Chiar daca, la nivel national, Markó Béla sustine ca a incheiat definitiv negocierile cu PCM, se pare ca in Bihor lucrurile stau cu totul altfel. Csuzi István, mai ieri oponent dur al lui Szabó Ödön si Biró Rozália, va candida la alegerile parlamentare pe listele UDMR, semn ca in Bihor "gura mare" aduce si avantaje.
Catalogata de multi drept o surpriza, decizia UDMR a fost prezentata ieri presei de viceprimarul municipiului Oradea Biró Rozália, drept un act normal. "UDMR Bihor doreste o reprezentare complexa a minoritatii maghiare, o reprezentare bazata pe pluralismul de idei. De acea
i-am facut aceasta oferta domnului Csuzi István. Avem nevoie de oameni cu o vasta experienta atat doctrinara, cat si politica. Daca intre Markó Béla si Tõkés László exista un dialog care inca nu a dus la niciun rezultat, noi dorim ca acest gest sa fie considerat un prim pas in reluarea dialogului si atingerea unui punct comun. Apoi, dupa cum s-a vazut, UDMR Bihor are o deschidere larga fata de orice membru al comunitatii maghiare care vrea sa dea o mana de ajutor", a declarat Biró Rozália.
Tot despre pluralism si doctrina a vorbit si proaspatul membru al UDMR Csuzi István, considerand ca numeroasele critici aduse pe vremea cand era membru PCM au fost constructive. "Pluralismul politic in sanul comunitatii maghiare este o certitudine, dar este puternic influentat de legea electorala. Interesele comunitatii maghiare sunt aceleasi pretutindeni, dar mijloacele de a le atinge au facut diferenta dintre PCM si UDMR. Criticile pe care le-am facut la adresa conducerii UDMR, inclusiv a celei centrale, cred ca au fost constructive. Eu am convingerea ferma ca dialogul dintre Markó Béla si Tõkés László va continua, pentru ca legea electorala face practic imposibil accesul in parlament a doua organizatii minoritare. Pentru a ajunge acolo, trebuie sa fim uniti. Decizia de a trece in UDMR am luat-o singur, dar m-am consultat si cu fostii mei colegi din PCM. Unii au fost de acord, altii au criticat optiunea mea. Eu, unul, sunt mai intai membru al comunitatii maghiare, apoi oradean si, in cele din urma, om politic", a declarat Csuzi István care a adaugat ca fostul lui partid are trei optiuni, ori sa fie de acord cu decizia lui, ori sa nu o ia in seama, ori sa-l numeasca tradator.
Traseism politic pe criterii etnice
Prezent la conferinta, presedintele executiv al UDMR Bihor, Szabó Ödön, a declarat ca, indiferent care vor fi deciziile de la centru privind colaborarea dintre UDMR si PCM, Csuzi István va candida in Bihor pentru unul dintre colegiile uninominale importante. "A fost o oferta politica pe care noi i-am facut-o reprezentantului PCM si pe care acesta a acceptat-o. Domnul Csuzi István a fost si inainte si este si in prezent membru al UDMR, asa ca nu este chiar o noutate. Oferta noastra este personalizata, si prin acest important pas inainte facut de UDMR Bihor speram ca dialogul dintre PCM si UDMR la nivel national sa se descongestioneze", a declarat Szabó Ödön.
Intrebat de jurnalisti daca gestul sau poate fi interpretat ca traseism politic, cum a fost interpretata situatia actualului director al Filarmonicii de Stat din Oradea, Sarkady Zsolt, Csuzi István a explicat ca cele doua situatii nu pot fi comparate si ca va accepta decizia PCM, oricare ar fi ea. "Se putea vorbi de traseism politic daca reprezentantul PCM ar fi trecut la un partid romanesc, dar in aceasta situatie nu se poate vorbi de asa ceva", i-a luat apararea viceprimarul Biró Rozália.