Membrii subcomisiei parlamentare de Cod Civil au cerut detalii suplimentare privind oportunitatea introducerii prestatiei compensatorii a unei persoane fata de fostul sot, majoritatea lor considerand ca aceasta ar face din casatorie o afacere.
Conform articolului 405 din proiectul de Cod Civil, in conditiile in care o casatorie este desfacuta din culpa comuna a sotilor sau fara a se stabili vreo culpa, unul dintre soti poate solicita o prestatie care sa compenseze "diferentele importante pe care divortul le-ar determina in modul de viata al celui care o solicita". Dreptul de a cere o prestatie compensatorie este acordat si sotului reclamant in cazul in care casatoria a fost desfacuta din culpa sotului parat. Ea poate fi data sub forma unei sume de bani sau a unei rente ori sub forma dreptului de uzufruct asupra unor bunuri apartinand sotului parat.
Membrii subcomisiei au avut rezerve in a accepta introducerea acestui tip de reglementare, deoarece ar mari excesiv miza materiala a institutiei casatoriei. "Ar fi bine sa nu transformam institutia casatoriei intr-o afacere", a spus coordonatorul subcomisiei, deputatul Daniel Buda (PD-L), acesta pronuntandu-se impotriva introducerii acestei inovatii consacrate in Dreptul american. "Ar insemna sa ducem in derizoriu casatoria. Subcomisia, prin consens, a solicitat clarificari suplimentare privind oportunitatea introducerii prestatiei compensatorii", a spus deputatul UDMR Mate Andras.
In perioada urmatoare, subcomisia va cere puncte de vedere din partea mai multor somitati in materia Dreptului matrimonial si va decide in functie de aceste sugestii.