AmosNews publica articolul lui Octavian Andronic "Suisurile si coborasul lui Severin", pe care il puteti citi in continuare.
Ciudat mai este destinul omului. Uitati, cazul Severin "Bursucul veninos" era pana mai ieri, unul dintre cei mai seriosi si mai competenti politicieni romani. Lipsit de charisma, el si-a construit cariera politica prin perseverenta. Probabil ca nici unul dintre europarlamentarii romani nu-i egaleaza stiinta de a se misca in mediul alunecos al relatiilor internationale, ceea ce a si facut ca locul sau in hemiciclu sa se afle in imediata vecinatate a celor mari.
Severin facea, la Strasbourg si Bruxelles lucruri care nu sunt la indemana multora, prin bune cunostinte si intelegerea mecanismelor politicii de rang inalt. A fost insa suficienta o eroare -nici macar una grava- pentru ca totul sa se prabuseasca, probabil ireparabil.
Neregulile pentru care este acuzat europarlamentarul nici macar nu sunt foarte grave. Si nici foarte singulare. Sunt, probabil, multi politicieni de la case mai mari care au facut mai mult decat cei trei "ghinionisti". Oameni cu multa experienta in materie, care stiu sa imbrace traficul de influenta in haine mai adecvate. Severin a fost victima tentatiei marunte, marginale aproape inexplicabila pentru un om care, oricum, castiga pe cai firesti incomparabil mai mult. In politica romaneasca el reprezinta o exceptie, castigand milioane doar prin practicarea acestei profesii.
Regasim in intamplarea care i-a venit de hac spiritul cuibucarelii balcanice: de ce sa nu luam niste bani care, oricum, ni se ofera fara prea multa bataie de cap?
Si mai ales ca cei care ii dau nici macar nu se targuiesc!
Spuneam ca n-am nicio indoiala nu putini dintre colegii sai fac curent ceea ce-a facut el, la niveluri incomparabil mai ridicate. Lui insa i s-a intamplat ce nu trebuia: a fost dat in vileag! Iar acest lucru se pedepseste cu ostracizarea in lipsa unor instrumente legale clare. Daca se va incapatana sa ramana in functie Severin va fi, pana la finalul mandatului, un paria fiindu-i taiat accesul la tot ceea ce constituie corolarul functiei, cu exceptia drumului spre casierie, de unde va ridica sume incomparabil mai mici.
Intreaga cariera a lui Adrian Severin este un model de suisuri si cobarasuri spectaculoase. Varf de atac al lui Petre Roman in disputele acestuia cu conservatorii din FSN, a trecut odata cu el in opozitie, dupa ce a fost ministru in primele guverne. A revenit la putere odata cu Conventia, preluand portofoliul Externelor, unde s-a simtit ca pestele in apa pana la episodul listei de spioni.
Ostracizat si atunci a reusit performanta ca in absenta oricarui sprijin intern sa acceada la presedintia Adunarii parlamentare a OSCE, de unde si-a pavat traseul ulterior de europarlamentar.
A accesat varful conducerii PSD gratie abilitatii de a naviga intre polii de putere, iar Parlamentul European parea sa fie casa sa pentru multi ani de acum inainte.
Culpa lui Adrian Severin este prea marunta si prea descalificanta pentru a mai putea spera intr-o relansare. Pentru domnia sa politica pare un subiect deja incheiat, intr-o carte in care misuna personaje sub valoare sa si cu mult peste defectele sale. Asta-i viata de politician...