O "viziune urbanistica" oficializata in 2000 a permis Primariei Craiova sa inghita hotarele istorice si administrative ale comunelor Malu Mare si Carcea. Vecinii nu se lasa insa impresionati de imaginatia arhitectonica a edililor din Banie, pe care-i cheama la judecata.
Primarii din comunele Malu Mare si Carcea, vecinele Baniei, par mai decisi ca niciodata sa puna la punct administratia Craiovei, care se intinde de patru ani peste hotarele lor fara nici un temei legal. Negocierile dintre autoritati au esuat rand pe rand, Primaria Craiova invocand un Plan Urbanistic General (PUG) din 2000, care nu este altceva decat o "viziune urbanistica" a extinderii localitatii, fara nici o putere de delimitare administrativ-teritoriala, dupa cum a recunoscut chiar arhitectul-sef al Doljului, Dumitru Cernatescu. De cealalta parte, edilii s-au vazut nevoiti sa renunte la vreun ajutor din partea institutiilor competente, lasati treptat de izbeliste de prefecti, inspectori in constructii si ministere. Neavand de ales, ei isi pun speranta acum in judecata magistratilor. In ultimii ani, mai multe unitati economice au fost construite pe teritoriul comunelor Carcea si Malu Mare, dar acestea platesc taxe si impozite la Primaria Craiova. Asta in ciuda faptului ca Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Dolj arata ca suprafetele in litigiu se afla pe teritoriul localitatilor Carcea si Malu Mare, iar legile in vigoare prevad fara echivoc ca numai primariile din aceste comune pot elibera autorizatii de construire si au dreptul implicit de a incasa taxele si impozitele aferente. "Am actionat in instanta Primaria Craiova si am cerut inclusiv calcularea tuturor taxelor si impozitelor incasate ilegal de aceasta in ultimii trei ani", a declarat primarul din Malu Mare, Alexandru Dicu. Omologul sau din Carcea, Valerica Pupaza, care se afla deja in razboi cu municipalitatea, nu se lasa mai prejos: "In toamna vom cere stramutarea procesului, fiindca nu am incredere in justitia olteana".
Primaria Craiova recunoaste, dar nu-i pasa
Intr-o adresa remisa societatii Selgros, al carei complex comercial fiinteaza pe pamantul comunei Malu Mare, Primaria Craiova respinge solicitarea unitatii de a fi exlusa din rolul fiscal al municipalitatii, intemeindu-si raspunsul tocmai pe legislatia pe care o incalca. Potrivit secretarului Primariei Craiova, Nicoleta Miulescu, "pentru lucrarile executate potrivit Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii (...), data dobandirii/construirii cladirii determina (...) datorarea impozitului pe cladirile executate integral" si "Primaria Municipiului Craiova a fost autoritatea emitenta a autorizatiei (...) la data finalizarii lucrarilor fiind semnate procesele-verbale de receptie (...) documente in baza carora v-a fost stabilit impozitul pe cladiri (...) autoritatea locala avand in acest sens baza legala de inregistrare fiscala a imobilului Magazin Cash and Carry si a anexelor acestuia in evidentele Directiei de Impozite si Taxe Locale Craiova". Temeiul in care Primaria Craiova a eliberat autorizatia de construire sta in PUG, mai arata Nicoleta Miulescu: "Conform Planului Urbanistic General aprobat al municipiului Craiova, terenul pe care este amplasata constructia dvs. figureaza in extinderea intravilanului Craiova, PUG care a primit avizul Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului (MLPAT, in 2000)". Numai ca avizul MLPAT cerea, intre altele, respectarea Legii nr. 50/1991, adica emiterea autorizatiei de construire de catre autoritatea pe a carei raza administrativ-teritoriala se afla terenul. "Ce alta dovada decat propria declaratie sub semnatura mai poate exista ca reprezentantii Primariei Craiova au incalcat legea?", se intreaba primarul Dicu
Amenintati cu utilitatile
Alexandru Dicu, primarul din Malu Mare, sustine ca investitorii care au prins radacini in zona revendicata si platesc taxe si impozite la Craiova sunt speriati cu utilitatile. "Primarul Antonie Solomon le-a transmis celor de la Selgros si mie sa nu uitam ca utilitatile sunt aduse de Craiova in zona. Ce treaba o avea Electrica, Distrigaz sau chiar Regia de Apa cu asta, nu stiu. Stiu doar ca exista contracte comerciale cu furnizorii de utilitati si nu vad cum ar putea fi reziliate ca vrea Solomon", a spus Dicu. Primarul Valerica Pupaza sustine ca Solomon a incercat sa-si arate muschii cu utilitati si pe teritoriul sau: "Mi-a spus la un moment dat sa platesc eu utilitatile pe care le-a adus Craiova la Metro, daca vreau sa recunoasca ale cui sunt terenurile si ca, in definitiv, ce inseamna pentru mine doua miliarde, impozitul care ni se cuvine, dar pe care il incaseaza acum Craiova de pe pamanturile noastre". Primarul Antonie Solomon a lasat sa se inteleaga ca acele expresii nu aveau alt scop afara de a minimaliza amploarea scandalului pe care ceilalti ar fi incercat sa o dea conflictului. "Le-am zis, dar ce-i cu asta? Primaria a cheltuit sute de miliarde ca sa asigure acele utilitati. Oricum ar fi, unitatile mari au venit aici pentru Craiova, nu pentru Malu Mare sau Carcea, si ale Craiovei vor ramane. De aceea se face un PUG, pentru ca orasele de talia Craiovei au nevoie sa respire, sa se extinda, sa se dezvolte comercial si asta nu va fi in detrimentul localitatilor limitrofe. Asa trebuie inteleasa dezvoltarea urbana. Si ce atata tam-tam cu autorizarea? Da, terenurile sunt ale lor din punct de vedere al apartenentei administrativ-teritoriale, dar sunt in extravilan si, potrivit aceleiasi legi pe care ei zic ca noi o incalcam, ei aveau dreptul sa autorizeze doar anexe si depozite. Sa ne dea in judecata si sa decida instanta. Dar eu cred ca au chef de scandal domnii primari", a spus Solomon.