Mii de romani au stat la coada, in prima si
a in doua zi a anului 2007, pentru a vizita Palatul Parlamentului, cei mai multi admirand uimiti interioarele fostei Case a Poporului si uitandu-se cu invidie la salile in care parlamentarii isi desfasoara activitatea.
La ora 11:00 din a doua zi a noului an aleile de acces la intrarea principala a Palatului Parlamentului erau pline de oameni care doreau sa vada si pe viu salile pe care le vazusera la televizor in stirile despre deputati si senatori.
Cozile erau deja impresionante ca lungime si, daca in prima zi a programului "Porti deschise" se inregistrasera aproape 4.000 de vizitatori, organizatorii anticipau, pentru a doua zi, un numar cel putin dublu de curiosi.
Numarul neasteptat de mare al vizitatorilor, precum si traseul de vizitare restrans la salile cele mai reprezentative de la nivelurile P si P1 au facut ca majoritatea vizitatorilor sa fie nevoiti sa se descurce pe cont propriu prin culoarele si salile Camerei Deputatilor.
Desi numita "Porti deschise la Palatul Parlamentului", actiunea a fost organizata de conducerea Camerei Deputatilor, spatiile deschise vizitarii cuprin- zand doar sali aflate in gestiunea Camerei, cele alocate Senatului ramanand inchise.
Initiativa ca aceasta actiune sa se desfasoare in primele zile ale anului 2007 a avut avantajul major ca, profitand de zilele libere, multi romani - unii veniti din provincie, altii insotiti si de oaspeti straini - au petrecut cateva ore vizitand locurile destinate de obicei desfasurarii activitatii deputatilor.
Pe de alta parte, intervalul ales a avut si un dezavantaj: cum majoritatea ghizilor la Palatul Parlamentului sunt studenti, cei mai multi dintre erau plecati in vacanta.
Din aceasta cauza multi dintre vizitatori nu au aflat destinatia unora dintre salile pe care le vizitau, trebuind sa se multumeasca, in plimbarea prin Palatul Parlamentului, cu marturiile simtului vizual si cu memoria camerelor si aparatelor video.
Unii au avut norocul de a se intersecta cu ziaristii acreditati la Parlament, carora ghid le-a fost secretarul Camerei Deputatilor, Georgeta Ionescu, si astfel au aflat unde au fost tesute si decorate draperiile, din ce fel de cristal sunt construite candelabrele si din ce cariere au fost aduse blocurile de marmura.
Altii, probabil cu o sensibilitate mai mare, mangaiau cu degetele sculpturile din marmura, tesatura unei draperii sau panza unui tablou. Cand oboseau, fotoliile de pe holurile Camerei Deputatilor, precum si scaunele confortabile din unele sali le stateau la dispozitie, pentru a putea incerca senzatiile traite cotidian de deputati.
Sentimentele exprimate de vizitatori variau de la admiratie pana la invidie. Admiratie fie pentru decoratiunile, coloanele de marmura, candelabrele ca atare, fie pentru "lucrurile pe care le-a facut Ceausescu si pe care nimeni nu mai este in stare sa le faca".
Invidia i-a vizat, cu precadere, pe parlamentari, care au avut parte de accente ironice: "Deci aici dorm parlamentarii nostri!", "Se doarme bine aici, uite ce fotolii mari si spatii, daca iesi din rand nu te deranjeaza nimeni cand dormi", "Nu cred eu ca dorm ei prea bine aici, e prea multa lumina".
Nici reprezentantii presei nu au scapat de remarcile rautacioase ale unora nemultumiti de faptul ca ziaristii nu au trebuit sa se inghesuie la coada formata pentru a vizita sala de plen a Camerei Deputatilor.
Curiozitatea a imbracat si ea forme diverse. Cele mai dese intrebari adresate ghizilor se refereau la locurile unde mananca alesii sau chiar la cele in care fac baie, aluzie la celebra piscina a Parlamentului, despre care au auzit la stiri. Miturile si legendele care au inconjurat, in timp, Casa Poporului inca mai traiesc, dovada fiind intrebarile despre pasaje si subterane secrete. Cei mai mici dintre vizitatori, ajunsi la centrul presei, au dorit sa stie daca pot sa se joace la calculatoarele la care ziaristii isi pritocesc stirile despre deputati si senatori.
Nu au lipsit nici nemultumirile fata de modul in care a fost organizata actiunea "Porti deschise la Palatul Parlamentului", multi dintre vizitatori plangandu-se de faptul ca nu au avut la dispozitie ghiduri tiparite.
In proportii covarsitoare, vizitatorii erau de varsta medie sau pensionari, dintr-o clasa sociala cu un nivel de trai relativ redus.
Spatiile deschise vizitarii au cuprins cateva sali de la nivelurile P si P1 ale cladirii. Sala I.C. Bratianu era prima destinatie a turului, sala folosita acum pentru organizarea unor conferinte si evenimente mai ample. Draperiile acestei sali sunt realizate la manastirile Agapia si Varatec.
Pe traseul destinat vizitarii a urmat Sala Tache Ionescu, decorata in stil persan, cu decoratiuni din aur industrial si lemn de nuc, cu candelabre din cristal de Medias.
La acelasi nivel P1, vizitatorii au admirat Sala Unirii, cea mai mare a Palatului, cu o suprafata de 2.200 m2 si o inaltime de 16 m. Conceputa initial ca sala de bal, incaperea este decorata in stil brancovenesc. Decoratiunile sunt realizate tot din aur industrial, cu exceptia celor de pe draperii, facute din aur si argint.
Tavanul Salii Unirii il copiaza pe cel al Castelului Peles. Marmura folosita pentru pardoseala si stalpi provine de la Ruschita (marmura alba), Moineasa (marmura rosie si neagra) si Capriori (marmura bej). In sala se afla cel mai mare covor din Palatul Parlamentului, care cantareste 4 tone, el fiind insa indepartat pe timpul programului de vizitare.
Dupa vizitarea celor trei sali, curiosii puteau urca la nivelul P1, scara si peretii fiind tapetate cu copii ale Monitoarelor Oficiale in care au aparut cele peste 400 de legi adoptate de Parlament, necesare armonizarii legislatiei romanesti cu cea europeana.
O expozitie mai ampla, a acelorasi legi, era organizata in Sala Alexandru-Ioan Cuza, una dintre cele mai spectaculoase din Palat, cu o inaltime de 19 , o suprafata de 2.040 m2, decorata in stil eclectic cu broderii din aur pur si care se deschide, printr-un balcon imens, catre Piata Natiunilor Unite.
Vizitatorii care aveau rabdare sa astepte la o coada formata pe aproape toata lungimea holului de langa sala de plen a Camerei Deputatilor au putut vedea, in premiera, si unde stau deputatii (si senatorii, in cazul sedintelor comune) atunci cand dezbat si aproba legi.
Un ghid le explica cine sta la prezidiu, ce locuri ocupa reprezentantii grupurilor parlamentare si unde stau membrii Guvernului atunci cand sunt nevoiti sa vina in Parlament.
Coplesiti, atat de spatiile mari ale Palatului Parlamentului, cat si de impresiile lasate de colosii de marmura, candelabrele uriase sau de covoarele cu suprafete de sute de metri patrati, vizitatorii isi cautau drumul de iesire, nerabdatori sa-si impartaseasca impresiile prietenilor, rudelor, cunoscutilor, care mai au la dispozitie inca trei zile pentru a putea vizita o mica parte a unui colos care se afla pe locul doi al celor mai mari cladiri din lume.
Cei care vor veni in vizita azi, in jurul orei 12:00, vor putea sa-l aiba ca ghid chiar pe presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu.