Analiza cotidianul.ro : Capcana lui Basescu pentru Ponta si USL (Autor : Lucian Gheorghiu)

In aprilie 2013 se repeta un scenariu care este foarte cunoscut scenei politice romanesti. Ce asemanare este intre Crin Antonescu si Mircea Geoana.

Un interviu si un alt interviu

Presedintele Traian Basescu este (de cateva zile) numai miere cu premierul Victor Ponta. O rasucire de 180 de grade fata cum il tavalea in primul sau mandat de premier. Urmariti insa cu atentie urmatoarele fragmente dintr-un interviu...:
Traian Basescu: "Avem stabilitate politica. Pactul sau acordul de colaborare institutionala intre mine si guvern functioneaza. Nu avem nici un motiv sa fim ingrijorati, in opinia mea (...) Eu, ce pot sa va spun, ca pe informatia de maxima acuratete pe care o am este ca tara e in regula. Nu avem motive de ingrijorare, pentru ca desi avem o majoritate uriasa, nu a scapat haturile in populisme, sa arunce cu banii de la buget (...)
Eu va pot spune ca premierul a fost un partener corect in relatia cu mine in tot acest proces. Deci in mod cert premierul a avut incredere sa faca aceasta numire si performantele dnei Kovesi ca procuror general, ca administrator de sistem n-au fost rele deloc (...) Hai, pana la urma, daca un prim-ministru al unei tari si un presedinte stabilesc o solutie, cat mai conteaza Dan Voiculescu?!".
...si urmatoarele fragmente dintr-un alt interviu:
Luca Niculescu: "Dar... Guvernul este performant, aveti incredere 100% in el?
Traian Basescu: Sigur ca am incredere.
Luca Niculescu: Spuneati la precedenta emisiune ca atunci cand va fi sa criticati un ministru, nu veti ezita s-o faceti, la fel ca...
Traian Basescu: Sigur ca eu nu stau toata ziua cu guvernul. Mai e o declaratie, mai mult sau mai putin inspirata, o actiune mai mult sau mai putin inspirata, dar am foarte multa incredere ca acest guvern este ce puteam avea mai bun in momentul de fata din cele doua partide. Ambele s-au straduit sa dea cei mai buni oameni in guvernare, si cu experienta in politica, si cu capacitatea de a-si asuma responsabilitati. Trebuie sa va spun ca deocamdatamajoritatea parlamentara a fost un suporter al guvernului, indiferent de declaratiile unora si ale altora care fac parte din majoritate, dar nu cu responsabilitate executiva".
Doua capcane: una pentru Ponta, alta pentru USL
Ce a declarat Traian Basescu in primul fragment prezentat stiti deja din media. Interviul a fost a dat celor de la Digi24 pe 11 aprilie 2013. Unde a dat Traian Basescu al doilea interviu nu stiti. Sau poate unii nu mai tineti minte. Desi subiectul si spusele presedinte sunt identice, exista odiferenta mare de timp intre cele doua interviuri. Al doilea interviu este din 14 aprilie, daranul este 2009. Dupa cum se vede la patru luni dupa formarea guvernului PDL-PSD, dar si la patru luni de la formarea guvernului PSD-PNL (+ PC pe locurile PNL - n.a.), pozitia lui Traian Basescu este identica. Si identic a fost si comportamentul sau in anul alegerilor: in 2008, PSD a fost desfiintat si tocat marunt de Traian Basescu, iar in 2012, USL a avut parte de un tratament similar.
Dar ce s-a mai intamplat ceva mai tarziu in 2009? "Mierea" lui Traian Basescu s-a transformat in "fiere" si prin manevre oculte, PSD a fost impins sa iasa de la guvernare si a redevenit tinta atacurilor prezidentiale. Ei bine, asa cum il stim pe Traian Basescu, "scenariul" ar putea sa se repete in 2013, peste numai cateva luni. Cum acum presedintele nu mai are un partid al sau in componenta guvernului, care sa provoace plecarea "aliatului", "fierea" din 2013 vizeaza, prin intrigi abile, spargerea USL si fortarea unui partid (PNL) sa plece de la guvernare.Cu un USL spart, Traian Basescu va avea infim mai mult spatiu de control asupra guvernului, asupra Romaniei si sanse mari de revigorare a PDL sau a gruparii politice pe care preconizeaza sa o conduca din ianuarie 2015. "Mierea" de acum reprezinta o dubla capcana: una intinsa premierului (dupa eventuala rupere a USL, Victor Ponta va redeveni si el tinta atacurilor prezidentiale, organismele europene il vor ataca la baioneta, ANI, CCR, DNA isi vor face "datoria", pana la totala decredibilizare a premierului si a PSD) si alta intinsa USL pe ansamblu. Si Traian Basescu chiar a lasat pe 11 aprilie 2013 o portita deschisa pentru o eventuala rereevaluare: "Nu stiu cat va fi. Deocamdata, stiu ca vorbesc foarte frumos despre guvern, si cand am ocazia cu Merkel, si cu Hollande, si cu premierul olandez, si oricum ii spun: Domnule, avem un guvern care lucreaza!".

Cand Antonescu "devine" Geoana

Daca in paralela "Basescu - guvern" avem ambele "faze" din 2009 si pana in prezent doar prima "faza" pentru 2013, avem in schimb ambele "faze" pe un alt subiect. Cel al liderului incomod si recalcitrant fata de Traian Basescu. Urmariti cu atentie:
11 aprilie 2013: "Eu cred ca Antonescu ar trebui sa vada ca Victor Ponta reuseste - ceea ce, marturisesc, nu am crezut ca se va intampla foarte curand - sa inteleaga responsabilitatea unei functii atat de inalte (...) Bun, acum el (Antonescu - n.a.) si are o obsesie cu mine, cred ca ma si viseaza, i se pare ca, atunci cand vorbeste oricine, vorbeste Basescu In momentul de fata, nu este lider politic roman mai decredibilizat decat Crin Antonescu, pe exterior. Or, ar fi o catastrofa pentru Romania sa-l avem presedinte, maine, pe Crin Antonescu. El trebuie sa se rebranduiasca".

14 aprilie 2009: "Luca Niculescu: Aceste declaratii despre care vorbiti - a fost una astazi chiar a lui Mircea Geoana care va viza in mod direct...
Traian Basescu: Nu, ca nu poate dormi daca... Nu se poate culca. Cum se poate duce acasa la mama soacra sa-i spuna: astazi am venit si nu am fost suficient de barbat sa-l injur pe Basescu? Se duce intai, ma injura de doua ori si pe urma se duce acasa.
Luca Niculescu: Spuneati ca nu raspundeti.
Traian Basescu: Nu am raspuns, doar am dat o explicatie de ce simte nevoia sa atace tot timpul presedintele".
Dupa cum se vede, nicio deosebire. In 2009 Mircea Geoana era numarul 2 in stat si un fel de copresedinte al aliantei de guvernare si viitor candidat la presedintie; in 2013, Crin Antonescu este omul 2 in stat, copresedinte al aliantei aflate la guvernare si viitor candidat la Presedintie. Orice asemanare cu realitatea nu este deloc intamplatoare.