Cotidianul.ro: Basescu ameninta opozitia cu inregistrari audio!

• Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a incercat, duminica seara la b1 TV, sa destabilizeze opozitia democratica a tarii, lansand diversiunea unei posibile intelegri subterane cu liderii PNL, PSD si PC. Seful statului roman a sustinut ca i-ar fi propus liderului PSD, Victor Ponta, sa ocupe functia de prim-ministru.

Din declaratiile pline de ciudatenii ale garantului constitutional al statului roman - in cadrul carora a revenit comparatia cu regele si cu abdicarea ! - redam cateva mai importante:

- "I-am propus lui Victor Ponta functia de prim ministru.Nu a raspuns. Eu am avut supriza refuzului mandatului de premier de catre Victor Ponta, in negocierile din 6 februarie anul acesta. Victor Ponta n-a raspuns nimic, a raspuns Crin Antonescu si ala micu, Daniel Constantin. A fost o oferta pe care i-am facut-o la consultarile de la Cotroceni.Ei asta mi-au cerut la consultari: alegeri anticipate si demisia presedintelui. Le-am raspuns ceva de genul"nu sunt rege. Nu pot sa abdic.Am mandat constitutional". In ceea ce priveste anticipatele, le-am spus domnul Ponta poate fi prim-ministru. Nu a spus publicului pentru ca-i era greu sa o spuna in conditiile in care cerea anticipate. S-ar putea ca Victor Ponta sa aiba ceva pe constiinta, care inca nu poate fi spus public si din cauza asta nu a putut sa spuna "da"."
- "Liderii PDL au fost pentru propunerea pe care urma sa i-o fac lui Ponta. Cei care trebuiau sa stie, stiau ca la consultari ii voi propune lui Victor Ponta functia de prim ministru. In conditiile astea, ei au fost pregatiti dinainte pentru plecare. In momentul in care stiam ca a doua zi se va produce demisia premierului Emil Boc".

- "Ministrii erau pregatiti pentru varianta ca Victor Ponta sa fie premier si atunci trebuia sa anunt public ca il astept cu Guvernul".
- "Nu sunt superstitios, nu va fac complimente, dar sunt emisiuni pe care le faci degeaba din cauza moderatorului. Pune intrebarea si nu te lasa sa termini. Unii nu au rabdare sa asculta invitatul pentru ca vor sa se auda. Eu am invatat lectia. "
- "Am vrut sa facem emisiunea inainte de turul al doilea al prezidentialelor pentru ca am vrut sa-mi detensionez electoratul. Dvs. m-ati detensionat si am luat-o pe aratura vietii."
- "Un presedinte poate face multe cand are un guvern cu care se poate intelege. Dupa scoaterea PDL de la guvernare, PNL a fost intr-o situatie penibila. Ii tinea PSD ca pe maimutele (expresie de presedinte de tara, sci !-n.r.) in galantar, ii sprijinea din parlament."
- "Greu de crezut ca va fi o guvernare USL. Nu vor face 50% care sa le permita sa guverneze singuri. Sa zicem ca PDL va obtine 25%. Din USL cate procente va avea PSD si PNL. Constitutia vorbeste de partide. Știindu-se ca aliantele se sparg Constitutia votata de romani spune la art. 103 ca este vorba de partide."
- "Este o chestiune de responsabilitate. Ei ar fi vrut un guvern provizoriu timp de 5 luni, dar daca ti se ofera functia de premier spui nu. Daca vor nega eu pun la dispozitie inregistrarea audio si stenograma intalnirii.Prima data au fost foarte circumspecti, a doua oara au luat nota. Chiar asa au spus: "Am luat nota..."Liderii PDL care trebuiau sa stie au aflat ca-i voi propune lui Victor Ponta functia de prim- ministru."
- "Psihologic erau pregatiti de plecarea de la guvernare cu 24 de ore inainte. Am facut propunerea cu destula diplomatie. Ministrii PDL erau pregatiti pentru varianta in care Victor Ponta ar spune "da". Am o chimie a increderii in capacitatea lui de a fi responsabil, in capacitatea lui de a fi loial unor chestiuni de interes national. Nu e usor sa conduci SIE unde oamenii au un IQ ridicat."
- "Nu garanteaza nimeni ca MRU nu va fi Calin Popescu Tariceanu. Am lucrat 5 ani cu Mihai Razvan Ungureanu ca sef de serviciu si mai bine de un an ca ministru de Externe."
- "Eu nu exclud ca am avea puncte de vedere divergente. Nu inseamna ca divergentele ar pune in instabilitate securitatea guvernamentala. Romania ar plati un pret ridicat pentru instabilitatea politica. Niciodata n-as duce lucrurile in situatia de a genera o criza guvernamentala."
- "Eu pot avea opinii diferite de ale guvernului. Nu inseamna ca sunt in razboi cu Guvernul. Mi le exprim public, tare, asa cum faceam in timpul lui Tariceanu sau in timpul guvernarii cu PSD.In politica externa romaneasca mandatele se dau de catre presedinte. M-am corelat cu MRU inainte sa plece la Bruxelles. Am stiut ca va merge la Consiliul European. L-am incurajat sa-si faca o serie de contacte europene."
- "Se lucreaza foarte bine cu un premier determinat sa faca programul de guvernare o realitate. Va asigur ca este o determinare fara rezerve ca daca MRU face o prioritate din fondurile europene, din reducerea evaziunii fiscale, are libertate totala sa schimbe secretarii de stat, directorii de agentii. Ce faci daca il schimbi doar pe Blejnar, nu si sistemul. Trebuie sa vedem daca nu o fi ceva defect in sistemul de colectare a taxelor."
- "Semnalele despre existenta unor tensiuni intre PDL si MRU nu sunt corecte. Mihai Razvan Ungureanu a deprins un tip de analiza care il face sa nu se repeada. Știe ca daca nu se schimba sistemul omul nou pe care-l pui va fi compromis in cateva luni. Fata de Razvan am ingrijorarea sa nu rateze. Actualul premier nu are de facut taieri. Are de facut calcule cu Ministerul de Finante sa vada daca solicitarea pe care am facut-o cu majorarea salariilor se poate face si cand. Razvan nu are decat sa mearga inainte."
- "Are doar de pus ordine. Imi doresc ca in Romania sa reuseasca un om de 44 de ani.
(va urma)