Viorela Grecu analizeaza situatia PSD in perioada celor 5 ani ai mandatului lui Geoana, intr-un articol intitulat "Analiza interna / PSD: Cine ne-a pus sa-l suspendam pe Basescu si sa ne luptam intre noi?", pe care il puteti citi in continuare.
'Sustinerea suspendarii Presedintelui Basescu, divergentele dintre Iliescu si Geoana, scandalurile de coruptie si grupul de la Cluj sunt factorii care au condus la esecul PSD in toate alegerile din 2004 incoace, se arata intr-un document intern al PSD.
"Trendul descendent a inceput in PSD inainte de alegerile parlamentare si prezidentiale din 2004, pe fondul criticilor puternice ale lui Traian Basescu si ale Aliantei D.A. la adresa Guvernului cu privire la coruptia PSD", se arata in analiza.
Mai mult, potrivit documentului, principala lupta interna care s-a dus in partid a fost cea dintre Iliescu si Geoana, o lupta constanta din 2004 si pana in 2009 si reluata imediat dupa alegerile prezidentiale.
"Luptele interne sunt un factor explicativ important pentru intelegerea rezultatelor PSD si ale candidatului Geoana: ele au efectat profund avantajul traditional incontestabil al PSD: buna organizare de la centru si in teritoriu si sprijinul neconditionat al filialelor pentru liderul de la Bucuresti".
In schimb, despre PD-L sunt numai cuvinte de lauda: " PD-L a fost extrem de disciplinat. Mecanismul de functionare a mers: centrul de comanda dicta, in timp ce filialele executau ordinele. Disensiunile dintre lideri au fost rare si nu vizau aspecte majore. Reactiile negative ale lui Cristian Preda si Sever Voinescu la adresa conducerii PD-L pot fi interpretate ca un semn ca PD-L a atins limita maxima a dezvoltarii sale".
Aceeasi atitudine si in privinta PNL: " Liberalii si-au intarit capacitatea organizatorica in timpul functionarii aliantei D.A., stabilizand-o apoi cat timp a fost centrul criticilor PD-L si PSD. PNL a devenit un partid mai pragmatic si mai atent la organizare. Au strans randurile si au actionat unitar", se mai arata in document.'