Blogul lui Constantin Gheorghe: O saptamana nebuna
Incerc nu atat un pronostic, cat o recapitulare a ceea ce credem ca stim ce se va intampla in saptamana 13 - 19 august 2012. In principiu va fi o saptamana plina de presiuni, interne si externe, pentru grabirea unei sentinte privitoare la validarea sau nu a referendumului. De ce? Marele pericol pentru basescu este acum intrunirea comisiei aleia care trebuia sa oficializeze rezultatele partiale ale recensamantului. Daca asta se petrece marti, Curtea Constitutionala nu va mai putea ignora realitatea existentei a doua cifre oficiale neconcordante: cifra de 18 milioane si ceva de persoane cu drept de vot, dar care vine din trecut, nu chiar de la recensamantul din 2001, ci mai incoace, si cea care va rezulta din omologare, adica undeva pe la vreo 16 milioane de adulti.
De asta devine cruciala sedinta CCR de marti. Deocamdata nu cred ca se va tine. Dar daca se tine, sunt toate sansele sa aflam un verdict privitor la referendum. Din cate inteleg doar madam Motoc e dusa tai-tai prin cele strainatati. In principiu locul ei, la vot, va fi luat de Aspazia Cojocaru. Nu stiu daca 6 este un numar fix de voturi pentru validare, indiferent de cvorum, sau se calculeaza doua treimi din numarul celor prezenti. Pentru ca daca vin doar 7 judecatori, 4 dintre ei pot decide invalidarea. Adio si-un praz verde!
Ce se va intampla dupa? Greu de spus. Basescu se va razbuna crunt. Este singura certitudine in povestea asta. Restul sunt necunoscute. Evident, veti intreba ce se va intampla cu voturile noastre. Aparent, nimic. Bine, e o negare a democratiei. Dar in spatele aparentei se afla o realitate: aceea ca nu doar Basescu vrea sa se razbune, ci si cei care au votat impotriva lui. Drept pentru care mobilizarea la vot va fi foarte mare la parlamentare, si PDL va plati factura.
Dupa care va veni din nou randul lui Basescu. O noua suspendare, un nou referendum. De data asta fara cvorum. Practic, nu castiga decat cateva luni. In care n-o sa mai poata face tot ce vrea. Nici macar aia care l-au sustinut nu o vor mai putea face, dupa ce se va dezlantui impotriva lui Ponta si a lui Antonescu. Iar daca se lasa si cu tulburari sociale, cariera lui Basescu pe scena europeana e terminata. Nu ca ar fi prea stralucitoare acum...
Nu ma astept la cine stie ce din partea gigelului trimis incoace de madam Clinton. Pot fi SUA un arbitru in aceasta poveste? Nici vorba! Ii pot salva curul lui Basescu? Poate ca da, poate ca nu. De fapt, gigelul are o alta misiune: sa se asigure ca interesele SUA vor fi respectate, indiferent de cine se afla la Cotroceni. Poate sta linistit, din punctul asta de vedere! In rest, sa ne scuteasca de predicile lor cu democratia!
In incheiere, as vrea sa le spuna cineva idiotilor din tabara basista, care au devenit patetici, si scriu apeluri tembele, ca nu exista compatibilitate intre reconciliere si zornaitul de catuse.
PS: a fost activata si madam Durandin?