Anii petrecuti in consiliu le-au priit alesilor judeteni care au dezvoltat afaceri infloritoare in domeniul agricol sau sanitar. Desi cei mai multi dintre consilieri detin actiuni la firme profitabile, mai sunt si alesi care s-au multumit cu slujbe in sistemul de invatamant sau in cel sanitar.
Postate in dosare care zac in sertarele compartimentului juridic din Consiliul Judetean Dolj, declaratiile de interese ale alesilor doljeni dezvaluie afacerile pe care acestia au reusit sa le puna pe picioare. Unii dintre cei mai avuti membri ai consiliului judetean sunt cei din conducerea executiva a institutiei. Conform declaratiei completate anul trecut in mai, presedintele Ion Prioteasa detine parti sociale la SC MONDIAL COM SRL, SC OLAS PROD SRL si are 4.464 de cupoane la SC JIUL SA. In declaratia de avere, presedintele CJ Dolj mentioneaza faptul ca el si sotia sa au incasat in anul 2004 dividende in valoare totala de peste 1,7 miliarde de lei. Vicepresedintele pe probleme economice din CJ Dolj, Constantin Dascalu, detine 59.000 de actiuni la SIF Oltenia, estimate de acesta la 750 de milioane de lei, si este asociat la alte doua societati comerciale, unde detine 24,5%, respectiv 9% din actiuni. In plus, Dascalu este actionar la SC CONFIDO SA, unde detine 24,5% din actiuni. Vicele Victor Odolbasa detine 50% parti sociale la SC ODORAS SRL Marsani, estimate de pesedist la 70.000 de euro, si 11% la SC AGROMEC Murgasi, estimate la 5.000 euro.
Consilierele doljene sunt si femei de afaceri
Nici consilierii judeteni nu se lasa mai prejos in materie de societati comerciale la care sunt actionari sau la care detin parti sociale. Cu toate acestea, valoarea estimata de alesii judeteni pentru actiunile detinute este de multe ori mai mica decat un salariu mediu pe economie. De exemplu, pesedistul Petre Petrescu este asociat la trei societati comerciale, PETPERS INVEST, PSET SERV SA si MANIPET IMPEX, la care are parti sociale de 8,6 milioane de lei. Nici femeile din consiliu nu s-au limitat la veniturile obtinute din indemnizatie si s-au apucat de afaceri. Directoarea pesedista a ACR - filiala Dolj, Eugenia Nita, este asociat la SC SANATATE SRL, unde detine 1/3 parti sociale in valoare de 700.000 de lei. Consiliera democrata Corina Prica este asociat unic la AMZUCORA SRL din Craiova, unde detine parti sociale in valoare de doua milioane de lei, si asociat la SNC CAPITAN PRICA - Redea, Olt, unde are 1/3 din partile sociale. Controversata femeie de afaceri Maria Schutz a trecut in declaratia sa de interese societatea GINI TRANSCOM, unde detine 220 de parti sociale estimate la 22 de milioane de lei, si firma AGROSER SRL Craiova, unde detine 50 de parti sociale, precum si 41.688 de actiuni la AGRWORLD SER Ţuglui, estimate de sefa pesedistelor doljene la peste un miliard de lei vechi.
Si consiliile de administratie sunt bune
In lipsa de altceva, consilierii judeteni au gasit si locuri in consilii de administratie, de unde pot castiga lunar cateva milioane. Diana Busoi, inspectorul general din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean, este membru in consiliul de administratie al SC AVICOLA Tartasesti, unde castiga lunar, conform declaratiei de interese, 8,6 milioane. Pe langa faptul ca a declarat ca are 39 de actiuni la SC ALIA SA, directorul Directiei de Ape, Stefan Stoica, detine si un loc in consiliul de administratie al SC VIDRARU SA Curtea de Arges, de unde obtine lunar 3,9 milioane de lei vechi.
Bratu a taiat de pe lista opt firme intr-un an
Un caz aparte este cel al pesedistului Stefan Bratu, care si-a innoit anul acesta in februarie declaratia de interese. Din cele noua firme pe care alesul le trecuse in declaratia de anul trecut, fara a preciza calitatea pe care o detine in cazul vreuneia dintre societati, el a ramas in declaratia de anul acesta cu una singura, in dreptul careia a trecut numele fiului sau. Stefan Bratu a motivat schimbarea facuta in declaratia de interese prin faptul ca in cazul a opt dintre societatile mentionate era vorba despre actiuni obtinute la "marea privatizare" in urma cu mai multi ani. "Eu si sotia avem actiuni care ni s-au dat la marea privatizare de acum cativa ani si anul trecut am trecut toate firmele la care aveam actiuni in declaratie ca am zis sa fie transparenta. Anul acesta, cand am vrut sa vad cat valoreaza, am constatat ca toate fac vreo 20 de milioane de lei vechi si de aceea am schimbat declaratia. Cea de-a noua firma e a fiului meu, care detine 50% din actiuni", a spus Bratu.
Mai sunt si alesi fara actiuni si CA-uri...
Nu toti alesii au insa cu ce sa completeze rubricile din declaratia de interese referitoare la societatile detinute sau la care au actiuni. Printre consilierii judeteni care nu se pot lauda (inca!) cu actiuni sau locuri in consilii de administratie la societatile cu capital de stat se numara si consilierul PNL Crum Mitricof, care l-a inlocuit recent din functia detinuta in CJ Dolj pe actualul manager interimar al Spitalului de Urgenta Craiova, Cristina Calangiu. Acesta a completat declaratia de interese doar cu functia de director tehnic pe care o ocupa in cadrul SISE Electrica Oltenia. Conform documentului depus de Mitricof la CJ, acesta detine un apartament cu trei camere si o garsoniera in acelasi bloc si o casa in Craiova. Desi a fost numit in consiliu tot saptamana trecuta, consilierul PSD Stefan Croitoru nu si-a depus pana in prezent declaratiile de interese si avere.