Grupul pentru Dialog Liberal, condus de omul de afaceri Viorel Catarama, a adresat o scrisoare deschisa Delegatiei Permanente a Partidului National Liberal, in care propune conducerii PNL reconcilierea cu Traian Basescu si PD, refacerea Aliantei D.A. si formarea unui guvern PNL-PD. Totodata, Catarama propune si fuziunea partidului cu Partidul Liberal Democrat.

"Avand in vedere ultimele evolutii de pe scena politica si, mai ales, rezultatele referendumului din data de 19 mai, Grupul pentru Dialog Liberal propune organismelor de conducere colectiva ale PNL spre analiza urmatorul proiect politic privind evolutia viitoare a partidului: reconcilierea cu presedintele Traian Basescu; reconcilirea cu Partidul Democrat si refacerea Aliantei D.A., pornind de la conditiile existente in acest moment pe scena politica; formarea, in urma consultarilor cu presedintele Traian Basescu, a unui guvern PNL-PD", se arata intr-un comunicat facut public ieri de presedintele Grupului pentru Dialog Liberal, Viorel Catarama.
Astfel, Grupul pentru Dialog Liberal precizeaza ca acest guvern PNL-PD fie va obtine votul de incredere al Parlamentului si va urmari punerea in aplicare a programului politic al presedintelui Traian Basescu, prezentat in ultima sa campanie electorala, fie nu va obtine acest vot de incredere, ceea ce, in final, va avea drept consecinta organizarea de alegeri anticipate.
Grupul mai propune fuziunea PNL cu PLD, "pana cel tarziu la viitoarele alegeri europarlamentare". Conform sursei citate, comunicatul dat publicitatii "reprezinta sinteza unei scrisori deschise adresate de GDL Delegatiei Permanente a PNL".
Liberalul Viorel Catarama a anuntat la 26 ianuarie 2006 ca, impreuna cu aproximativ 200 de membri ai PNL, a constituit Grupul pentru Dialog Liberal (GDL). El mai spunea atunci ca viitorul congres al partidului ar trebui sa hotarasca asupra a sase puncte esentiale. Acestea priveau fuziunea PNL cu PNTCD si constituirea Partidului Popular Liberal. Reprezentantii PNL reuniti la congres ar fi trebuit sa formuleze o cerere catre presedintele Traian Basescu privind o remaniere guvernamentala substantiala, prin nominalizarea unui membru PD ca prim-ministru, tinand seama de perceptia publica de la acea vreme, conform careia, in acel moment, PD era "principala forta politica a Aliantei".

"Are idei, dar nu foarte multe"

Vicepresedintele PNL Norica Nicolai a declarat ieri ca propunerile lui Viorel Catarama nu sunt "sustenabile" pentru PNL, subliniind ca PD a rupt Alianta D.A. prin decizia de a participa separat la alegerile pentru Parlamentul European. "Domnul Catarama are idei, dar nu foarte multe si nu foarte sustenabile pentru PNL. PD a rupt Alianta declarand ca va participa separat la alegerile pentru Parlamerntul European, iar cu domnul Traian Basescu nu putem discuta decat in termenii si in matricea constitutionala", a declarat vicepresedintele liberal.