Epoca marilor nave de linie a apus, cuirasatele, crucisatoarele si in curand chiar si distrugatoarele fiind sau urmand sa intre in istorie prin scoaterea lor din serviciul tuturor statelor de pe mapamond dotate cu puternice flote militare. Aceste gigantice bastimente ce reprezentau candva fala marinelor militare ale marilor puteri maritime au fost astazi inlocuite cu fregate, nave de lupta universale ce pot face fata cu succes oricarui atac provenit de pe uscat, din aer, de pe apa sau de sub apa. In bazinul Marii Negre, principala amenintare la adresa Romaniei si a regiunii este cea asimetrica provenita din zona Caucazului, mai ales datorita tranzitului de resurse energetice din aceasta ex-regiune sovietica, tranzit ce se va dezvolta foarte mult in anii urmatori, a declarat pentru "Replica" de Constanta comandorul Dorin Danila, comandantul Flotei Militare a Romaniei.
La ora actuala, structura Flotei militare maritime si fluviale romanesti cuprinde o flotila de fregate formata din navele "Marasesti", "Regele Ferdinand" si "Regina Maria". De asemenea, dotarea cu nave a flotei mai include si nava scoala "Constanta", o unitate formata din trei nave purtatoare de rachete, o sectie cu patru lansatoare de rachete mobile (de pe uscat), un divizion cu 4 corvete si altul de dragoare maritime, iar pana la sfarsitul anului in curs se va adauga si un grup de elicoptere ce vor deservi flotila de fregate, a precizat comandatul Flotei. In privinta componentei fluviale a Flotei, aceasta are in compunere un divizion de nave purtatoare de artilerie incluzand monitoare si vedete blindate din generatia a III-a, precum si un divizion de vedete dragoare, avand o sectie la Tulcea si alta la Braila. Cele mai vechi bastimente din compunerea Flotei romanesti sunt dragoarele maritime, unitate care la data de 1 august a.c. va implini 55 de ani. Alte nave militare din compunerea Flotei care se apropie de termenul de scoatere din serviciu sunt corvetele. De altfel, sistarea inzestrarii cu nave noi a Marinei Militare Romane dupa 1989 - cu exceptia celor doua fregate cumparate din Marea Britanie - a facut ca parcul de nave a Statului Major al Fortelor Navale sa necesite o intinerire prin achizitia de nave noi.

In afara de "Delfinul", Romania ar mai avea nevoie de inca doua submarine

In acest sens, SMFN a stabilit ca prioritate pentru acest an cumpararea de vanatoare de mine si de corvete care sa inlocuiasca navele similare imbatranite din compunerea Flotei. Cat despre functiunile strategice ale fiecarui tip de nava aflata in dotarea Flotei, comandorul Dorin Danila a mentionat faptul ca fregatele sunt navele ce permit o supraveghere a traficului naval in diferite mari si oceane ale lumii, ele dispunand de dotarea si de autonomia necesare executarii unor misiuni de lupta in oricare colt al planetei. De altfel, comandatul Flotei a explicat faptul ca fregata reprezinta tipul de nava ce corespunde intrutotul cerintelor actiunilor de lupta ale razboiului maritim modern, fregata dispunand de o buna manevrabilitate si de o viteza superioara marilor nave de linie a caror epoca a apus odata cu dezvoltarea tehnologiilor militare. In aceasta privinta, demn de remarcat este faptul ca giganticele piese de artilerie amplasate pe cuirasate, crucisatoare si distrugatoare au fost inlocuite cu baterii de rachete impotriva carora blindajul oricat de gros al navelor de linei nu ar fi putut rezista. Acesta reprezinta motivul scoaterii din serviciu a marilor cuirasate, crucisatoare si in curand si a distrugatoarelor, ele fiind deja inlocuite cu fregate- nave de dimensiuni mai reduse, dar care dispun de echipamente electronice si de instalatii de rachete ce pot anihila sau ataca orice tinta aflata pe uscat, in aer, pe apa sau sub apa. O alta arma extrem de redutabila in razboiul maritim modern este submarinul. La momentul actual, singurul submarin - "Delfinul"- din dotarea statului roman este neoperational din cauza lipsei de acumulatori functionali care sa-i permita deplasarea in imersiune. Din fericire, acest submarin din clasa Kilo cumparat de Romania inainte de 1989 din fosta URSS este o arma inca moderna, dispunand de un invelis cu o compozitie si un proces de fabricatie secret, ce il face aproape imposibil de detectat in imersiune. De aceea, printre prioritatile viitoare ale SMFN se numara si reactivarea submarinului "Delfinul", a spus comandorul Danila. Insa pentru a dispune de o forta submarina perfect operationala, Romania ar trebui sa detina de minim trei submarine, a aratat comandatul Flotei, care a mai specificat faptul ca un portavion romanesc - proiect ce a fost pus pe tapet in perioada interbelica - nu ar reprezenta o prioritate pentru Romania, avand in vedere ca bazinul Marii Negre este unul inchis si de dimensiuni reduse, iar pretul unei astfel de nave ar fi extrem de ridicat comparativ cu posibilitatile actuale ale tarii noastre.