Deputatul Bogdan Ciuca sustine ca din punctul de vedere al PC referendumul pe tema "suspendarii presedintelui Traian Basescu" trebuie sa fie organizat inaintea celui referitor la votul uninominal. Parlamentarul galatean a spus si ca seful statului a lansat subiectul referitor la consultarea cetatenilor pe marginea introducerii votului uninominal doar pentru a "masca procedura de suspendare a sa, procedura ce se afla in plina derulare".

Bogdan Ciuca afirma ca Traian Basescu ar trebui inainte de orice altceva sa incurajeze PD ca impreuna cu celelalte partide parlamentare sa inceapa in procedura de urgenta elaborarea unei legi privind votul uninominal. "Noi vom cere, luni, birourilor permanente ale celor doua Camere, sa convoace de urgenta comisia pentru Codul electoral in vederea discutarii legii votului uninominal. Vom solicita ca presa si reprezentantii societatii civile sa participe la discutii pentru ca opinia publica sa afle cine si de ce se opune votului uninominal", a completat Bogdan Ciuca.

Legat de votul uninominal Asociatia Pro Democratia a anuntat ca, din punctul sau de vedere, este oportuna realizarea unui "demers de consultare populara pentru dinamizarea proceselor de reforma politica inghetate in faza declaratiilor de bune intentii sau, in cel mai bun caz, a comisiilor parlamentare. Adoptarea unui tip de scrutin electoral in circumscriptii uninominale ar putea contribui la restructurarea partidelor politice".

APD mai crede si ca demersul prezidential, dincolo de contextul sau, reprezinta singura modalitate prin care poate fi depasit impasul creat de blocajul parlamentar si de lipsa consensului politic privind reforma electorala.