In plina campanie electorala partidele nu par atat de dornice sa-si promoveze candidatii de la nivel local, marea batalie pentru Parlamentul European fiind asteptata mai degraba in cea de-a doua parte a campaniei pentru scrutinul de la 25 noiembrie. Chiar si asa, galatenii par a fi cu totul detasati de ideea de a merge la scrutin pentru un vot despre care nu stiu prea multe, pregatirea conservelor pentru iarna fiind mult mai importanta pentru cei mai multi dintre ei.

Cu ce se "mananca" alegerile pentru Parlamentul European

Pentru alegerile europarlamentare care vor avea loc la data de 25 noiembrie formatiunile politice au avut ca sarcina numirea a 45 de reprezentanti ale caror nume sa fie inscrise pe listele cu care se vor prezenta la alegeri. Sarcina a fost ca, pana la data de 25 septembrie, fiecare partid sa-si definitiveze lista de 45 de candidati pentru alegerile europarlamentare.

Stabilirea datei alegerilor pentru Parlamentul European a reprezentat doar primul pas dintr-o serie de proceduri care trebuie indeplinite pana la 25 noiembrie. Modul de desfasurare a alegerilor pentru Parlamentul European nu difera insa foarte mult de scrutinul pentru Legislativul de la Bucuresti. Partidele trebuia sa definitiveze listele de candidati care trebuia depuse la Biroul Electoral Central pana la 25 septembrie. Listele trebuie sa fie insotite de 200.000 de semnaturi de sustinere in cazul formatiunilor politice si de 100.000 in cazul candidaturilor independente. Biroul Electoral Central si birourile electorale judetene vor fi reactivate si se va infiinta cate o sectie de votare la un numar de 500-2.000 de alegatori. Pentru a fi reprezentate in Parlamentul European, partidele trebuie sa depaseasca pragul electoral de 5%.

O particularitate a alegerilor europarlamentare o reprezinta faptul ca la nivel national exista doar o singura circumscriptie electorala si nu 42, ca in cazul scrutinului pentru Parlamentul de la Bucuresti.

Ce trebuie stiut...

Parlamentul European este alcatuit din 785 de deputati alesi din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene extinse. Din 1979 deputatii sunt alesi prin vot universal direct pentru o perioada de cinci ani. Fiecare stat membru hotaraste cu privire la modul de desfasurare a alegerilor, aplicand, insa, aceleasi reguli democratice: dreptul de vot la 18 ani, egalitatea intre sexe si votul secret.

Alegerile europene respecta deja o serie de reguli comune: votul universal direct, reprezentarea proportionala si un mandat de cinci ani care se poate reinnoi. Ca regula generala, locurile in Parlament sunt distribuite in mod proportional cu populatia fiecarui stat membru. Fiecare stat membru dispune de un numar fix de locuri, maximum 99 si minimum 5.

Deputatii isi impart timpul de lucru intre Bruxelles, Strasbourg si circumscriptiile lor electorale. Deputatii in Parlamentul European, ale caror atributii sunt din ce in ce mai importante, influenteaza toate domeniile vietii cotidiene a cetatenilor Uniunii: mediul, protectia consumatorilor, transporturile, precum si educatia, cultura, sanatatea etc.

Care sunt reprezentantii nostri:

Printre candidatii galateni pentru un post in Parlamentul European se numara candidat Partidului Democrat - viceprimarul Constantin Dumitriu, plasat pe locul 11 in lista PD. Din partea PSD Galati candideaza pentru europarlamentare Adriana Silvia Ticau, europarlamentar, care se afla pe pozitia a sasea pe lista partidului din care face parte. Sirul euro-candidatilor continua cu reprezentantul galatean al PNL, Tania Iuliana Bogdan, aflata pe pozitia a 11-a pe lista liberalilor pentru Parlamentul European. De la Partidul Conservator candideaza pentru alegerile europarlamentare, din partea Organizatiei Judetene, Picu Apostol Roman, plasat pe locul 7 din 45, iar PLD Galati il sustine in continuare pe candidatul central al partidului, Theodor Stolojan. Din partea Partidului Noua Generatie - Crestin Democrat candideaza, de la Galati, Cristi Gheorghe, aflat pe locul 33 pe lista partidului.

Partidul Ecologist Roman si Partidul Verde, impreuna cu Partidul Alternativa Ecologista, din care face parte si formatiunea verzilor, nu vor participa la alegerile europarlamentare, pe motiv ca nu sunt suficient de bine pregatite.

Partidul Romania Mare are doi candidati galateni pentru alegerile europarlamentare: Nicusor Baroi, locul 16, si Mircea Baleanu, locul 28.

Ce stie lumea...

Adriana Ticau, candidata PSD, pare a fi cea mai cunoscuta printre galatenii care stiu cu ce se "mananca" alegerile europarlamentare, mai ales ca este deja europarlamentar.

De remarcat este faptul ca, numai in momentul in care le-am solicitat celor chestionati o serie de indicii cu privire la candidatii pentru alegerile europarlamentare, oamenii au inceput sa-si dea cu parerea, pana in acel moment fiind mult prea departe de subiectul europarlamentarelor. Astfel, oamenii chestionati ori nu stiau macar despre ce e vorba ori stiau, dar nu erau siguri ce vor face la vot. In mare parte galatenii ori nu stiu, ori nu vor sa raspunda cand vine vorba de lista de candidati pentru alegerile europarlamentare a unui anumit partid, iar unii arunca pastila cu: "votul e secret" si au scapat.

Cu toate acestea, unii galateni par sa nu fie prea afectati de faptul ca peste mai putin de o luna de zile va trebui sa mearga la urne sa-si voteze reprezentantii in Uniunea Europeana pentru ca sunt mult prea preocupati de saracia care dainuie parca mai mult ca niciodata in aceasta toamna.

Intrebati daca totusi vor merge la vot, mai bine de jumatate dintre cei chestionati au raspuns ca se vor gandi pentru ca si asa politicienii nu tin cont de doleantele lor, iar altii spun cu jumatate de gura ca vor merge, dar ca nu stiu inca ce vor vota, este secret totusi!

Totodata tinerii intrebati cu privire la candidatii la alegerile europarlamentare si-au amintit vag ca parca avem deja niste europarlamentari, dar nu au stiut sa numeasca nici macar unul, iar cand vine vorba de candidatii din acest an ridica din umeri si spera ca poate campania electorala le va mai clarifica viziunea asupra reprezentantilor formatiunilor politice aruncati in lupta pentru un fotoliu de europarlamentar. Putin stiu insa ce atributii are un trimis la Bruxelles si mai ales pentru ce militeaza el acolo pentru ca romanului de rand sa-i fie mai bine aici, la el acasa.

Ce zic 'socotelile'

Conform ultimului sondaj BCS (Biroul de Cercetari Sociale), realizat inainte de inceputul campaniei, Partidul Democrat era incadrat cu un scor aproximativ de 31,7% la europarlamentare, iar PSD cu 18,6%. Aceleasi calcule ale Biroului pentru Cercetari Sociale arata ca la alegerile europarlamentare de la 25 noiembrie PNL ar primi circa 17,8% din voturile electoratului, iar PNG - 11,2%.

Sondajul, realizat la comanda Centrului pentru Apararea Drepturilor Omului, Marketing si Relatii Publice, arata ca UDMR ar obtine 5,6% din voturi, in timp ce PRM ar ajunge la 4,1 procente, fiind luat in considerare faptul ca eroarea asumata in aceste calcule este de ^/-3,1%.