Italia si Romania au un angajament comun de sustinere reciproca a candidaturilor in cadrul Comisiei Europene, a declarat premierul Emil Boc, la Roma.
"Avem un angajament comun de sustinere reciproca a candidaturilor in cadrul Comisiei Europene", a spus premierul, intrebat daca Italia sustine candidatura Romaniei la comisariatul pentru Agricultura.
Sefii de stat si de guvern au avut ocazia, la Bruxelles, sa poarte discutii informale privind impartirea posturilor in noua Comisie Europeana, dupa ce Jose Manuel Barroso a fost reinvestit in functie de catre Parlamentul European. Insa nici o decizie nu va putea fi luata inainte de referendumul din Irlanda de pe 2 octombrie, cand ar putea fi aprobat Tratatul de la Lisabona, ce mentine principiul o tara-un comisar si introduce un post mai puternic in politica externa UE, prin comasarea actualului inalt reprezentant pentru politica externa si de securitate detinut de Javier Solana cu cel al comisarului pentru relatii externe si de vecinatate.
Premierul Emil Boc declara la inceputul lunii septembrie ca Romania a decis inca din 12 ianuarie sa opteze pentru portofoliul Agriculturii din cadrul Comisiei Europene si pentru sustinerea lui Dacian Ciolos in functia de comisar european, care este sprijinit de jumatatea (PD-L-ista) din Guvern si de Presedintie. Cealalta jumatate (PSD-ista) a Guvernului sustine un alt comisar European, pe europarlamentarul Adrian Severin.
Boc crede ca Romania are sustinerea Frantei, Italiei, Germaniei si Poloniei pentru obtinerea portofoliului Agriculturii.
Surse din Comisia Europeana spun, insa, ca premierul Boc isi face iluzii si ca Romania nu ar avea nici o sansa sa obtina postul de comisar european pe agricultura si nici un alt domeniu care ar include fonduri europene, iar anuntul ca diverse tari sprijina Bucurestiul in acest demers nu ar fi deloc util, au declarat sursele din CE.