Inpolitics publica articolul "Basescu mai face odata Romania de ras in UE: cazul Stefan Deaconu", pe care il puteti citi in continuare.
'Traian Basescu a incercat sa isi plaseze pe sest un fidel de al sau intr-un post greu din justitia europeana, dar a dat un chix rasunator dupa ce protejatul, consilier prezidential, a fost respins de comisia externa de specialitate.
Anul acesta, in iunie, expira mandatele magistratilor romani la instantele judiciare ale UE, judecatoarea Camelia Toader, de la Curtea de Justitie a Comunitatii Europene si judecatorul Valeriu Ciuca, de la Tribunalul de Prima Instanta al Comunitatii Europene, astfel incit puterea de la Bucuresti avea de ales intre innoirea mandatelor actualilor magistrati si inlocuirea lor cu alti profesionisti. In cazul reputatului judecator prof.univ.dr.Valeriu Ciuca, Basescu a ales, zilele trecute, sa propuna un alt nume in locul sau, desi acesta a facut o figura foarte buna in mandatul detinut. Cine a fost alesul? Potrivit fostului ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, cel desemnat de guvern, la solicitarea presedintelui, a fost consilierul prezidential Stefan Deaconu.
Chiuariu a dezvaluit Antenei 3, insa, ca pentru a fi validat pe post, Deaconu trebuia sa obtina avizul unei comisii de judecatori ai UE, care l-au trantit cu brio, declarand ca acesta nu indeplineste cerintele postului. Demn de mentionat faptul ca toata aceasta actiune, care implica Romania la nivel european, a fost facuta pe sest, neexistand nicio referire oficiala la ea nici din partea guvernului, nici a presedintiei, spre deosebire de momentul desemnarii actualilor judecatori europeni, cand guvernul Tariceanu a facut o selectie bazata pe concurs, in doua etape, in final castigand doi profesionisti redutabili, desi interesati de post au fost si politicieni liberali, precum Renate Weber. In acest moment, guvernul este in situatia de a desemna un alt magistrat pentru postul respectiv, o actiune, de asemenea, invaluita complet in tacere.'