Dupa cum afirma, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, deputatul PNL de Salaj, Catalin Micula, principala activitate a parlamentarilor se concentreaza, in aceste zile, pe marginea proiectului privind bugetul de stat pe anul 2006. In urma analizelor facute, deputatul afirma ca bugetul pentru anul viitor are cateva elemente de noutate, fiind caracterizat ca avand mai multe IplusuriI decat IminusuriI. IEste un alt tip de buget, fata de anii anteriori. Un motiv care ma face sa afirm acest lucru este legat de schimbarea orientarii luiI, declara Micula. Tot el adauga ca, pentru anul viitor, au fost alocate sume importante pentru sustinerea exporturilor, in deficitul importurilor. Pentru anul viitor, se preconizeaza o crestere de 6 procente din PIB, precum si o suplimentare substantiala a locurilor de munca, prin efectul investitiilor si a noilor orientari pe care se bazeaza viitorul buget, spune deputatul. Mai mult, inflatia pentru 2006 este preconizata la 5,5 procente din PIB.
Bugetarii - sacrificati pentru investitiile in infrastructura
Din cate afirma deputatul de Salaj, pentru anul viitor, parlamentarii sunt decisi sa mareasca cu 20 la suta bugetul ce urmeaza sa fie alocat Ministerului Agriculturii, care a crescut considerabil, si el, numarul de proiecte. In urma incetinirii proiectelor din invatamant, pentru 2006, Ministerul va trebui sa se multumeasca doar cu echivalentul a ceea ce a primit in acest an. IIn urma negocierilor cu sindicatele, pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii scolare, Guvernul a decis sa aloce acestui minister 5 la suta din PIBI, a subliniat Micula. In schimb, pachetul de legi pentru reforma in sistemul sanitar va fi aprobat, foarte curand, in plenul Parlamentului. In acest domeniu, urmeaza sa fie alocate fonduri de la buget, cu prioritate pentru acoperirea Idatoriilor istoriceI din sistem. Mai departe, in domeniul asistentei si protectiei sociale, se pare ca etapa finala de recalculare a pensiilor va conduce la viitoare alocari substantiale de fonduri. Astfel, anul viitor, mai precis de la 1 ianuarie, o data cu majorarea punctului de pensie cu 9,3 procente, se va simti o crestere reala a valorii pensiilor. Mai mult, au fost alocate fonduri suplimentare de la buget pentru investitii in infrastructura. Ei bine, banii care se vor indrepta spre acest domeniu, vor avea un efect nedorit asupra salariatilor bugetari (exceptand pensiile), care nu se vor mai bucura de cresteri salariale.
Salajul, mai bogat cu 11% decat anul trecut
Aducand unele contraargumente la afirmatiile catorva liderilor ai opozitiei, care au declarat ca, pentru anul viitor, bugetul alocat Salajului nu este mai mare decat cel din anul anterior, Catalin Micula a aratat ca, cel putin teoretic, fondurile alocate judetului nostru vor creste cu cel putin 11 procente. Practic, sustine deputatul, Ivorbim de mult mai multI. Astfel, bugetul pe 2006, ce urmeaza sa fie alocat Salajului, va creste cu: 52% la capitolul drumuri judetene si comunale; 29% - echilibrarea bugetelor locale; 24% - sustinerea sistemului de proectie a copilului etc. In schimb, bugetul alocat pentru subventionarea energiei termice pentru populatie va scadea cu 50 de procente.
In alta ordine de idei, Catalin Micula anunta ca vor fi indreptate sume substantiale catre cateva investitii de importanta din Salaj, si anume spre: sediul Directiei Generale a Finantelor Publice - 4,5 miliarde de lei vechi; Judecatoria Jibou - 1,5 miliarde de lei; amenajarea centralei termice din cadrul Spitalului Judetean Zalau - 4,52 miliarde de lei; sediul Judecatoriei si Parchetului Jibou - 4,03 miliarde de lei. Valoarea totala a fondurilor care vor fi indreptate spre aceste obiective de investitii, amplasate in judetul Salaj, si care este inclusa in proiectul de buget pe anul 2006, se ridica la 28,05 miliarde de lei vechi.