Fotoliul de primar al comunei Agigea se disputa intre social-democratul Cristian Carjaliu si democrat-liberalul Ion Ionita. Intrat in turul doi cu 42% din voturile agigenilor, fata de 21% cat a obtinut Ion Ionita, Cristian Carjaliu are acum nevoie ca cei care l-au votat sa fie in continuare alaturi de el. Proiectele pe care le propune Cristian Carjaliu sunt viabile si raspund nevoilor comunei pentru care candideaza. Din echipa PSD a social-democratului Cristian Carjaliu fac parte oameni bine pregatiti, ca de exemplu Dan Chiru, care este in continuare optiunea PSD pentru un nou mandat de viceprimar. De mentionat ca din echipa PSD, care este sustinuta acum si de celelalte partide politice, face parte si un reprezentant al comunitatii turco-tatare. De altfel, PSD este singurul partid care la Agigea are ales, pe lista de consilieri, un reprezentant al acestei comunitati, in persoana lui Bulat Belghiz. Echipa lui Carjaliu asteapta oamenii nu doar la vot, ci sa ii spuna si pasurile, pentru gasirea solutiilor si rezolvarea problemelor.
Reporter: Domnule Carjaliu, va asteptati sa intrati in turul doi?
Cristian Carjaliu: Nu, nu ma asteptam. Nu ma asteptam ca Ion Ionita sa foloseasca o metoda, de altfel simpla, de sabotare a alegerilor.
Rep.: La ce va referiti?
Cristian Carjaliu: Cu o zi inainte de alegeri am constatat ca nu avem suficiente stampile de vot pentru fiecare sectie, iar conform legii, primarul este cel care se ocupa de buna administrare a alegerilor la nivel local, cat si la nivel parlamentar si prezidential. Motivez acest lucru deoarece pentru fiecare sectie de votare au fost repartizate, la cererea lui Ion Ionita, decat cate 2 stampile de vot. Normal era necesar un numar de 5 stampile, la fel cum a fost si la alegerile anterioare. Din aceasta cauza, multi oameni s-au enervat si au plecat din sectiile de votare.
Rep.: Ce ii sfatuiti pe locuitorii din Agigea, daca situatia stampilelor va fi aceeasi si in turul doi de scrutin?
Cristian Carjaliu: Cei 42% din alegatorii care m-au votat au dovedit tarie de caracter pentru a face o schimbare si ii astept la vot pe data de 15 iunie 2008. De asemenea, ii astept si pe cei care au votat pentru schimbare, respectiv votantii PNL si PRM si ai altor partide. Votul lor este extrem de important pentru toata comunitatea in care traim.
Rep.: Ati stabilit o intelegere cu celelalte partide politice pentru sprijin in acest tur doi?
Cristian Carjaliu: Am sustinerea tuturor partidelor, respectiv PRM, PNL, PNG si UPSC, care sunt alaturi de mine, si cu aceasta ocazie in viitorul consiliu local am reusit sa adun in jurul meu 11 consilieri locali, deci putem concluziona ca am majoritatea in viitorul consiliu. Voi putea, deci, in calitate de primar, daca oamenii ma vor alege, sa am sustinere pentru proiecte, sa imi fie votate, iar eu ma angajez ca toate proiectele sa le pun in aplicare, pentru a depasi blocajul in care se afla Agigea. Agigea se poate dezvolta frumos si armonios, cu un primar care sa aiba grija de comunitate si care sa-si faca datoria, nu asa cum s-a intamplat pana acum. De asemenea, vreau sa va spun ca voi tine cont de proiectele consilierilor PRM si PNL, pentru ca am vazut ca aceste partide au proiecte bune pentru comunitate. Nu voi uita nici celelalte partide politice, voi avea discutii cu ele si voi accepta propunerile lor care vizeaza bunul mers al localitatii. In premiera va spun ca am sa tin cont de propunerile PNG si UPSC.
Rep.: Care sunt primele obiective daca veti fi ales primar?
Cristian Carjaliu: Avand in vedere ca la bugetul local exista suma de 80 de miliarde de lei, primele proiecte care vor fi puse in aplicare sunt construirea unei gradinite noi, introducerea terenurilor pentru tinerii beneficiari la Legea 15 din extravilan in intravilan, pentru ca acestia sa poata accesa credite pentru a-si construi locuinte. In continuarea acestui demers intentionez sa repartizez noi loturi de teren pentru tineri. Alte proiecte de care eu si echipa mea ne vom ocupa urgent sunt refacerea infrastructurii de apa, reabilitarea strazilor asfaltate care au canalizare si demararea procedurii pentru accesarea fondurilor europene privind intreaga retea de canalizare in Agigea si Lazu. Strazile pe care prin eforturi personale le-am pietruit urmeaza, de asemenea, sa aiba si canalizare, iar apoi vor fi asfaltate. Nu-i uitam nici pe batrani, care trebuie sa beneficieze de un program de protectie sociala viabil. Din start, vom asigura gratuitate la transport pentru acestia. Deja, pentru anul 2008 am initiat un proiect de hotarare in consiliu, care de altfel a si fost aprobat, princare batranii sunt scutiti de la taxa de paza si gunoi in localitatea Agigea. Aceasta masura de scutire va continua si in mandatul meu de primar, daca oamenii ma vor alege. Sunt multe lucruri de realizat: o scoala noua in Lazu, un camin si gradinita; am prins in programul meu modernizarea totala a scolii din Agigea, plus construirea unei sali de sport in incinta acestei unitati de invatamant. Voi incuraja tinerii, avem proiecte care ii vizeaza, la fel vom face tot posibilul pentru atragerea de investitori.
Rep.: Sunt foarte multe proiecte. Cum veti obtine finantare pentru toate acestea?
Cristian Carjaliu: In afara de bugetul local, care pentru comuna noastra este foarte foarte generos, vom atrage noi surse de finantare de la Consiliul Judetean Constanta, unde PSD are majoritatea, in plus beneficiez de sprijinul presedintelui CJC Nicusor Constantinescu, plus alte surse de finantare, adica fonduri europene nerambursabile.
Rep.: Un mesaj pentru locuitorii din Agigea?
Cristian Carjaliu: Va promit ca in urmatorii patru ani comuna Agigea si Lazu vor deveni de nerecunoscut. Am nevoie de votul locuitorilor din Agigea pentru a aduce schimbarea in bine in comuna noastra. Mai vreau sa transmit locuitorilor din Agigea ca voi avea, din postura de primar, o relatie de colaborare cu toti locuitorii din comuna, indiferent de formatiunile politice din care fac parte, deoarece eu sunt ales de oameni pentru oameni.