Presedintele Fortei Democrate, Petre Roman, si senatorul PSD Razvan Teodorescu au declarat ieri, dupa o discutie cu Ion Iliescu, ca o forma institutionalizata a Polului Social ar putea capata contur la 3 mai. Cei doi au afirmat ca la aceasta data initiatorii Polului Social se vor intalni cu reprezentantii partidelor de stanga pentru a identifica posibilitatile concretizarii formale a Polului.
La intalnirea de ieri, la care au participat Ion Iliescu, Petre Roman si Razvan Teodorescu, s-a luat doar decizia de a-i invita la reuniunea din 3 mai si pe liderii altor formatiuni de stanga.
Petre Roman a negat ca la aceste discutii ar fi fost invitate PRM si PIN, Teodorescu precizand ca nu s-a pus niciodata problema unei colaborari cu PRM. "PRM discuta cu domnul presedinte Basescu", a adaugat senatorul PSD. Pe de alta parte, presedintele FD a afirmat ca Polul Social trebuie sa fie mai mult decat o reuniune de partide, urmand sa implice si miscarea sindicala, precum si organizatii profesionale.
"Polul Social trebuie sa se nasca precum o structura stabila, nu ca un lucru efemer, conjunctural, pe care il propunem in legatura cu niste alegeri, cum fac unii, iar dupa aia incep sa se ciondaneasca. Vrem o constructie stabila, si sub acest aspect inteleg si prudenta, si rabdarea pe care o manifesta Ion Iliescu", a afirmat Roman.
Atat Roman, cat si Teodorescu au invocat exemplul similar al structurii de stanga din Italia, care a repurtat recent un succes electoral.

PSD, momit de initiatori

Roman a afirmat ca vede PSD facand parte din acest Pol Social, el invocand faptul ca Iliescu si Teodorescu si-au exprimat speranta ca aceasta constructie va servi "interesul politic al PSD".
Ion Iliescu a declarat, de altfel, ca PSD nu poate sa lipseasca din aceasta constructie.
El a precizat insa ca in prezent PSD are anumite probleme legate de identitatea social-democrata si credibilitatea mesajului si a mesagerilor. Intrebat care crede ca va fi atitudinea liderilor PSD fata de Polul Social, Iliescu a raspuns: "Nu pot sa ignore asa ceva. Ar fi o copilarie din partea unui partid sa aiba pretentia, aroganta sa fie singurul exponent si sa ignore miscarea de stanga care se afirma si in alte forme".
Totodata, presedintele interimar al PSD Bucuresti, Sorin Oprescu, a declarat ca ideea sustinuta de Ion Iliescu si Petre Roman privind crearea Polului Social ca o cupola deasupra partidelor de stanga este un lucrul bun, fiecare dintre formatiunile componente urmand sa-si pastreze identitatea.