In acest moment, soarta lui Geoana nu-i mai intereseaza prea mult pe romani.
Interesul nemanifestat in privinta problemelor lui Geoana nu se confunda insa cu interesul si asteptarile destul de mari pe care romanii le au in privinta si perspectiva unui partid puternic de stanga. Dimpotriva.
Analistii apreciaza ca mutarile de sah ale lui Mircea Geoana timp de 5 ani au dus PSD intr-o situatie fara iesire.
PSD a reusit in ultimii 5 ani performanta sa se macine si sa se autodistruga din interior, sa se anihileze, sa se neutralizeze. Insa PSD nu a reusit si performanta sa se purifice odata cu acest proces de anihilare, ci doar si-a creat si multiplicat problemele.
In 5 ani, in PSD nu a avut loc o reforma substantiala, o reorganizare interna a partidului. Cu toate ca nume importante din vechea garda au iesit din prim plan. Cateva exemple luate la intamplare: Dan Ioan Popescu, Octav Cozmanca, Ion Solcanu, Doru Ioan Taracila, Ioan Rus, Vasile Dancu, Razvan Theodorescu, Serban Mihailescu (recuperat de generalul Oprea) etc.
In privinta "coruptilor" singurul "vinovat" de serviciu timp de 5 ani a fost Adrian Nastase. Acuzat de proasta imagine a partidului, el a platit pretul la timpul sau, ostracizat pentru o lunga perioada. Si plateste inca, nefiind liderul PSD, asa cum ar fi meritat.
Singurul beneficiu real al ultimilor 5 ani a fost libertatea exprimarii parerilor, atat in teritoriu cat si la centrul partidului, pe care a aparat-o insa Ion Iliescu, in momentul in care Geoana ar fi vrut sa impuna disciplina militara. A fost unicul castig vizibil din mandatul lui Geoana.
In paralel, a crescut puterea liderilor locali care au impus si intrarea in 2009, ca mana a doua, a PSD la guvernarea impartita cu PD-L.
Mircea Geoana a fost un lider care a stralucit prin lipsa autoritatii, blocand evolutia PSD.
PSD devenise sub Geoana un partid incremenit, fara solutii, blocat. Daca ar fi castigat din nou Geoana, ar fi continuat inmuierea PSD facandu-l sa dispara incet, asemenea partidelor care se retrag in istorie si devin o simpla amintire a trecutului.
Timp de 5 ani Geoana a facut mutari succesive dandu-si singur sah-mat. Intrarea in 2009 la guvernare cu PD-L si scoaterea de la guvernare au fost ultimele doua mutari care au pus capac si au debusolat partidul.
Timp de 5 ani PSD nu a pierdut dar nici nu a castigat nimic. Asa se face ca viitorul social democratiei a intrat pe mana unui tanar de aproape 38 de ani, Victor Ponta. El are o grea sarcina, aceea de salvator care se lupta pentru resuscitarea unui partid pe care Geoana il adusese in coma.