La Cotroceni ar exista un "scenariu alternativ", o candidatura in tandem Oprescu-presedinte, Basescu-premier, Boc ar intentiona sa o remanieze pe ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, la 1 septembrie, iar PD-L tatoneaza 18 parlamentari PSD pentru a-i racola si determina ruperea coalitiei, sunt cateva scenarii luate in calcul de PSD, potrivit unei note a staff-ului PSD de campanie prezidentiala.
Nota strategica a staff-ului de campanie al PSD apreciaza ca scandalul Elena Udrea va avea o evolutie mai periculoasa pentru Traian Basescu decat scandalul Monica Iacob-Ridzi, iar implicarea sefului statului in scandalul afacerilor cu armament i-ar putea aduce acestuia pierderi "devastatoare" de imagine.
In document se afirma ca scaderea lui Basescu in sondaje si atitudinea defensiva a acestuia in urma scandalurilor Ridzi-Udrea-Mircea Basescu "pot determina gesturi radicale" din partea presedintelui.
Staff-ul de campanie al PSD ia in calcul ca un posibil astfel de gest radical, potrivit documentului citat, un scenariu in care PD-L ar urma sa forteze ruperea coalitiei de guvernare prin remanierea unilaterala a ministrului Educatiei si racolarea a 18 parlamentari PSD, care sa asigure supravietuirea in Parlament a actualului Guvern.
"In acest moment, doar o schimbare brutala a configuratiei politice ar putea sa-i ofere lui Traian Basescu sperante pentru acoperirea agendei media si pentru o redresare inainte de campanie", se spune in document, ca argumentare pentru luarea in calcul a acestui scenariu.
Potrivit acestui scenariu, data de 1 septembrie ar trebui sa aduca, pe de o parte, provocarea unei situatii de criza in coalitia guvernamentala, care sa duca, eventual, la iesirea PSD de la guvernare, iar pe de alta parte ar trebui sa marcheze inceputul unei ofensive mediatice impotriva familiei lui Mircea Geoana.
Scenariul luat in calcul de staff-ul de campanie al PSD presupune ca o prima mutare ar consta in racolarea unor parlamentari PSD si PNL, in conditiile in care s-ar purta deja "discutii structurate" cu UDMR si reprezentantii minoritatilor pentru supravietuirea Cabinetului Boc, dupa iesirea PSD de la guvernare.
Nota citeaza o informatie detinuta de "V.H."(Viorel Hrebenciuc) potrivit caruia 18 parlamentari PSD au primit, direct sau prin terti, oferte sau avertismente de la PD-L ori "mandat explicit" din partea unor "emisari" ai lui Basescu, pentru a demisiona din PSD.
In analiza staff-ului de campanie al PSD se acrediteaza ideea ca racolarile respective, daca se realizeaza, sa fie urmate de o remaniere a ministrului Educatiei, fara ca PD-L sa ceara acordul PSD.
"Un astfel de gest ar fi fost prezentat ca decizie legitima a premierului, fortand din partea PSD iesirea de la guvernare sau acceptarea unei situatii care sa slabeasca increderea votantilor social-democrati in partid", se arata in documentul citat.
Aceeasi analiza mai apreciaza ca aceasta varianta nu a fost inca abandonata nici de PD-L, nici de Traian Basescu, si a fost pusa la cale dupa ce un alt scenariu, cel al "diversiunii Oprescu", ar fi esuat.
Potrivit notei staff-ului de campanie al PSD, eventuala candidatura a lui Sorin Oprescu pentru presedintie ar fi fost "gandita la Cotroceni" si ar fi fost menita sa slabeasca sustinerea in randul social-democratilor pentru Mircea Geoana, "potentialul ei demobilizator" urmand sa fi fost amplificat de "tentative de scindare a PSD", atat din afara, cat si din interiorul partidului.
Acelasi document acrediteaza ideea ca ar exista un "scenariu alternativ", o candidatura in tandem Oprescu-presedinte, Basescu-premier, scenariu care a fost "testat la Cotroceni" doar intr-un sondaj de opinie, sondaj care ar arata ca tandemul "nu este credibil in fata electoratului si scade cota de incredere pentru ambii politicieni".
Analiza echipei de campanie mai ia in calcul aparitia, tot incepand cu data de 1 septembrie, a unor "dezvaluiri" de tip "Armagedon" care sa aiba ca tinta familia lui Mircea Geoana.
Documentul citeaza unele informatii din media, confirmate de un "C.G.", potrivit carora s-ar pregati un "atac sistematic" impotriva lui Geoana, prin intermediul unor informatii legate de activitatea sotiei acestuia si a copiilor acestora, informatii despre care nota citata spune ca ar fi "documentare tendentioase".