Viorel Catarama si-a constituit ieri un grup care va actiona pentru convocarea unui congres extraordinar al PNL, care sa-l schimbe pe Calin Popescu-Tariceanu din fruntea partidului, daca acesta nu va consimti sa-si dea singur demisia.
Doar aproximativ doua sute de membri ai organizatiilor PNL din teritoriu au raspuns apelului lui Viorel Catarama si au venit ieri in Bucuresti pentru a pune bazele unui Grup de Dialog Liberal. Viorel Catarama a lansat acum doua saptamani ideea ca membrii organizatiilor locale liberale sa se pronunte pentru convocarea unui congres extraordinar al partidului, in cadrul caruia sa fie aleasa o noua conducere. Potrivit apelului lui Catarama, liberalii ar trebui sa-i ceara presedintelui Traian Basescu o remaniere si sa cedeze functia de prim-ministru PD. In opinia lui Catarama, acest demers s-ar impune ca raspuns la fenomenul inversarii raportului de forte intre PNL si PD din interiorul Aliantei in favoarea democratilor.
Participantii la reuniunea de ieri sustin ca scopul Grupului de Dialog Liberal ar fi acela de a exercita o presiune maxima pentru ca actuala conducere a PNL sa demisioneze. De asemenea, acest grup ar urma sa faca demersurile pentru organizarea unui congres extraordinar care sa adopte strategia pentru echilibrarea raportului de forte in cadrul Aliantei. Nicolae Iuruc a fost desemnat sa preia functia de secretar al Grupului pentru Dialog Liberal, care urmeaza sa se intalneasca din nou la 11 februarie.
La finalul reuniunii, Catarama a declarat ca participantii au votat "in unanimitate" pentru constituirea Grupului de Dialog Liberal si pentru sustinerea ideilor avansate in apelul de acum doua saptamani. Omul de afaceri a precizat ca are sprijinul majoritatii membrilor de partid care nu au functie. Catarama sustine ca participantii s-au declarat hotarati sa actioneze "pe toate caile in sprijinul convocarii unui congres extraordinar" si i-au cerut presedintelui PNL, Calin Popescu-Tariceanu, sa demisioneze din functie.
Ei s-au declarat in favoarea fuziunii PNL cu PPCD in formula unui partid liberal popular, membru al Partidului Popular European. De asemenea, liberalii lui Catarama au propus ca la alegerile prezidentiale din 2009 sa existe un singur candidat la presedintie, sustinut de Alianta, iar abia dupa alegerile prezidentiale din 2009 sa fie demarate tratativele cu PD in vederea realizarii fuziunii si constituirii unui Partid Liberal Democrat.

Nu se tem de sanctiuni

"Avand in vedere ultimele scandaluri, GDL ii cere lui Calin Popescu-Tariceanu sa demisioneze din functia de presedinte al PNL", a spus Catarama, precizand ca a fost mandatat de GDL sa ceara o intrevedere cu conducerea PNL. Viorel Catarama a evitat insa sa precizeze cine ar trebui sa-i ia locul lui Tariceanu in fruntea PNL, precizand doar ca, personal, nu intentioneaza sa candideze pentru vreo functie in partid.
Viorel Catarama nu crede ca infiintarea GDL ar fi in contradictie cu prevederile statutului PNL. El a spus ca GDL nu e prevazut in statut, dar nici nu este interzis ca membrii PNL sa se intruneasca si sa discute problemele partidului.
Catarama a mai spus ca aceia care fac parte din GDL sunt interesati "de soarta partidului" si "nu se tem de sanctiuni". Unii dintre participantii la sedinta GDL au spus: "Nu va fie frica, Tariceanu pica" si au pledat pentru "salvarea PNL", precizand ca liberalii nu trebuie sa ajunga sa aiba soarta taranistilor.

Conducerea PNL nu-si face griji

Conducerea PNL nu pare deloc afectata de intalnirea organizata de Viorel Catarama in vederea convocarii unui congres extraordinar al partidului. Vicepresedintele Puiu Hasotti a declarat ca decizia luata la aceasta intalnire are sanse practic nule sa fie pusa in aplicare de conducerea centrala a partidului. "Faptul ca se intalnesc 100-150 de persoane, iar partidul are 300.000 de membri, nu inseamna absolut nimic. Aceasta actiune nu are si nu va avea nici un efect. Ar fi bine ca domnul Catarama sa dea banii celor pagubiti la SAFI. Se dovedeste ca Viorel Catarama e mai priceput la tenis cu piciorul decat la politica", a spus Puiu Hasotti.