Exista constanteni care candideaza de dragul de a candida. De fapt, respectivii chiar se considera politicieni, dar… nu prea au cu ce, multumindu-se sa astepte pomana electoratului. Este foarte putin probabil ca acest lucru sa se petreaca - si anume ca electoratul sa puna botu' la abureala ieftina a pseudo-politicienilor de conjunctura - dar pana la urma, au si ei dreptul sa incerce marea cu degetul. Pe de alta parte, bazaiala politicienilor inscrisi - din ce motive numai partidele si prietenii lor stiu de ce - pe listele de candidati pentru Parlamentul Romaniei, ajunge, la un moment dat, sa sacaie si sa rasara, fireasca, intrebarea: "De ce candidati… domnilor care va credeti politicieni?”. Pentru a drege totusi busuiocul, adica situatia penibila in care si ei si-au dat seama ca se afla, taranistii constanteni de exemplu au inceput sa mearga cu asa-zise caravane in judet. Motivul este acela ca au existat acuzatii, pe buna dreptate, cum ca partidul este in coma tocmai din cauza lipsei de activitate a membrilor. Care membri, sa fim seriosi, cel putin la Constanta, a tunat si i-a adunat. Liviu Scarlat - cel care in campania pentru locale n-a avut doua vorbe la un loc, preferand de multe ori sa scoata la inaintare anonimi care sa-i poarte vorbele. La fel si acum, in campania pentru alegerile generale, taranistii "se lauda” cu aceeasi anonimi, putin asezonati cu foste nume care au rasunat candva cunoscute pentru urechile constantenilor. Sau macar pentru o parte dintre constanteni si nu neaparat de bine. Unul dintre numele "de senzatie”, candidat fara noroc - doar si-a luat-o in freza, cu tot cu partid, si in locale - este Tudorel Chesoi. Pentru ca nu are dictie, stil, succes, ci doar o spalatorie numita dupa chipul si asemanarea stapanului, lui Chesoi nu-i mare ramane, in fata electorilor, decat sa incerce o anumita schema - clipitul intens si dens din gene. In rest - nu tu program, nu tu discurs politic, nu tu… nimic.

Max Badin, candidatul care tipa pentru ca nu are nimic de spus

Ranit in orgoliu de rezultatul din locale, popularul Max Badin a decis sa-si incerce norocul si in generale. Asa ca si-a luat inima in dinti si s-a hotarat sa-si prezinte, din nou, fata in lume. Reprezentantul Actiunii Populare a reinnodat firul conferintelor de presa si… cam atat. Pentru ca nu are nimic de spus, Max tipa, acuza, se da de ceasul mortii ca… nici el nu stie ce! Doar ca toate sunt negre, corupte si nelalocul lor. Pai bine, domnule candidat, dar proiectele, intentiile, modalitatile de a atrage fonduri, din postura de parlamentar, pentru Constanta, care sunt? Pentru ca, sinceri sa fim, este foarte usor sa afirmi "voi face” - in traducere libera promisiune electorala. Veti face, veti face, dar care sunt modalitatile concrete? Ca din iesirile la rampa, doar asa, ca sa va aflati in fata reprezentantilor mass-media, nu prea credem a fi suficiente pentru a convinge electoratul. Poate doar sa-l plictisiti.

Constantin Fratila, candidatul care nu poate

In acelasi ton lipsit de convingere sau care sa demonstreze ca are cu ce, ex-democratul matrasit de prin partid, Constantin Fratila si-a descoperit vocatia: aceea de a mustaci in fata electoratului, doar-doar li se va face mila constantenilor si-l vor regala cu doua-trei voturi in alegeri. Agitatia liderului Fortei Democrate din Romania are un scop precis: Parlamentul. Sincer, nea Costica, parca mai bine-ti statea cu fluiericiul pe sub mustata, pe gazon, acolo unde exista si posibilitatea de desfasurare a limbajului de cartier! Dar, pana la urma, are si Fratila dreptatea lui: mai conteaza apucaturile de cartier? Ca doar sunt si altii - la fel de slobozi la gura si in actiuni - care se viseaza ministri, premieri si chiar presedinti. Unii chiar au ajuns. De ce nu s-ar imbata cu apa rece si candidatul FDR, daca altceva nu poate? Un alt oarecare, candidat si el pentru Parlament, de data aceasta din partea Partidului Noua Generatie, George Mandila, si-a tapetat intentia cu varf din indesat. Cel putin asa isi imagineaza respectivul "politician” lipsit de experienta, care traieste cu impresia ca nu este nevoie sa se prezinte in fata electoratului sau sa iasa cu declaratii in presa, ci doar sa-si vada figura in afise. Atitudinea il va inscrie, evident, alaturi de lunga insiruire de nume neimportante si necunoscute, care candideaza - de ce oare? - si care chiar au pretentia sa fie alesi pentru a reprezenta Constanta in Parlament. Ca sunt multe alte nume care n-au nici cea mai vaga legatura cu politica sau notiunea de parlamentar care sa reprezinta interesul constantenilor, e clar si la fel de evident este faptul ca electoratul ii va cerne, prin sita ratiunii, pe cei care pot, care au cu ce si care au demonstrat ca, poate daca nu sunt cele mai stralucite figuri, au macar un discursuri si programe viabil.