Senatorul VALER MARIAN a sustinut o declaratie politica intitulata: Ciocu’ (mai) mic, Viktor-baci ! Va prezentam in continuare prima parte a declaratiei.

Autoritatile romane au avut o pozitie prompta, ferma si principiala in problema reinhumarii ramasitelor pamantesti ale scriitorului profascist maghiar Nyiro Jozsef, planuita de Parlamentul Ungariei in data de 27 mai a.c. la Odorheiu Secuiesc. Autoritatile romane au refuzat sa permita intrarea pe teritoriul tarii noastre atat a sicriului cu ramasitele pamantesti cat si a urnei funerare cu cenusa contestatului defunct.
Ministerul Afacerilor Externe a motivat in mod concludent refuzul de reinhumare aratand ca activitatea politica a lui Nyiro Jozsef din perioada 1941-1945 indica o atitudine de extrema-dreapta, profascista, antisemita si antiromaneasca. Prefectura judetului Harghita a atacat imediat in contencios administrativ adeverinta de reinhumare eliberata de primarul orasului Odorheiu Secuiesc. Politia si Parchetul si-au facut datoria perchezitionand autoturismul in care se banuia ca un reprezentant diplomatic al Ungariei aducea urna funerara cu cenusa lui Nyiro Jozsef.
O pozitie ferma a avut de la inceput primul ministru Victor Ponta, care a aratat ca Guvernul Romaniei a considerat inacceptabila solicitarea referitoare la reinhumarea pe teritoriul tarii noastre a lui Nyiro Jozsef, o persoana recunoscuta pentru pozitiile sale antiromanesti, antisemite si profasciste. In acest context, seful Guvernului Romaniei a apreciat drept regretabila implicarea directa in aceasta actiune si in campania electorala din tara noastra a fortelor politice extremiste, a presedintelui Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, si a partidului de extrema-dreapta Jobbyk, Gabor Vona. Reinhumarea facea parte din campania electorala a presedintelui Partidului Civic Maghiar, Szasz Jeno, un apropiat al premierului ungar Viktor Orban.
Romanii si maghiarii, dar nu numai, trebuie sa stie cine a fost Nyiro Jozsef, supranumit "apostolul secuilor" si cunoscut militant al Ungariei Mari. Preot, scriitor si ziarist, Nyiro a fost, potrivit unor surse istorice, fondatorul si capetenia unei grupari paramilitare teroriste, constituita din elemente declasate, sovine si fasciste care au atacat, incendiat si ucis romani la Cluj in septembrie 1940, dupa cedarea Transilvaniei de Nord in urma Dictatului de la Viena. Oamenii lui Nyiro au tinut sub teroare Clujul in septembrie 1940, atat inainte cat si dupa instaurarea administratiei maghiare, atacand inclusiv Episcopia Greco-Catolica si atentand la viata marelui episcop Iuliu Hossu. Pentru aceste "merite" , Nyiro a primit distinctia "Coroana Corvin", infiintata de catre Miklos Horthy, si a fost ales deputat in Parlamentul Ungariei, motiv pentru care s-a mutat la Budapesta, unde a fost redactor sef la doua ziare de extrema-dreapta, cu atitudine vadit antisemita (Magyar Ero si Magyar Unner). Dupa lovitura de stat din 15 octombrie 1944, Nyiro Josef si-a continuat activitatea in Parlamentul de la Sopron, care a adoptat legislatie antisemita, si a sustinut activitatea guvernului fascist a lui Szalai Ferenc. Dupa razboi, Nyiro a fost declarat criminal de razboi in Ungaria si a emigrat in Spania, unde si-a gasit sfarsitul in 1953.

(Va urma)