Octavian Andronic (AmosNews): Starea natiunii: totul despre taxe, nimic despre stimularea economiei

Nu stiu, la ora la care scriu aceste randuri, care e "starea natiunii" pe care urmeaza sa o dezvaluie astazi premierul Ponta. Acum vreo 12-13 ani asta era apanajul presedintelui care, din doua in doua luni, iesea la TVR si ne spunea ce si cum prin tara. Premierul de atunci, Adrian Nastase, nu-i contesta autoritatea si nici nu incerca sa-i faca concurenta, pe motiv ca el e mai competent, prin fisa postului, sa puna diagnosticele. Dar nici Iliescu nu o lua pe cont propriu, inainte de fiecare emisiune - la care am avut privilegiul sa particip, ca si co-moderator - intalnindu-se si discutand cu ministrii care raspundeau de domeniile ce urmau sa fie abordate.
Acum e altfel. Basescu si-a luat mana de pe natiune si il lasa pe Ponta sa dea socoteala in virtutea prerogativelor constitutionale. El va iesi, probabil, doar ca sa amendeze sau sa conteste alegatiile sefului de la Palatul Victoria. Doar daca va fi cazul, pentru ca, altminteri, si-a exprimat deja increderea in programul de guvernare asumat, ba chiar si in capacitatea Executivului de a-l pune in practica.
Desigur, misiunea lui Ponta este delicata: starea natiunii nu este buna de loc si asta se vede cu ochiul liber. Si nici nu s-a imbunatatit, dupa dezastrele "epocii Boc - Ungureanu", in cele opt luni in care s-a schimbat si s-a legitimat puterea de acum. Anul 2012 a fost, probabil, din punct de vedere economic, cel mai pagubos dintre cei patru ani de criza de pana acum, pentru ca tara si-a canalizat energiile in directia luptei politice. Cu trei randuri de alegeri, anul a batut toate recordurile de sterilitate. Iar cu cele alte trei runde de primenire a aparatului administrativ, a imobilizat practic toate institutiile importante ale statului. Unica realizare cu care s-ar putea mandri premierul este restituirea - in etape - a salariilor si pensiilor amputate in mod brutal si ineficient de fosta guvernare. O reparatie foarte aproximativa, insa, pentru ca ea nu compenseaza scaderea nivelului de trai sau deteriorarea sa pentru o mare parte din populatie. Reparatia e cu atat mai discutabila cu cat la originea sa nu sta nici un proces de revigorare economica care sa genereze sumele necesare. Reparatia se face tot pe seama imprumuturilor care vor mari povara restituirii acestora.
Sunt insa curios un lucru: care sunt solutiile gasite de Executiv pentru a impulsiona revirimentul economic? Pentru ca de cand s-a instalat noul guvern se discuta doar despre taxe si impozite - adica lucrurile cu impact negativ asupra procesului. Fie ca e vorba despre taxele locale (in legatura cu care premierul a lansat un indemn foarte explicit), fie de taxa auto, fie de impozitul forfetar al doamnei Grapini, toate discutiile s-au invartit in jurul acestui subiect. Nimic insa despre stimularea economiei.