Senatorul VALER MARIAN a sustinut o declaratie politica intitulata: Ciocu’ (mai) mic, Viktor-baci ! Va prezentam in continuare a doua parte a declaratiei.

Avand in vedere trecutul sau fascist notoriu, este de neinteles si de neacceptat atitudinea Parlamentului Ungariei care a decis deshumarea ramasitelor lui Nyiro de la Madrid si a planuit o reinhumare fastuoasa pe teritoriul Romaniei, respectiv la Odorheiu Secuiesc. Și mai de neinteles si de neacceptat sunt declaratiile impertinente facute duminica la Odorheiu Secuiesc de presedintele Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, pe care le citez : " Am vazut din partea guvernului roman un sir de reactii isterice, paranoice si, in acelasi timp, comice". / " Noul guvern roman, prin faptul ca a impiedicat inmormantarea scriitorului Nyiro Jozsef si a organizat o adevarata vanatoare pentru ramasitele pamantesti ale acestuia, a jucat cartea maghiara pentru a distrage atentia de la grava situatie economica a tarii". Cea mai grava si jignitoare este urmatoarea afirmatie a sefului Parlamentului de la Budapesta : " In Secuime creste o noua generatie de Nyiro Jozsef". Fost sef al serviciilor secrete ungare si om de incredere al premierului Viktor Orban, Laszlo Kover confirma si prin aceste declaratii ca este un sustinator al extremismului maghiar din Romania, Slovacia si Serbia. Fiindca nu este la prima declaratie de acest fel, ar trebui sa i se mai reteze din fumuri (si chiar din mustata) acestui Kover, inclusiv prin declararea sa ca persona non grata in Romania. De altfel, premierul Victor Ponta a avertizat ca atitudinea presedintelui parlamentului ungar este de neacceptat : "Nu poate fiecare totusi sa-si faca de cap pe teritoriul Romaniei si sa aduca onoruri unei persoane recunoscute in mod oficial ca avand atitudini si actiuni antiromanesti, antisemite, profasciste". Inclusiv reprezentanti ai Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington au confirmat ca Nyiro Jozsef " a facut parte din factiunea virulent pronazista a fascismului maghiar, impreuna cu care a fugit din Ungaria". Este absolute de neinteles si regretabil cum a putut sa fie anterior de acord cu reinhumarea acestui fascist guvernul condus de istoricul Mihai Razvan Ungureanu.
Dupa acest incident reprezentatii statului maghiar ar trebui sa inteleaga ca a venit timpul sa renunte la atitudini si declaratii imperioase si imperiale la adresa Romaniei si a romanilor. Intr-un asemenea context, nu sunt admisibile criticile exprimate in ultimile saptamani de mai multi lideri de la Budapesta, in frunte cu premierul Viktor Orban, referitoare la decizii ale noului guvern de la Bucuresti in probleme de politica interna, cum ar fi anularea Hotararii de Guvern privind infiintarea unei linii de invatamant in limba maghiara la UMF Targu Mures sau adoptarea sistemului de vot uninominat pur. Secretarul de stat de la Ministerul de Externe de la Budapesta, Nemeth Zsolt, un alt om de incredere al premierului Orban, a ajuns sa ameninte voalat ca schimbarea strategiei Romaniei fata de maghiarii din Transilvania ar putea pune punct reconcilierii romano-maghiare din ultimii ani, lasand sa se inteleaga ca lucrurile vor deveni mai complicate intre Romania si Ungaria. Nu este admisibila nici conduita ambasadorului Ungariei la Bucuresti, Oszkar Fuzes, care a ofensat Guvernul Romaniei dupa ce a fost convocat pentru explicatii la Ministerul de Externe, trimitandu-l la discutii pe numarul doi din ambasada.
Nicidecum Ungaria nu este indreptatita sa ne dea lectii de democratie dupa derapajele din ultimii ani ale guvernului Fidesz, condus de premierul Viktor Orban, care se inchipuie reincarnarea marelui sef de triburi Arpad, primul rege al maghiarilor, in visele sale de marire. Ciocu’(mai) mic, Viktor-baci !