Romania Libera reproduce masurile pe care le-ar propune Johannis, daca ar avea putere de decizie, pentru iesirea Romaniei din criza. Puteti citi in continuare ideile lui Johannis, de la Realitatea TV.
'Primarul Sibiului, Klaus Johannis, a declarat, joi seara, la Realitatea TV, ca Guvernul ar fi putut sa nu apeleze la taierea salariilor si pensiilor, el mentionand ca ar fi fost de preferat reducerea numarului de bugetari in 2009, majorarea TVA si a impozitului pe venit si constructia de autostrazi, potrivit Mediafax.
Intrebat daca ii multumeste lui Dumnezeu ca nu este acum in locul premierului Boc, primarul Sibiului a replicat: "Nu pot spune ca nu sunt multumit ca nu sunt ... sau ca sunt multumit ca sunt la Sibiu. Cel putin pentru aceste probleme as fi avut alte solutii si probabil ca s-ar fi intamplat lucrurile putin diferit".
Intrebat cum poate fi deblocata situatia de acum, Johannis a precizat ca "e destul de greu sa recastigi increderea oamenilor care sunt foarte dezamagiti", exprimandu-si speranta ca guvernanti au auzit avertismentul dat de sindicalisti.
"Daca se vine cu masuri de acest tip, care dau in cei care au venituri foarte mici - si acestia sunt pensionarii si bugetarii - e greu de venit a doua zi entru a cere incredere in acest Guvern. Cred ca este o problema care ar trebui judecata putin si sa se gaseasca alte masuri", a spus Klaus Johannis la Realitatea TV. El a tinut sa critice modul in care s-au comunicat masurile de reducere a cheltuielilor de catre seful statului.
"Cred ca nu asa cum s-au facut acum trebuiau comunicate lucrurile. Pentru orice situatie in care dai o veste proasta ai mai multe moduri de cumunicare, si ar fi fost mai bine sa se explice oamenilor ce se intampla, care sunt variantele, care sunt masurile si cel putin o explicatie ar fi fost buna - care mie mi-a lipsit - de ce din toata paleta de masuri posibile se iau tocmai acestea si altele nu", a spus primarul Sibiului.
El a mai spus ca autoritatile trebuie sa rezolve "problema imediata care e bugetul pentru restul anului 2010" si sa gaseasca masuri pentru a scoate Romania din criza, precizand ca il mira faptul ca in spatiul public "exista o asteptare pentru o metoda universala sau o minune ", si propunand, in dezacordul presedintilor PNL si PSD, ca si contrasolutii majorarea usoara a impozitelor.
"Nu se poate face nicio minune. Sigur se pot reduce salariile si pensiile, insa ce nu s-a discutat decat foarte putin, se pot mari anumite taxe si impozite. Cred ca n-ar fi fost nicio catastrofa sa se mareasca TVA-ul nu cu 10% poate cu 2-3% ar fi fost suportabil si ar fi rezultat de aici o suma de bani pentru masuri de incurajare a economiei. N-ar fi fost absurd sa se gandeasca o crestere usoara a gradului de impozitare a venitului", a spus Johannis.
El a subliniat ca "s-ar fi putut crea un pachet de masuri care ar fi fost suportabil, sustenabil si care ar fi rezolvat paroblemele", mentionand ca guvernarea ar fi trebuit sa decida din luna mai a anului trecut privind reducerea numarului bugetarilor.
"Aceasta reducere s-ar fi putut face intr-o maniera suportabila. Avem la dispozitie sume impresionante din fonduri europene pentru reconversia profesionala. Se putea gandi un program de disponibilizare cu masuri complementare de reconversie, de reintegrare profesionala, si atunci macar am fi avut o parte dintre bugetari intre timp deja in alte pozitii. Eu ma tem ca prin aceste masuri pe care le luam acum reusim o mica contraperformanta: nu numai ca ramanem cu bani neconsumati, ci cu bani mai putini inclusiv pentru incurajarea economiei. Vom intra dupa parerea mea intr-o spirala descendenta, prin scaderea venitului bugetarilor si scaderea venitului pensionarilor, vom avea implicit incasari mai mici cel putin pe venit, o cheltuiala medie mai mica a cetateanului, vom colecta mai putin TVA si aceasta spirala merge mai departe in jos", a mai spus edilul.
El a mai spus ca e nevoie de "economisiri sau taieri de salarii sau pensii", dar in anumite limite, precizand ca "trebuie taiate anumite cheltuieli pe investitii prevazute de buget".
"Dupa parerea mea, in aceasta perioada de criza poate nu e neaparat nevoie de noi sali de sport, de bazine olimpice, patinoare etc. Banii ar trebui cheltuiti acolo unde se realizeaza o parghie pentru relansarea economica. In astfel de perioade este nevoie de investitii mari, care creeaza locuri de munca, aduc bani inapoi in economie si creaza impresia generala ca se misca ceva. Ar fi foarte benefice cateva investitii foarte mari de tip autostrada. Pe asa ceva s-ar putea merge, ar crea venituri foarte mari la buget", a mai spus primarul Sibiului.
Intrebat cati bani a primit de la Guvern pentru investitii, la Sibiu, Johannis a replicat: "Nu am primit bani pentru proiecte, noi am primit banii care ni se cuvin din impozitul pe venit si cotele defalcate de TVA, dar bani special pentru proiecte nu am primit si mai asteptam un pic".
In privinta cheltuielilor efectuate pentru achizitionarea de sisteme de calcul pentru Primarie, pe care a cheltuit 2,5 milioane de lei, Johannis a precizat ca acest proiect e o gandire noua, moderna si cu certitudine va da rezultate bune.
"Nu trebuie sa oprim modernizarea administratiei, datorita faptului ca in momentul de fata nu stim cum sa rezolvam problema cu FMI. Fiindca nu avem voie sa facem cheltuieli mai mari decat o anumita cota din ce s-a cheltuit anii trecuti, am facut o achizitie foarte complicata am achizitionat bunuri pe care le vom plati in anii care urmeaza. Nu am facut achizitii de calculatoare pentru functionari, tocmai de acestea vrem sa scapam. E vorba de terminale care functioneaza impreuna cu serverul primariei si ele nu sunt de tip statie de lucru, pentru ca exact acestea trebuie inlocuite. Deocamdata in nicio primarie din Romania nu exista o astfel de gandire, e una noua, moderna si cu certitudine va da rezultate bune", a conchis edilul.'