Gandul.info : Victor Ponta, la Dupa 20 de ani: De la 1 ianuarie 2013, ne dorim impozitarea pe trei trepte si o reducere a CAS la angajator cu cinci puncte procentuale
Premierul Victor Ponta a declarat, la "Dupa 20 de ani", la Pro TV, ca in renegocierile cu FMI guvernul a reusit sa obtina unda verde pentru reintregirea salariilor si restituirea banilor retinuti ilegal pensionarilor.
"La rectificarea bugetara din iulie vom arata foarte clar de unde luam 400 de lei pentru a ne tine de cuvant. Trebuie sa vedem de unde recuperam aproape 300 de milioane din banii dati de guvernul Ungureanu alesilor partidului de guvernamant. Ministerul Finantelor va veni cu un memorandum despre reducerea cheltuielilor", a spus Ponta.
"De la 1 iunie incepem rambursarea catre pensionari a sumelor retinute ilegal", a mai spus el.
Ponta a afirmat ca Guvernul intentioneaza ca, anul viitor, sa reduca nivelul contributiilor de asigurari sociale cu cinci puncte procentuale la angajator, iar impozitarea se va face in trei trepte.
"De la 1 ianuare 2013, ne dorim impozitarea pe trei trepte: 16%, pentru societatile comerciale si persoanele cu venituri medii, iar pentru cei cu venituri foarte mici vom incerca aplicarea celorlalte doua cote, de 12% si 8%, Va fi, daca vreti, o cota sociala, iar efectul pe buget este unul negativ. Vor fi insa si masuri cu impact pozitiv asupra bugetului, in primul rand terminam pentru totdeauna cu povestea Fondului de rezerva al Guvernului folosit pentru finantarea diverselor actiuni. Nu il desfiintam, dar va fi folosit numai pentru situatii de urgenta, conform prevederilor legale, nu pentru finantarea o data la doua luni a propriilor primari si presedinti de consilii judetene", a spus Ponta.
In privinta CAS, premierul a aratat ca intentia Executivului este sa efectueze anul viitor o reducerede cinci puncte procentuale la angajator.
"Sun convins ca putem sa le introducem din 2013. Am facut toate calculele", a spus seful guvernului.
Seful guvernului a sustinut ca Romania are pontential de crestere economica si a subliniat ca fonduri pot fi aduse la buget prin reducerea evaziunii fiscale.
"Cred ca fostul premier Ungureanu a inceput un lucru bun la ANAF, printr-un proces de reducere a evaziunii fiscale si de colectare mai buna a veniturilor la buget, motiv pentru care noul sef ANAF ramane in functie daca va indeplini aceste criterii de performanta", a declarat Ponta.
Tinta de 1.5% pentru crestere economica e realista
Premierul a afirmat ca tinta de crestere economica de 1,5% pentru acest an este in continuare una realista.
"Predictia de 1,5% crestere economica - Comisia Europeana incepe sa fie mai putin optimista in ceea ce priveste toate tarile europene - sa zicem si sa speram ca este inca una realista. Nu exista insa nicio varianta in care sa depasim deficitul bugetar de 3% din PIB pe ESA", a spus Ponta.
El a admis ca tinta de 1,5% crestere economica reprezinta prea putin pentru ca Romania sa poata rambursa datoriile, obligatie pentru care ar fi necesar un avans anual al PIB de 3%, dar a apreciat ca exista un potential de crestere economica daca va exista o administratie mai eficienta, daca vor fi atrase venituri din agricultura si energie si daca va exista un climat de afaceri care sa favorizeze crearea locurilor de munca.
"Mai greu va fi sa mai prindem vremurile de aur din 2001-2008 (...) Dependenta de exporturile catre tari din Uniunea Europeana este punctul nostru slab, daca reusim prin politici guvernamentale si prin inteligenta diplomatica sa deschidem alte piete decat Uniunea Europeana pentru exporturile romanesti, atunci acel obiectivdevine realist", a spus Ponta.
"Am oprit total PNDI"
Premierul a mai spus ca economiile se vor face prin restrangerea unor programe guvernamentale, iar fondurile astfel obtinute vor fi utilizate la cofinantarea proiectelor europene.
"Am inceput acum in fiecare minister si autoritate sa taiem contracte din acelea dubioase. Am oprit total faimosul PNDI, l-am scos cu totul din finantarea pe acest an si pe viitor. Anul acesta era vorba de un miliard lei", a spus Ponta.
Premierul Victor Ponta l-a acuzat pe presedintele Traian Basescu de faptul ca, desi ocupa prima pozitie a tarii, face lobby in favoarea unei companii private in proiectul Rosia Montana.
"Eu inteleg ca exista interese private, ca peste tot in lume, care se impletesc cu cele politice. Nu se pot face insa proiecte de aceste gen pentru ca le doreste foarte tare un om politic, indiferent cum se cheama. Ma refer evident la presedintele Basescu", a spus Ponta.
Ponta a dezvaluit, totodata, ca guvernul va anunta, pana la sfarsitul lunii iunie, un nou nivel al redeventelor pentru sectorul energetic, deoarece Romania incaseaza doar 4% in conditiile in care media europeana presupune o redeventa de peste 20%.
Victor Ponta a fost invitatul lui Cristian Leonte si al celor doi jurnalisti Cristian Hostiuc (Ziarul Financiar) si Claudiu Pandaru (gandul.info) duminica, la emisiunea Dupa 20 de ani, difuzata de ProTV.
Noua editie a emisiunii a putut fi vizionata si pe noul canal de stiri VoyoNews, pe www.voyo.ro.
Cel mai tanar premier a dat raspunsurile pe care toata tara le asteapta. Despre jocul puterii, solutii si noi sperante, duminica la "Dupa 20 de ani".