Partidele de opozitie vor sesiza Curtea Constitutionala in privinta modificarilor aduse marti la Regulamentul Camerei Deputatilor, prin care hotararile Biroului Permanent pot fi luate fara cvorum de sedinta, au anuntat deputatii Bogdan Niculescu Duvaz (PSD) si Ciprian Dobre (PNL).
"Astazi este o zi neagra pentru democratia Romaniei. Incepand de astazi, Camera Deputatilor poate sa functioneze fara niciun fel de problema, fara majoritate, exact ca in Marea Adunare Nationala pe timpul comunistilor. Trebuie sa fie amendata aceasta majoritate, care este total abuziva. Va garantez ca nu exista niciun parlament in nicio tara cu idei democratice sau cu constructii democratice care sa functioneze doar cu majoritate, asa cum functioneaza astazi Camera Deputatilor", a spus deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvaz.
El a precizat ca, din acest motiv, PSD si PNL vor sesiza CCR pe marginea modificarilor aduse marti la Regulamentul Camerei Deputatilor. "Vom sesiza Curtea Constitutionala. Sper sa nu se transmita un raspuns care sa o derogheze", a precizat acesta.
Deputatul a precizat ca motivarea atacarii la Curte este articolul 67 din Constitutia Romaniei, care spune ca, in Camera Deputatilor si in Senat, legile, hotararile si motiunile se adopta in prezenta majoritatii membrilor.
La randul sau, deputatul PNL Ciprian Dobre a spus ca Parlamentul din Romania devine astfel primul Parlament din Europa care are un Birou Permanent, organ colegial de conducere, in care nu este nevoie de cvorum.
"La o asociatie de proprietari sau locatari este necesar potrivit legii sa existe un cvorum, adica locatarii de pe etaje sa coboare la aceasta adunare si sa fie prezenti jumatate plus unu. In Parlament, in Camera Deputatilor, nu mai exista o astfel de cerinta, marcandu-se o premiera institutionala un care lipsa de cvorum nu este necesara", a spus Dobre.
Camera Deputatilor a adoptat, marti, proiectul de modificare a Regulamentului forului, conform caruia deciziile in Biroul Permanent se pot lua cu majoritatea celor prezenti fara conditia intrunirii cvorumului si au aprobat majorarea numarului de membri ai Comisiei de munca, de la 21 la 31. Modificarea Regulamentului Camerei a fost adoptata cu 173 voturi favorabile, trei "impotriva" si doua abtiuneri, in sala fiind prezenti doar deputatii apartinand puterii.