gandhi. Haideti sa fim fiecare dintre noi schimbarea pentru democratie, legi respectate, dialog, competenta, responsabilitate, integritate!